Metge roba nadó i es lliura de la presó. Spiegel Online

Spiegel Online

Crim de la dictadura franquista a Espanya

A Espanya, els metges i infermeres han robat milers de nadons aparentment durant anys. Ara, un home de 85 anys ha estat absolt, tot i que el tribunal estava convençut de la seva culpabilitat.

Article traduït per Ceka K Uebel (@CekaKuebel)

Spiegel Online - Metge roba nadó
Manifestació a Madrid (Imatge d’arxiu Juny 2018) Oscar del Pozo / AFP

En el primer judici per robatori de nadons organitzat durant dècades al llarg de la dictadura franquista espanyola, l’acusat va ser absolt. Encara que el tribunal de Madrid va considerar demostrat que l’exginecòleg Eduardo V., de 85 anys, havia comès els crims pels quals se l’havia acusat el 1969. No obstant això, els crims ja han prescrit, la Cort Suprema va dir en un comunicat. La fiscalia havia demanat onze anys de presó per l’acusat.

Eduardo V. va ser acusat de robar, l’any 1969, a la demandant Inés Madrigal, de 49 anys, de la seva mare. Es diu que li va donar a una altra dona que no podria tenir fills.

Durant el judici, V. va negar haver falsificat el certificat de naixement i va al·legar que havia registrat erròniament a l’altra dona com a mare del nadó. A l’hospital de San Ramón de Madrid, avui ja tancat, hi ha hagut milers d’aquests casos, segons els investigadors.

Els historiadors i els activistes sospiten que, sota la dictadura militar de dretes del general Francisco Franco, desenes de milers de nens van ser separats dels seus pares biològics. Després de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), això va afectar principalment als pares crítics amb el govern.

Moltes vegades hi participaven institucions de l’Església catòlica. Els nadons van ser separats de les seves mares després del naixement. Sovint es deia que havien mort. En realitat, però, els nadons van ser lliurats o venuts a parelles sense fills, que després els van criar com a fills propis.

Més tard, la pràctica també es va estendre als nens il·legítims i als nens dels pobres. Aquest negoci lucratiu podria haver continuat fins als anys noranta a una escala menor. El poder judicial espanyol ha rebut més de 2000 denúncies.


Article traduït per Ceka K Uebel @CekaKuebel


Font: Spiegel Online @SPIEGELONLINE

http://www.spiegel.de/panorama/justiz/spanien-gestohlene-babys-arzt-stahl-baby-und-entgeht-haftstrafe-a-1232120-amp.html

Fonts: jpz/AFP/dpa/Reuters
Data de publicació: 8 d’octubre de 2018