Turisme a Catalunya Nord
Una proposta per a conèixer
Article de Carles @Cjaumev

Amb aquesta secció volem acostar a tothom uns indrets probablement desconeguts per a molts de nosaltres probablement si parlem de llocs emblemàtics i coneguts de Catalunya, qui més qui menys en pot dir uns quants tant de natura com d’interès històric i cultural, Montserrat, el Montseny, el Pedraforca, Congost de Mont-Rebei, Santes Creus, Poblet, Castell de Cardona, Besalú, etc.
Quants en coneixem que també són a Catalunya i no els reconeixem com a tals?, ni tan sols els coneixem de cap manera. Sant Martí del Canigó, Vilafranca de Conflent, Cotlliure, L’Estany de Canet, Les Gorges del Fou, el Canigó, el tren groc, etc.
Des d’aquesta publicació volem trencar aquest desconeixement i posar al vostre abast indrets naturals, històrics, llocs singulars, viles i ciutats d’aquesta Catalunya desconeguda per molts de nosaltres i que la lectura d’aquestes línies us desvetlli l’interès per voler gaudir en primera persona d’aquests, parlar amb altres catalans que tenim ben propers.
Així doncs animeu-vos a fer el pallagostí (turista guiri) per les contrades del nord i compartiu amb altres catalans, gavatxos (occitans) i franximans (francesos) tota la bellesa, cultura, paisatges, gastronomia, etc. tot el que ens pot oferir Catalunya.
Les Orgues d’Illa
Situades a la Vall de la Tet, cal anar a conèixer uns paisatges únics descrits com “xemeneies de fades” per qui els visita. Un paisatge que l’aigua ha treballat a les argiles i sorres de les muntanyes pirinenques i dipositats a la Tet des de fa 5 milions d’anys. Una caminada d’aproximadament una hora et porta fins aquesta obra mestra de la natura.
Al municipi d’Ille-sur-Têt, el lloc de les Orgues és un indret únic a Catalunya, un paisatge de bellesa fràgil i fugaç, en què les pluges han treballat pacientment l’aparença de la roca, creant un paisatge i formes gairebé lunars.
Contacte:
Path Regleilles 66130 ILLE-SUD-TET
Tel: +33 4 68 84 13 13
Mail: [email protected]
Les Gorges de la Fou
Situades a la Vall del Vallespir, al territori del Sud Canigó, Les Gorges de la Fou són un paratge natural de cingles gegantins.
El nom de «Gorges de la Fou» li ve del torrent que corre pel fons i d’una paraula del català que significa barranc, precipici, pas estret.
L’aigua en milers i milers d’anys, ha erosionat l’enorme massa del congost a una profunditat de 200 a 250 metres.
L’erosió ha creat tota una xarxa de galeries i grutes, sobretot a les parts baixes del massís calcari on el líquid continua el seu treball d’erosió.
Al Penyal del Soldat, a la riba dreta, hom gaudeix del fons del canyó des d’una alçada de 205 m. Les Gorges tenen una llargada total de 1739 m i estan situades vora els municipis de Montferrer, Arles de Tec i Cortsaví.
L’originalitat d’aquest paratge rau en la increïble estretor d’aquests canyons (menys d’un metre segons els llocs).
Al llarg del recorregut obert al públic, trobem les concrecions calcàries de la Gruta dels Trabucaires o el Penyal de l’Àguila que impressionen els visitants.
Reuneixen també una flora extremament variada i original. S’hi pot descobrir, per exemple, l’Orella d’ós (Ramonda Myconi) que té flors o bé blanques o bé violetes. Aquesta planta, que habitualment creix en regions tropicals, és una supervivent d’una flora avui desapareguda del nostre continent, però que era freqüent durant el període Terciari, quan van desaparèixer els dinosaures (des de – 65 M fins a – 2,6 M d’anys). El recorregut botànic va ser creat el 2011. Les Gorges de la Fou, si no tenen la llargada de l’El Gran Canyó, sí que són els més estrets del món.
Carles <a href=”https://twitter.com/Cjaumev” target=”_blank” aria-label=”@Cjaumev (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”ek-link”>@Cjaumev</a>
<a href=”https://comunicats.cat/tag/carles/” target=”_blank” aria-label=” (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”ek-link”>ARTICLES DE L’AUTOR</a>
La llengua és l’ànima de la Nació. Retuitador,curiós, Educació x canviar el mon, participa, coopera, estima i respecta.
Fonts:
Sud Canigó https://www.sudcanigo.com/ca/
Tourisme du Terroir http://www.tourismedeterroir.fr/
Arles de Tec https://www.sudcanigo.com/ca/loc/arles-de-tec/