Comunicats

Comunicació Alternativa Territorial

Volem viure plenament en catala - Joan Brossa 1997
ARTICLES D'OPINIÓ LLENGUA CATALANA

Recuperar el català al carrer. Carles Jaume

Tornar la rellevància a la nostra llengua

Article de Carles (@Cjaumev)

La realitat que ens envolta i els estudis publicats ens mostren com, dia rere dia, la nostra llengua recula perillosament i és abocada a la minorització i progressiva desaparició a tota la nació catalana en tots els àmbits.

Minorització que ja havia començat abans que les nostres terres foren ocupades per Castella, la desaparició de la Corona Catalano-Aragonesa, va deixar la nostra llengua sense estat, d’ençà d’aquesta data han maldat per exterminar-la amb multitud de decrets i lleis contra el seu ús i utilització, treballant sense descans per fragmentar-ne el nom, el territori lingüístic i la seva unitat essencial, el seu reconeixement i la seva pervivència.

Arribats a aquest punt, alguns de nosaltres ens preguntem, què puc fer jo per la llengua? La resposta no és gens fàcil, així i tot us deixem unes opcions que pretenen fomentar una reflexió i un debat que duguin a fer accions per a la recuperació i pervivència futura de la nostra llengua mitjançant accions efectives, fetes per nosaltres, sense esperar res de ningú (govern, partits o institucions diverses) que no ho faran, per impossibilitat, manca de voluntat, o pel motiu que sigui. Esteu segurs que no ho faran. Han tingut més de 40 anys de pretesa llibertat per fer-ho i no sembla que hagin fet gairebé res realment efectiu.

Així doncs , amb aquesta sèrie d’articles volem presentar-vos les idees i/o accions que al nostre entendre poden ajudar a aquesta recuperació de la llengua de que us parlem.

Per començar aquest camí ens cal el més essencial, fer servir sempre la nostra llengua a tot arreu, no pot ser que a la mínima deixem de parlar-la per pretesa bona educació, el no m’entendran, se m’ha adreçat en castellà, fa pinta de foraster, etc.

Per tal de tornar a fer del català una llengua útil, primer cal que la utilitzem, sense vergonya, sense por a tot arreu, fent acomplir allò que ens permeten les lleis vigents. El català és llengua oficial a Catalunya, per tant demostrem-ho nosaltres els primers, arreu i adrecem-nos a tothom en català, exercim els nostres drets al màxim.

#NoConvergim és un hashtag que darrerament està circulant per Twitter per fer campanya a favor de la llengua, de no canviar-la a la primera de canvi. El podem posar en pràctica al nostre dia a dia fora de les xarxes, en les nostres relacions, en les nostres compres, en els nostres intercanvis. És difícil? De ben segur al principi, però tan aviat com implantem l’hàbit, no ens costarà gens.

Val a dir que efectivament, no tot són les xarxes i un altre pas que podem donar i no costa gens es catalanitzar els nostres dispositius, telèfon, PC, tauleta, aplicacions mòbils, això dóna visibilitat fent créixer el nostre idioma i és un gest.

Aneu a la pagina web de @Softcatalà i trobareu tota la informació necessària: www.softcatala.org

També podem col·laborar en el projecte #CommonVoice per ajudar a catalanitzar els aparells del dia a dia, és un dels reptes de futur que te la nostra llengua: estar present als aparells i per tant a la nostra vida quotidiana. O voleu passar-vos la vida parlant a les màquines en castellà o en qualsevol llengua estrangera?

Podeu accedir-hi i col·laborar des de voice.mozilla.org/ca

Tots al nostre dia a dia ens trobem en centenars de casos en què canviem de llengua sempre sense adonar-nos-en, alguns de nosaltres treballem en llocs suposadament molt catalans, mitjans de comunicació, administració, i a la mínima, parlem en castellà entre nosaltres. Als nostres interlocutors, no els hi donem l’oportunitat de practicar el català o d’aprendre’l, però quan persistim sovint l’altra persona, ens respon en català, amb accent d’aprenent o sense, el cas és que fa l’esforç de respondre en català. Com més vegades fem el gest, millor serà per la llengua i la seva pervivència. Hem de ser conscients del mal que nosaltres mateixos fem a la nostra llengua quan l’arraconem, l’amaguem dels altres o la deixem de banda per diversos motius.

