Totes les mirades posades en el sistema judicial espanyol pel judici dels polítics catalans. Courthouse News

Courthouse News

El poder judicial espanyol, que segons els crítics és massa cordial amb els partits polítics dominants del país, serà objecte d’un intens escrutini en els mesos vinents, mentre que el Tribunal Suprem celebra un judici políticament explosiu contra els líders independentistes catalans acusats de rebel·lió i sedició.

Article traduït per AnnA (@annuskaodena)

Couthouse News - Mirades posades en el sistema judicial espanyol
Manifestants amb una estelada, la bandera catalana independentista, a Barcelona el 3 de desembre de 2017. Foto AP / Manu Fernández

S’espera que l’històric judici de Madrid al Tribunal Suprem d’Espanya comenci el 5 de febrer, o potser més tard, duri uns tres mesos, i reuneixi el testimoni de centenars de testimonis i experts. Es preveu que la sentència es dicti a l’agost, segons el diari espanyol El País.

En total, 12 líders implicats en la fallida i il·legal iniciativa del Parlament català de 2017 per declarar Catalunya una nació independent seran jutjats. Se’ls acusa de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics i es demanen condemnes de fins a 25 anys.

“Una sentència condemnatòria seria sorprenent, però és possible, no la descarto”, va dir Emmy Eklundh, professora de política internacional i espanyola al King’s College de Londres, en una entrevista telefònica amb Courthouse News.

“Si els declaren culpables, tindrà una gran repercussió en la futura relació entre Espanya i Catalunya”, va dir. Per contra, un veredicte de no culpabilitat “podria reparar les relacions i passar pàgina”, va afegir.

La decisió dels fiscals de presentar càrrecs de rebel·lió ha estat la més controvertida. Segons la legislació espanyola, una acusació de rebel·lió implica l’ús de la violència o l’amenaça d’aquesta. Però el moviment independentista català ha estat descrit en gran mesura com a no violent.

Andrew Dowling, professor d’Història d’Espanya a la Universitat de Cardiff a Gal·les, va dir que l’última vegada que algú es va enfrontar a una acusació de rebel·lió a Espanya es va relacionar amb un cop d’Estat militar fallit el 1981, quan els membres del Congrés dels Diputats, la cambra baixa del Parlament d’Espanya, van ser retinguts com a ostatges durant gairebé un dia, i diversos tancs van envoltar el port de la ciutat portuària de València.

“Serà necessària una certa gimnàstica legal per justificar” les acusacions de rebel·lió contra els líders catalans, va dir Dowling en una entrevista telefònica.

La declaració unilateral d’independència de Catalunya es va produir després del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, una iniciativa que el Tribunal Constitucional espanyol va declarar il·legal.

El govern espanyol va enviar a milers d’agents de policia per dissoldre el referèndum irrompent en els col·legis electorals i impedint amb violència que la gent votés a les urnes. Després, les autoritats van arrestar als líders independentistes.

Ara, fa més d’un any, el seu judici planteja noves preguntes sobre el tracte que Espanya dóna als dirigents catalans -nou d’ells fa mesos que es troben en presó preventiva- i sobre si es pot confiar que el poder judicial de la nació és imparcial, just i està lliure d’influències polítiques.

Molta gent a Espanya pensa que el sistema judicial no té legitimitat, en gran part a causa d’escàndols judicials que han fet que la gent vegi als tribunals com si estiguessin plens de jutges estretament alineats amb els partits dominants d’Espanya -el Partit Popular conservador i, en menor mesura, el Partit Socialista Obrer Espanyol.

En el cas de Catalunya, això és important perquè els dos grans partits s’oposen al moviment independentista de la regió.

Els poders legislatiu i executiu és a dir, els polítics- escullen els jutges que formen part del Tribunal Constitucional, el mateix tribunal que va declarar il·legal el referèndum sobre la independència de Catalunya. El poder legislatiu també tria als membres del Consell General del Poder Judicial, òrgan que nomena els jutges del Tribunal Suprem.

Dowling va culpar al Partit Popular, tacat durant molt de temps per escàndols de corrupció, d’erosionar la independència del poder judicial durant el seu últim mandat mitjançant el nomenament de jutges “que són lleials al partit”.

El professor d’història va dir que el partit va tractar d’assegurar que els jutges favorables supervisessin els casos de corrupció que involucraven als seus propis membres.

“Hi ha proves explícites de manipulació de la independència del poder judicial espanyol per mirar de trobar jutges favorables”, va dir.

Això alimenta les afirmacions que no serà un judici just i que els acusats seran condemnats independentment de les proves.

“Per desgràcia, és molt probable que la decisió ja estigui presa i que els presos siguin condemnats a molts anys de presó”, va dir Aleix Sarri Camargo, coordinador d’afers internacionals del Govern de Catalunya, en un article d’opinió d’Euronews, un canal de notícies de televisió.

