Tal dia com avui, un 14 de maig de 1640, les tropes de Felip IV van saquejar i incendiar Santa Coloma de Farners. Jaume Pros (@jaume_pros)

Tal dia com avui, un 14 de maig de 1640, les tropes de Felip IV van saquejar i incendiar Santa Coloma de Farners, com a resposta a la mort de l’agutzil reial Miquel Joan de Montrodon.

Santa Coloma, un poble aleshores de 900 habitants, havia d’allotjar i alimentar un miler de soldats castellans. Uns soldats que, a més, actuaven amb absolut menyspreu cap a la població.

Davant la negativa de vilatans i autoritats, Felip IV va enviar, el 30 d’abril, Miquel Joan de Montrodon a fer complir l’ordre. Un personatge violent i fatxenda que va matar, personalment, un home del poble amb el qual es va encarar.

Montrodon va haver de fugir i es va amagar en un hostal. La multitud va calar foc a l’edifici i el va matar, a ell i a la majoria dels seus ajudants.

Els soldats van marxar del poble i l’endemà, 1 de maig, van calar foc a Riudarenes. El 14 van tornar a Santa Coloma de Farners sembrant el terror. Van calar foc a les cases del poble. Diuen que només se’n van salvar dues, d’un mateix propietari.

Abans, però, els soldats van saquejar el poble i van robar totes les provisions que van poder. Les provisions que no es van poder endur, també les van cremar dins de l’església.

El Dietari de la Generalitat de Catalunya del 18 de maig de 1640 explica com les tropes castellanes van entrar a sang i foc a Santa Coloma, sotmetent a violència i vexacions la seva gent. Tenien barra lliure.

I és que la Junta de Ejecución del Consejo de Aragón va ser taxativa en la seva ordre: “Es necesario que se borre la memoria de Santa Coloma de Farnés (…) y se elimine de los libros de la provincia”. Déu n’hi do: calia esborrar Santa Coloma del mapa.

El cert és que Felip IV no s’esperava que els colomencs li plantessin cara de la manera com ho van fer. I aquell episodi es considera el preludi de la Guerra dels Segadors.

La versió antiga dels Segadors recull aquest episodi històric: “Contra tots els catalans, ja veieu quina n’han feta, seguiren viles i llocs fins al lloc de Riu d’Arenes; n’han cremat un sagrat lloc, que Santa Coloma es deia; cremen albes i casulles, i caporals i patenes…”

Qui segurament ens podria explicar aquesta i moltes altres històries és el President Quim Torra, colomenc d’adopció. Per cert, també un dia com avui, però de 2018, Quim Torra fou investit 131è President de Catalunya.

Jaume Pros (@jaume_pros) 13/05/2021