P.-O. : Surten de terra les primeres vinyes “connectades”. L’INDEPENDANT

Es tracta d’un projecte iniciat fa 12 anys que avui es converteix en realitat gràcies a la plantada de vinyes sota panells fotovoltaics controlats a distància al Domaine de Nidolères, a Trasserra. Una exclusiva mundial per a uns resultats força esperats.

Article traduït per Albert (@HaedusCrabittu)

Cobrir les vinyes de panells fotovoltaics, la idea no és tan incongruent com pugui semblar. Certament, a la vinya, com a tots els cultius, li cal el sol. Així com l’aigua i el vent. Però la combinació en ocasions és desequilibrada, especialment per raó del canvi climàtic. D’aquí la idea de regular amb cura les necessitats de sol o ombra de la planta. Gràcies als panells solars que produeixen energia. “Els antics ja es preocupaven per tal que les vinyes estiguessin ben assolellades, tot posant-hi canyissos al llarg de la primera fila del bancal o reduint l’espai entre les tires de ceps per a crear ombra. El sistema presentat permet un nivell òptim de sol per a les varietats blanques, que precisen de menys sol. I és per a això que són útils aquestes estructures d’ombra, per reduir-ne l’exposició i així aconseguir una millor qualitat del raïm. Aquest és el nostre treball i si la tecnologia hi ajuda produint electricitat verda, llavors és un projecte ecològic que pren sentit“, ens confia Pierre Escudié, novena generació de viticultors al Domaine de Nidolères i que llega al seu fill Raphaël la vinya més moderna del món. 

Vinyes cat Nord

La vinya en la qual es combinen la producció industrial i la producció agrícola perfectament.

En punta de llança de l’avantguarda, ja que enceta el “vitivoltaisme” a la P.-O. i també a escala mundial. Un principi innovador que consisteix a pilotar de manera remota la inclinació dels panells fotovoltaics situats sobre la vinya en funció de les necessitats de sol o d’ombra. “Els algoritmes de control dels panells són definits en funció de l’hora del dia, el tipus de vinya i les seves necessitats, seguint així els models meteorològics. S’han fet experiments concloents i ara ens demostren la seva validesa en condicions d’explotació reals abans de passar a la comercialització del sistema d’aquí a tres anys“, subratlla Sylvain Ribe, cap de projecte a Sun’R, la seu de la societat a Lió. Cada panell, per tant, es pot activar de manera individual gràcies a un motor.

Amb quins resultats per al raïm?
Els panells s’inclinaran segons les necessitats de la planta, d’acord amb els consells definits per l’INRA, la Cambra d’Agricultura i el CIVR. Els principals objectius són evitar els bloquejos de la fotosíntesi i, per tant, de la maduresa. Evitar que el raïm es cremi, per així mantenir més aromes. Evitar concentracions massa elevades de sucre per obtenir vins amb un grau més raonable d’alcohol.  I també afavoreix una maduresa més progressiva per tal d’obtenir un most més equilibrat.

Un mode de producció “high tech” que seguiran de prop la cambra d’agricultura de les P.-O. i l’INRA (l’institut nacional de recerca agronòmica) a Montpeller, socis tècnics al costat de Sun’R i l’enòleg en aquesta important producció, als peus de les Alberes. Sis hectàrees de vinya on ja estan creixent les varietats de garnatxa blanca, Chardonnay i Marselan. Sota un cel envelat per ombrel·les dinàmiques, connectades i enllaçades a la xarxa elèctrica.

Et veiem en quatre anys, quan les primeres veremes d’aquesta vinya, no pas com les altres, pioner en la matèria de control de l’assolellament. La inauguració de la instal·lació és prevista per a aquest estiu.


Article traduït par @HaedusCrabittu selon ma meilleure connaissance du français.
Article traduït per @HaedusCrabittu segons el meu millor coneixement del francès.


Font: lindependant.fr/

https://www.lindependant.fr/2018/05/31/p-o-les-premieres-vignes-connectees-sortent-de-terre,3995030.php

Autor: Martial Mehr
Data de publicació: 3 de juny 2018
Font de la imatge: O. G.


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.