Els líders catalans argumenten que no s’haurien d’haver presentat càrrecs per organitzar el referèndum i es consideren víctimes de persecució política.

“En una democràcia, ningú hauria d’acabar a la presó per posar urnes”, va dir Oriol Junqueras, exvicepresident de Catalunya, en una entrevista recent amb Politico. Junqueras ha passat 14 mesos en presó preventiva. Afirma que el judici no serà just.

Amnistia Internacional i molts juristes han demanat a Espanya que retiri els càrrecs i alliberi els imputats que es troben a la presó a l’espera de judici.

Els independentistes catalans comparen la seva causa amb les grans lluites pels drets civils del passat com el sufragi femení, la descolonització, la lluita contra l’Apartheid i el moviment pels drets dels homosexuals.

Malgrat tot, hi ha una gran diferència: no es pot afirmar que Catalunya i la seva capital, Barcelona, estiguin patint greus injustícies. De fet, Catalunya és una de les regions més pròsperes d’Espanya i les seves queixes tenen més a veure amb el sentiment de devaluació cultural i el robatori de les seves arques per part del govern central espanyol a Madrid.

Amb tot, el moviment nacionalista català ha guanyat molts partidaris a tot el món, entre ells Noam Chomsky, conegut lingüista i activista polític nord-americà. La defensa vol que Chomsky comparegui com a expert en el judici.

En una declaració la setmana passada, PEN International, un grup que dóna suport a escriptors, va fer una crida a Espanya perquè posi en llibertat a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, líders de dos grups culturals pro catalans que són a la presó des d’octubre de 2017 pel seu paper en la campanya per la independència. Tots dos són escriptors i s’han convertit en símbols d’injustícia per als seus partidaris. Recentment es van declarar en vaga de fam per cridar l’atenció sobre la seva difícil situació.

“Les autoritats espanyoles han de retirar els càrrecs desproporcionats de rebel·lió i sedició contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i alliberar-los immediatament”, va dir PEN.

Les autoritats espanyoles rebutgen les al·legacions que el poder judicial no és independent. En un correu electrònic dilluns, l’oficina de premsa del Tribunal Suprem va dir que el poder judicial és independent de la política. Com a prova d’això, l’oficina de premsa es va referir a les condemnes, a través dels tribunals espanyols, de Rodrigo Rato, exvicepresident del Govern, i d’altres persones involucrades amb el Partit Popular per càrrecs de corrupció. Aquestes condemnes van portar a la caiguda l’any passat del govern dirigit pel Partit Popular.

Arreu d’Espanya, moltes persones s’oposen al moviment independentista català, i equiparen el referèndum i la declaració d’independència a un cop d’estat. Per la qual cosa, molts espanyols estan desitjant que els secessionistes siguin jutjats als tribunals.

Entre els catalans, les opinions estan dividides sobre la qüestió de la secessió i les enquestes han demostrat que la majoria dels ciutadans no volen que Catalunya esdevingui una nació independent. La regió gaudeix d’una gran autonomia i la seva població està formada per moltes persones d’altres regions espanyoles.

Per la seva banda, les autoritats espanyoles afirmen que les acusacions són apropiades. La fiscalia de l’estat va acusar els independentistes catalans de “forçar a l’estat a acceptar la separació d’aquest territori, objectiu que gairebé aconsegueixen”. També al·leguen que els líders independentistes estaven disposats a utilitzar la violència per aconseguir el seu objectiu.

Durant el judici, s’espera que els agents de policia enviats a aturar el referèndum testifiquin que van resultar ferits en enfrontaments amb els votants. És probable que la defensa argumenti que la policia va ser l’única que va cometre actes de violència.

Amb tants dubtes sobre la imparcialitat del judici, advocats i defensors dels drets humans s’estan preparant per supervisar els procediments.

Amnistia Internacional ha demanat al Tribunal Suprem que li permeti actuar com a observador internacional. A més, un consorci que s’autoanomena International Trial Watch-Català Referèndum Casi es prepara per seguir de prop el judici.

“Crec que haurà de ser un judici just, d’alguna manera perquè els ulls del món estaran observant”, va dir Dowling. “No serà una farsa de judici. El problema bàsic és si les acusacions estan justificades”.

Els veredictes del Tribunal Suprem poden acabar en una apel·lació davant el Tribunal de Justícia Europeu i també davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Els veredictes de culpabilitat també es podrien anul·lar mitjançant indults, va dir Dowling.


Article traduït per AnnA (@annuskaodena)
Article translated by AnnA (@annuskaodena)


Font: Courthouse News @CourthouseNews

https://www.courthousenews.com/all-eyes-on-spanish-judiciary-in-trial-of-catalan-politicians/

Autor: Cain Burdeau @cainburdeau

Data de publicació: 29 de gener de 2019


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.