Puigdemont torna a Bèlgica per activar el Consell de la República. Le Peuple breton

Le Peuple Breton

La fi del juliol està marcada per la tímida arrencada del diàleg entre els governs català i espanyol. Cadascú marcant el seu terreny i buscant establir les bases per enfortir les seves posicions abans d’entrar en els debats.

Article traduït per @HaedusCrabittu

Puigdemont torna a Bèlgica

Aquesta setmana (dimecres, 1r d’agost) se celebrarà a Barcelona la primera reunió de la comissió bilateral Generalitat-Estat. A l’hora d’establir l’ordre del dia, cada part ha insistit a incloure (o negar-se a tractar …) el màxim de punts que li interessa. Així, finalment, el govern català ha aconseguit que, a més de les qüestions de finançament i inversió a Catalunya, a la comissió també s’hi parli de presos polítics i “vies perquè Catalunya decideixi el seu futur”. En paral·lel, el president Quim Torra ha demanat a Madrid una reunió d’emergència de la comissió bilateral de seguretat per la proliferació d’atacs feixistes a Catalunya contra les persones, els símbols i els locals independentistes (Vic, Barcelona …). Dimecres 25 també es van reunir els ministres d’Afers Estrangers a Madrid, l’espanyol jacobí antiindependentista, Josep Borrell i el català (antic socialista, membre d’ERC, Ernest Maragall) per provar de travar el diàleg des de posicions diametralment oposades.

Consell de la República a Waterloo
Per la seva banda, el president Carles Puigdemont ha retornat aquest dissabte 28 a Bèlgica, on des de la Casa de la República a Waterloo, engegarà el Consell de la República català que té com a objectiu treballar pel reconeixement internacional de la independència de Catalunya. El dimecres 25 de juliol, l’expresident de la Generalitat va celebrar una conferència de premsa a Berlín, en la qual va agrair els nombrosos suports mostrats a favor seu a Alemanya i ha anunciat el seu trasllat a Bèlgica. El president exiliat ha demanat a Pedro Sánchez que passi de les paraules als fets (pel que fa als presos polítics, la repressió judicial contra l’independentisme i la resolució de la crisi política amb Catalunya). Puigdemont va declarar que esperava tornar a Catalunya abans de 20 anys (probablement no a Espanya …). Va indicar que aviat podria trepitjar territori català (a França …). El partit catalanista Unitat Catalana ha anunciat aquest divendres 27 de juliol que havia convidat a Carles Puigdemont a participar en un debat sobre el tractament de la informació a la premsa, el 4 de setembre. Amb tot, els comentaris indiquen que podria ser arriscat anar a territori francès. Els advocats de l’expresident li ho han desaconsellat a causa de l’existència d’acords específics franco-espanyols que es podrien traduir en una extradició.

Suspensió dels salaris polèmics al Parlament
La suspensió dels diputats a l’exili i empresonats decretada (sense cap base legal perquè la llei ho preveu tan sols per als diputats acusats de terrorisme) pel jutge Pablo Llarena genera sempre polèmica. De fet, un funcionari del Parlament ha decidit, per iniciativa pròpia, suspendre el pagament del sou als diputats en qüestió a partir d’aquest mes de juliol, tot i que les instàncies competents per a decidir sobre l’assumpte (la Mesa i el mateix Parlament) encara no han pres cap decisió. La portaveu del Govern català ha anunciat que l’anul·lació de la decisió era en estudi, però sense un acord sobre la suspensió dels diputats, el President del Parlament, Roger Torrent, ha anul·lat les sessions del Parlament català fins al mes d’octubre.

Pressió del PDeCat als socialistes en el Congrés espanyol
Després de la renovació de la direcció del PDeCat, el partit de Carles Puigdemont ha decidit accentuar la pressió sobre els socialistes espanyols al Congrés, ja que no hi ha avenços en la resolució del conflicte i la situació dels presos polítics. La mesura es tradueix en la impossibilitat del govern de Pedro Sánchez d’aprovar l’increment de despeses al Congrés per manca de majoria, els diputats catalans s’han abstingut. El PDeCat ha desafiat els socialistes a forçar eleccions si ja no disposen de majoria.

Altres notícies de la setmana
El nou cap del Partit Popular, Pablo Casado (de l’ala més dura i de més a la dreta), ha anunciat dijous 26 de juliol que demanarà una nova suspensió de l’autonomia de Catalunya (article 155) i la integració en el codi penal de l’independentisme com a delicte. El mateix dia, el Tribunal Constitucional ha rebutjat l’alliberament de Josep Rull i Jordi Turull (en presó preventiva des de fa 126 dies). Els antics membres dels governs de Puigdemont, Rull, Turull, Romeva i Bassa han denunciat a l’ONU la seva presó arbitrària.

Dimecres 25 de juliol, cinc persones que pintaven cintes grogues a la carretera van ser conduïdes als tribunals després d’una denúncia d’una diputada socialista per “un delicte lleu de coacció contra una persona, per obligar a fer servir la violència en contra de la seva voluntat” (sic). La justícia ha rebutjat la queixa d’una víctima (un cop de puny per part d’un agent de policia) en el referèndum de l’1 d’octubre. Dimecres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va prohibir la bandera estelada catalana en edificis públics. El mateix dia, la Cort Europea de Justícia ha emès una decisió que indica que un país de la UE (Irlanda havia presentat un recurs) no està obligat a acceptar una sol·licitud d’extradició si els països que l’han plantejat (en aquest cas, Polònia) no presenta totes les garanties d’imparcialitat i respecte pels drets fonamentals.

Un centenar d’alcaldes de la Catalunya Nord es van reunir a Prats de Molló (a tocar de la frontera) per expressar el seu rebuig a la repressió política a la Catalunya sud i demanar ser rebuts pel President per abordar la qüestió dels presos polítics català. La Guàrdia Civil s’ha instal·lat a la frontera per controlar la identitat de tots els diputats i membres de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) que van assistir a la reunió. Dissabte 21 de juliol, un grup, Concert de músics per la llibertat, organitza actuacions davant la presó de la comarca del Bages on hi són tancats alguns dels diputats catalans. Anuncien que programaran concerts davant les presons tots els diumenges fins al seu alliberament. Dilluns 23 de juliol, en una entrevista, Josep Alay, historiador i acompanyant de Puigdemont a Finlàndia (acusat de “complicitat”), designat fa poc cap de l’oficina del president Puigdemont a Barcelona, ha declarat que “busquem suport internacional sense pretendre resultats immediats i públics. És un treball a llarg termini. Crec que som en un bon moment. El context és bo. Som millor coneguts que fa un temps. I la nostra lluita és molt millor entesa”. Ell que parla 10 idiomes i té tres doctorats (física, filologia i història) comenta que “el diàleg ha d’incloure un referèndum acordat amb l’Estat espanyol. La declaració d’Edimburg amb Nicola Sturgeon diu exactament això: que els problemes d’autodeterminació a Europa s’han de resoldre a través de mètodes pacífics i democràtics”.


Article traduït par @HaedusCrabittu selon ma meilleure connaissance du français.
Article traduït per @HaedusCrabittu segons el meu millor coneixement del francès.


Font: Le Peuple breton @Peuplebreton

http://lepeuplebreton.bzh/2018/07/29/puigdemont-revient-en-belgique-pour-activer-le-conseil-de-la-republique/

Autor: Alà Baylac-Ferrer @AlBaylacFerrer 
Data de publicació: 29 de juliol de 2018


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.