Separatista català: “Sóc innocent. Sóc un pres polític”. The Times
Parlant per una pantalla de vidre des d’un telèfon a la zona de visites de la presó de Lledoners, Raül Romeva insisteix que no es penedeix sobre la lluita per la independència catalana que l’ha posat entre reixes.
Article traduït per AnnA (@annuskaodena)

Un gran contrast des de l’última vegada que els nostres camins es van creuar: ara fa un any, Raül Romeva era portaveu d’assumptes exteriors de la Generalitat de Catalunya i dirigia una espaiosa oficina a la seu de Barcelona.
Ara és un dels nou polítics catalans en presó preventiva, a l’espera de judici per càrrecs de rebel·lió per la seva presumpta participació en la declaració il·legal d’independència de la regió a l’octubre de l’any passat. Els càrrecs comporten una sentència màxima de 30 anys.
Un any després del referèndum d’independència que gairebé va fer miques Espanya, el Sr. Romeva insisteix que no va fer res malament.
“Sóc innocent. Estic aquí perquè sóc un pres polític”, va dir.
El Sr. Romeva ha passat 244 dies a la presó però no ha estat condemnat per cap delicte.
Els llargs períodes en presó preventiva sense judici han portat als membres més veterans del govern socialista d’Espanya, com Josep Borrell, el ministre d’Afers Exteriors, a dir que seria millor que fossin alliberats en espera de judici.
Els acusats estan retinguts a la presó de Lledoners, una presó moderna a 70 km al nord de Barcelona.
A la carretera que va fins a la presó, els simpatitzants han escrit “La vergonya d’Europa” amb pintura, una clara referència al recolzament de Brussel·les al govern espanyol en lloc de recolzar el moviment independentista català. Llaços grocs pengen dels arbres al llarg de la carretera que arriba fins a la presó, en solidaritat amb els acusats.
La presó de Lledoners disposa d’aire condicionat, un gimnàs i classes d’artesania per als reclusos. Nou membres del govern català, que van ser acomiadats pel govern de Madrid després de la fallida declaració d’independència, son retinguts allí, com Oriol Junqueras, l’ex vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, anteriors dirigents d’organitzacions civils separatistes.
Tot i els esforços realitzats els últims mesos pel govern espanyol per rebaixar tensions mitjançant l’obertura de converses amb l’administració independentista a Barcelona, la qüestió dels polítics catalans retinguts continua al vell mig de la pitjor crisi política del país durant una generació.
El seu judici s’ha de celebrar a finals d’aquest any. Les condemnes i dures sentències podrien generar més agitació social. Avui, dia de l’aniversari del referèndum, s’han organitzat més manifestacions.
Amb Carles Puigdemont, l’ex president català exiliat a Bèlgica, i altres a la presó, el moviment independentista está dividit.
Romeva, pare de dos fills, va dir que no demanaria un indult si fos condemnat.
“No és cap delicte organitzar un referèndum”, va dir.
El Tribunal Constitucional d’Espanya va dictaminar que el referèndum per la independència era il·legal perquè contrariava la Constitució que prohibeix que les regions celebrin votacions sobre separar-se d’Espanya.
Romeva passa 16 hores al dia tancat en una cel·la sol, planifica reunions d’estratègia amb altres líders catalans empresonats durant l’estona que practiquen exercici i llegeix llibres de filosofia i les memòries de Nelson Mandela.
Se li permet una visita familiar un cop per setmana, trucades telefòniques de vuit minuts cada dia i reunions amb advocats. Té una televisió a la seva cel.la i pot llegir diaris, però està permès l’accés a Internet.
Romeva diu que la presó ha estat mentalment dura perquè té una família jove. “És una situació difícil. Ni tan sols la causa més lloable t’immunitza contra aquesta separació”.
El Sr. Junqueras, que també va ser acusat de rebel·lió, ja fa gairebé 11 mesos que és a la presó.
Va dir que estava obert al diàleg amb el govern del Partit Socialista Espanyol, però la qüestió dels polítics empresonats i exiliats com el Sr. Puigdemont va ser un obstacle.
“S’ha d’estar obert al diàleg amb tots els demòcrates. Però mentre hi hagi presos polítics i exiliats, mai no hi haurà una relació normal entre els governs”, va dir.
Article traduït per AnnA (@annuskaodena) segons el meu millor coneixement del català i l’anglès.
Article translated by AnnA (@annuskaodena) to the best of my knowledge of Catalan and English.
Font: The Times (@thetimes)
Autor: Graham Keeley (@grahamkeeley) corresponsal a Madrid
Data de publicació: 1 d’octubre de 2018
Font de la imatge: ALBERT GEA/REUTERS