L’efecte “Illa”, el vot refugi. Bernat Deltell (@Bernat_Deltell)

Salvador Illa va ser proposat com a candidat del PSC ara fa unes setmanes. Ràpidament, els dos grans diaris publicats a Catalunya (La Vanguardia i El Periódico) van treure unes interessants enquestes on se’ns deia que hi havia “efecto Illa”.

L’enquesta de El Periódico assegurava que “El PSC ganaría el 14-F tras la irrupción de Illa”. És una manera de dir que “tot el vot unionista s’ha de concentrar al PSC, per tant, no malgasteu temps i energies votant Ciudadanos o Podemos”. Vot refugi.

La segona enquesta, la de la Vanguardia, ens diu que “ERC sigue en cabeza pero PSC y Junts se acercan y pugnan por la segunda plaza” i, paral·lelament, ens informen que “el apoyo a la independencia en Catalunya cae al 43% frente a casi el 50% que está en contra”.

En el cas de l’estratègia de La Vanguardia l’objectiu és mobilitzar el vot que es volia quedar a casa pensant que no hi havia res a fer contra els partits independentistes. El titular seria “ho tenim a tocar, vinga!”, i per això aquest “PSC y Junts se acercan” a ERC.

És el nou “Si tu no hi vas, ells continuaran governant”, la campanya de José Zaragoza que va fer fortuna en les eleccions generals de 2008 i que va fer de la socialista Carme Chacón la candidata més votada del moment.

Les enquestes internes d’alguns partits polítics no van en aquesta direcció, però la veritat, en aquest país, no importa gens. El pla traçat per l’Estat és: Salvador Illa president, amb Comuns al govern i amb els vots prestats des de fora de C’s i PP “per responsabilitat”.

Això, amics meus, ja ho van fer a Euskadi (PSOE-PP). I si Illa és president, la carpeta catalana queda tancada (a Espanya) i a Europa serem vistos com uns frikies, els que van rebre i patir les garrotades l’1-O, que hem estat empresonats, perseguits i que acaba votant Illa.

Aquest és el relat i marc mental imposat des de l’Estat. Primer s’inhabilita el president @QuimTorraiPla, després es provoca enfrontament entre els partits indepes, després s’elimina Miquel Iceta (la bèstia negra de l’independentisme) i finalment es postula Salvador Illa.

I per què Illa? Perquè ara convé el perfil d’home d’estat, que no cridi gaire i tingui un perfil baix, que sigui capaç de crear consensos, capacitat de gestió, perquè la pandèmia està controlada, perquè ens cal controlar la Generalitat i perquè ho hem de fer aviat, molt aviat,

I cal fer-ho aviat perquè estan arribant garrotades judicials des d’Europa (i en vindran més), perquè la pandèmia s’està descontrolant, perquè el PSOE necessita controlar la Generalitat per no dependre dels partits indepes a Madrid, perquè Felipe VI pressiona i n’està fins els ous de venir a Catalunya rodejat de policia, perquè cal tancar la carpeta catalana, perquè el prestigi d’Ñ s’està esmicolant a Europa (en part per culpa de Catalunya), perquè cal aïllar els eurodiputats indepes i perquè volem guanyar als catalans d’una p. vegada!

I d’aquí sorgeix l’operació Salvador Illa, l’home que il·lusiona, el nou Obama, el candidat que guanya ja a les enquestes abans d’obrir la boca, que és un referent moral, l’esperança blanca, el seny, el valor, el teixidor de complicitats, l’home que no menteix mai…


-Espera!

-Què passa?
-Segur que no menteix mai?
-Home, no sé…
-Llegeix:

-Però és un bon gestor. Això no li treu ningú.
-Segur? Llegeix!

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-dramatica-incompetencia-del-ministre-illa-una-cadena-criminal-de-decisions-absurdes/

-Però Salvador Illa és un actiu pel socialisme espanyol
-Segur?
-Sí, va participar activament a les campanyes electorals de Galícia i Euskadi aquest juliol passat
-I saps com va acabar el PSOE? Superat pel BNG i en darrera posició a Galicia i tercera posició a Euskadi

-Però Salvador Illa és una persona compromesa amb el país, la seva gent i el partit. I té tot el suport del PSC
-Segur? Llegeix!

-Però Salvador Illa és l’únic candidat que proposa una Generalitat que se centri en “els problemes reals de la gent real”
-Segur? I a quin preu? Llegeix!

https://www.elmundo.es/espana/2021/01/14/60008d0821efa058388b459d.html

Salvador Illa és l’únic ministre de Sanitat conegut que prioritza unes eleccions “regionals” abans que una pandèmia descontrolada. I si vols saber-ne els motius, torna a llegir els punts 1 a 11 d’aquest fil.

Continuarà!

Bernat Deltell

https://www.elconfidencial.com/mundo/europa/2021-01-14/una-region-alemana-decide-aplazar-sus-elecciones-por-la-alta-incidencia-del-covid-19_2907944/

Tuit original de Bernat Deltell (@Bernat_Deltell) 15/01/2021