També podeu fer-vos seguidors de diversos comptes a xarxes que vetllen per la difusió, pervivència, correcció de la llengua emprada com per exemple:

Tan sol són uns exemples, n’hi ha moltíssims més, tots ells vetllen per la pervivència del català junt amb moltíssims més. Ens hi afegim?

Fem visible i imprescindible el català a tot arreu!

Persistim, No Convergim.


Volem viure plenament en catala - Joan Brossa 1997

Imatge – Obra de Joan Brossa de 1997


Un aspecte que cal tenir en compte a l’hora de reivindicar el català, és que l’hem de fer present a tots els suports i amb la projecció necessària perquè tothom el vegi com una llengua de prestigi i amb utilitat.

No ens és d’utilitat tenir un diari, una televisió, una ràdio, una editorial, un còmic, una discogràfica, etc. si aquests mitjans no tenen projecció, prestigi, audiència, i no són els mitjans de referència.

Els qui tenim una edat recordem segurament, quan els teatres, diaris, programes de televisió, editorials, empreses de Catalunya en general, eren les que estaven al capdavant a la península, en vendes, creativitat, confiança del consumidor, etc. Ara cada cop en queden menys, cada cop tenen menys influència, marquen menys les tendències, cada cop hi ha menys locals i espais on trobar-los i on el català pugui expressar-se i difondre’s.

De ben segur que l’autonomisme dels darrers anys, no ha ajudat gaire a la consolidació i manteniment de baluards de la llengua (discogràfiques, editorials, teatres, etc.) que han anat desapareixent, bé per no adaptar-se a les noves circumstàncies, o bé perquè han estat absorbides per empreses estrangeres o altres no massa preocupades pel català. El fet és que la reculada de la llengua ha estat espectacular, en difusió, qualitat, projecció nacional i internacional, malgrat quatre actes puntuals i cíclics.

Nosaltres com a parlants i consumidors catalans hauríem de dir-hi també la nostra fent consum i convergint al català en tota ocasió, per molt que hi hagi les empreses i els mitjans, si no els recolzem, no els consumim, no poden tirar endavant i fer-se un bon lloc al mercat i esdevenir referència per a tothom.

En aquestes circumstàncies sembla que no ens queda altra, que posar-nos tots a fer feina de la millor manera que sabem. Com sempre hem de ser els del poble els que tibem la corda i fem avançar les coses. Vet ací algunes breus reflexions i recomanacions que poden ser d’utilitat.

  • Utilitzem la compra conscient i de proximitat per donar l’oportunitat als qui de veritat s’estimen la terra, la seva feina i la seva llengua a fer-se grans i poder projectar la cultura catalana a l’interior i exterior del país.
  • Comprem llibres de petites i mitjanes editorials, discos dels nostres músics, informem-nos a mitjans centrats principalment en la nació catalana i fets en català en la seva totalitat, i deixem de banda els grans conglomerats empresarials que treballen en la nostra contra, tot i tenir seccions en català i haver-se fet amb editorials de gran anomenada de grat record entre nosaltres que ara són sota les seves urpes com una cirereta decorativa de pretesa catalanitat.
  • Comprem i llegim diaris catalans, que no en català, bé sabem que empreses editores de diaris i revistes en català, que ens volen mesells i sotmesos, passen el traductor de català als seus escrits en castellà cosa que es veu d’una hora lluny, en les seves expressions i frases fetes calcades del castellà, tot per a gaudir de les generoses subvencions de la Generalitat i continuen treballant en contra del català, en contra nostra, mentre que editorials, mitjans i publicacions que veritablement treballen per la llengua, el país, la cultura catalana son menystinguts, relegats, ignorats pels repartidors de subvencions i ajuts, que només els fan de llast quan ni tan sols els trien enfront dels mitjans de cultura, sentiment i matriu castellana.

Així doncs, si volem ajudar de veritat el català, valorem a quins mitjans i empreses donem suport.

Article de Carles (@Cjaumev)


Imatge: Campanya “Utilitza la llengua” de Plataforma per la llengua @llenguacat

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca