Comunicats

Comunicació Alternativa Territorial

Catalunya Nord
CAT NORD MEMÒRIA

Presentació Catalunya Nord

CATALUNYA NORD. AQUÍ VA COMENÇAR TOT

La història comuna del Principat continuarà?


El #PrincipatdeCatalunya va néixer a les contrades nord pirinenques, a l’espai que més tard seria el Comtat del #Rosselló i que avui coneixem com a #CatalunyaNord.

Què en sabem d’aquests orígens? Què en sabem d’aquesta part del #PrincipatdeCatalunya? Què en sabem dels #Nordcatalans i dels seus interessos? I vosaltres dels ciutadans del sud?

Coneixem prou aquests compatriotes catalans? Sabem perquè ara són ciutadans francesos? Sabem si volen formar part de la nova República de Catalunya i Aran?

Episodis comuns o compartits els podem trobar ja en temps dels ibers, atès que els ceretans ja es van establir a banda i banda del Pirineu, més tard els romans s’hi van establir també, els visigots del regne de Tolosa van instal·lar-se a tota Occitània i a la península Ibèrica.

Ja quasi com a catalans, en el segle VIII dC, havent vençut els àrabs a la batalla de Poitiers, el reis Francs van avançar cap al sud i per protegir el seu reialme van decidir crear una zona de contenció més enllà dels Pirineus, la #MarcaHispanica, l’origen dels Comtats Catalans. En la seva marxa cap al sud, els exèrcits francs van comptar amb l’ajut dels refugiats vinguts del sud degut a la invasió àrab, que volien retornar a les seves terres d’origen.

En aquells moments, apareix la nissaga comtal que marcarà els següents segles: el Casal de Barcelona, de la mà de Guifré el Pilós que era originari del Rosselló. Ell i la seva família van governar terres a banda i banda del Pirineu. I aquest domini va durar fins al #TractatdelsPirineus del 1659 en què Castella i França van signar la pau amb l’amputació del #Rosselló del #PrincipatdeCatalunya.

Així doncs, des de fa 359 anys els destins de la #CatalunyaNord i la resta del #PrincipatdeCatalunya van deixar d’anar plegats i cada vegada han anat divergint més.

Carta Perpinyà

La carta de les Llibertats. Imatge d’Albert @HaedusCabrittu

Tot l’explicat fins ara us pot resultar interessant i de ben segur que tots en volem saber més. Amb tot, el que en aquests moments interessa i motiva especialment al col·lectiu és el futur que podem construir entre tots.

Sí, això és el que volem. Volem tornar a construir en comú i fer-ho amb el vostre suport: com a lectors i com a informadors, ens agradaria que ens aportéssiu informacions sobre els vostres paisatges, els vostres monuments, les vostres entitats, la vostra música, literatura, tradicions. Tornar a construir referents comuns entre el nord i el sud en tots els aspectes possibles, crear comunitat, en definitiva, i en la mesura possible en la vostra variant dialectal, en tant que sigui entenedora per a tothom, millor.

Un espai on poder bescanviar informacions que ara mateix no ens arriben, ni a vosaltres al nord, ni a nosaltres al sud. Un espai que ens permeti establir nous lligams mutus, culturals i econòmics; donar a conèixer el territori, els paisatges, l’art, els referents culturals.

Quins lligams culturals mantenim, quins lligams econòmics, quines infraestructures comunes?

Volem mantenir-los, volem coordinar-los, volem ampliar-los?

El col·lectiu ComuniCATS creu que els ciutadans d’ambdós vessants del Pirineu hem de tenir la informació i el coneixement necessari per a repensar la nostra relació com a catalans: vertebrar els territoris, mantenir la llengua comuna, recuperar la consciència de col·lectivitat catalana. Volem construir de nou en comú.

Aquesta és la nostra proposta, posar a les vostres mans un espai per ajudar a reconstruir els lligams que entre tots vulguem enfortir, un espai en el qual també ens feu arribar les vostres aportacions, comentaris, històries, coneixements.

Des d’aquesta publicació, volem contribuir a desfer el desconeixement que tots plegats tenim de nosaltres mateixos, d’una part important del nostre país i de la seva gent, dels seus trets singulars, de la seva història. Volem contribuir també a què la vostra afirmació “fier d’etre Catalan” pugui esdevenir també “orgullós de ser català”.

Recull d’adreces de la Catalunya Nord


CATALUNYA NORD

CAT NORD MEMÒRIA

Presentació Catalunya Nord

CATALUNYA NORD. AQUÍ VA COMENÇAR TOT La història comuna del Principat continuarà? El #PrincipatdeCatalunya va néixer a les contrades nord pirinenques, a l’espai que més tard seria el Comtat del #Rosselló i que avui coneixem com a #CatalunyaNord. Què en…

CAT NORD COMUNICATS

Crida a La Catalunya Nord

Article de Carles @Cjaumev Des de @comuni_cats volem fer una crida a tots els nord-catalans perquè ens ajudeu a fer arribar #CatalunyaNord a la resta del país, a #Catalunya, també caldrà que vosaltres feu arribar la Catalunya Sud a la vostra realitat….

 

Autor/a

Volem estar Comunicats.

https://t.me/Comunicats

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca