Presentació Catalunya Nord

CATALUNYA NORD. AQUÍ VA COMENÇAR TOT

La història comuna del Principat continuarà?

El #PrincipatdeCatalunya va néixer a les contrades nord pirinenques, a l’espai que més tard seria el Comtat del #Rosselló i que avui coneixem com a #CatalunyaNord.

Què en sabem d’aquests orígens? Què en sabem d’aquesta part del #PrincipatdeCatalunya? Què en sabem dels #Nordcatalans i dels seus interessos? I vosaltres dels ciutadans del sud?

Coneixem prou aquests compatriotes catalans? Sabem perquè ara són ciutadans francesos? Sabem si volen formar part de la nova República de Catalunya i Aran?

Episodis comuns o compartits els podem trobar ja en temps dels ibers, atès que els ceretans ja es van establir a banda i banda del Pirineu, més tard els romans s’hi van establir també, els visigots del regne de Tolosa van instal·lar-se a tota Occitània i a la península Ibèrica.

Ja quasi com a catalans, en el segle VIII dC, havent vençut els àrabs a la batalla de Poitiers, el reis Francs van avançar cap al sud i per protegir el seu reialme van decidir crear una zona de contenció més enllà dels Pirineus, la #MarcaHispanica, l’origen dels Comtats Catalans. En la seva marxa cap al sud, els exèrcits francs van comptar amb l’ajut dels refugiats vinguts del sud degut a la invasió àrab, que volien retornar a les seves terres d’origen.

En aquells moments, apareix la nissaga comtal que marcarà els següents segles: el Casal de Barcelona, de la mà de Guifré el Pilós que era originari del Rosselló. Ell i la seva família van governar terres a banda i banda del Pirineu. I aquest domini va durar fins al #TractatdelsPirineus del 1659 en què Castella i França van signar la pau amb l’amputació del #Rosselló del #PrincipatdeCatalunya.

Així doncs, des de fa 359 anys els destins de la #CatalunyaNord i la resta del #PrincipatdeCatalunya van deixar d’anar plegats i cada vegada han anat divergint més.

Tot l’explicat fins ara us pot resultar interessant i de ben segur que tots en volem saber més. Amb tot, el que en aquests moments interessa i motiva especialment al col·lectiu és el futur que podem construir entre tots.

Sí, això és el que volem. Volem tornar a construir en comú i fer-ho amb el vostre suport: com a lectors i com a informadors, ens agradaria que ens aportéssiu informacions sobre els vostres paisatges, els vostres monuments, les vostres entitats, la vostra música, literatura, tradicions. Tornar a construir referents comuns entre el nord i el sud en tots els aspectes possibles, crear comunitat, en definitiva, i en la mesura possible en la vostra variant dialectal, en tant que sigui entenedora per a tothom, millor.

Un espai on poder bescanviar informacions que ara mateix no ens arriben, ni a vosaltres al nord, ni a nosaltres al sud. Un espai que ens permeti establir nous lligams mutus, culturals i econòmics; donar a conèixer el territori, els paisatges, l’art, els referents culturals.

Quins lligams culturals mantenim, quins lligams econòmics, quines infraestructures comunes?

Volem mantenir-los, volem coordinar-los, volem ampliar-los?

A Comunicats.cat creiem que els ciutadans d’ambdós vessants del Pirineu hem de tenir la informació i el coneixement necessari per a repensar la nostra relació com a catalans: vertebrar els territoris, mantenir la llengua comuna, recuperar la consciència de col·lectivitat catalana. Volem construir de nou en comú.

Aquesta és la nostra proposta, posar a les vostres mans un espai per ajudar a reconstruir els lligams que entre tots vulguem enfortir, un espai en el qual també ens feu arribar les vostres aportacions, comentaris, històries, coneixements.

Des d’aquesta publicació, volem contribuir a desfer el desconeixement que tots plegats tenim de nosaltres mateixos, d’una part important del nostre país i de la seva gent, dels seus trets singulars, de la seva història. Volem contribuir també a què la vostra afirmació “fier d’etre Catalan” pugui esdevenir també “orgullós de ser català”.

ARTICLES CATALUNYA NORD

Recull d’adreces de la Catalunya Nord