Manual de la noviolència. Una guia per a l’acció pràctica. Michael N. Nagler
Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) (@ICIPeace)
Col·lecció «Eines de Pau, Seguretat i Justícia»
Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)
Títol original: The Nonviolence Handbook. A Guide for Practical Action

A totes aquelles persones que creuen en la capacitat de la noviolència per redimir la humanitat i que tenen el coratge per demostrar-ho.
La noviolència és el poder més gran amb què la humanitat ha estat dotada.
MahatMa Gandhi
En aquest llibre, Michael N. Nagler ofereix una síntesi dels principis inspiradors de la noviolència, des dels orígens del pensament de Gandhi fins a les figures i exemples més destacats dels darrers anys.
El llibre és una guia per a utilitzar la noviolència de manera creativa a l’hora de confrontar qualsevol problema i per a construir moviments de canvi capaços de reestructurar les bases de la societat. L’autor també identifica alguns errors tàctics concrets que solen cometre les accions noviolentes sense èxit, com ara les manifestacions de la Plaça de Tiananmen o les protestes dels moviments Occupy, i inclou també exemples d’històries de revolucions noviolentes exitoses d’arreu del món, fins i tot un exemple de l’Alemanya Nazi.
“Recordeu, els soldats van a la batalla a milions, totalment preparats per arriscar les seves vides, sovint per causes ben dubtoses; i nosaltres no hauríem d’estar preparats per fer el mateix? El nostre coratge tindrà més poder de transformació que una força armada, perquè justament ve de persones inermes disposades a arriscar-ho tot sense infligir mal. Això és el que de vegades s’anomena «el poder de la vulnerabilitat». Com ja hem dit, ha mort molta menys gent practicant la noviolència activa que en el curs de lluites armades.
Un acte noviolent sempre tindrà un efecte útil, actuarà sempre de manera positiva en la ment i el cor de la gent. En aquest aspecte és exactament el contrari de la violència, que sempre deixa un solc d’odi, d’amargor i d’ali- enació. En canvi, en allò que sí s’assemblen la noviolència i la violència ès que poden o poden no ser eficaces a l’hora d’assolir el resultat exacteque preteníem.
Quan ens sembla estar presenciant la fallida del satyagraha o de la noviolència, sovint el que passa és que el grau o la profunditat amb què s’ha emprat no es corresponien amb la intensitat de la violència. Una protesta espontània, sense una preparació al darrere i una bona estratègia al davant, només ès la punta de l’iceberg de la noviolència; el fet d’abstenir-se de la violència és simplement una condició necessària per propiciar la noviolència en tot el seu poder. Tanmateix, no cal precipitar-se a treure la conclusió que la noviolència no funciona quan falla un esforç preliminar. Com va admetre recentment un activista turc: «Vam fallar nosaltres en aplicar el mètode; no va ser el mètode que ens va fallar.»

Un altre motiu pel qual de vegades pensem que la noviolència no funciona és que no notem com va actuant per sota la superfície, un procés que amb el temps dona uns resultats sovint més significants, fins itot, dels previstos. L’historiador B. R. Nanda deia: «La qüestió és que el satyagraha no va ser concebut per assolir cap objectiu en concret ni esclafar l’adversari, sinó per posar en joc forces que al final havien de portar a una nova equació; es tracta d’una estratègia en la qual es poden perfectament perdre totes les batalles per acabar guanyant la guerra.»
Saber que la noviolència sovint ès un tema de projectes a llarg termini ens pot ajudar a evitar la depressió i la desmoralització quan la noviolència sembla (temporalment) haver fallat. Però és igualment important evitar l’exaltació quan la noviolència no falla, en part perquè, com hem vist, quantificar l’èxit o el fracàs quan es tracta de noviolència és una tasca delicada. Per a les persones noviolentes, ja representa tot un èxit continuar sent noviolentes per més gran que sigui la provocació.”
Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) @ICIPeace
Manual de la noviolència. Una guia per a l’acció pràctica. Michael N. Nagler
Col·lecció Eines de Pau, Seguretat i Justícia, 24