La gestió d’Évry de Manuel Valls: el balanç que els barcelonins no han de llegir de cap manera

Logo Capital

Alcalde d’Évry al llarg d’11 anys, Manuel Valls no ha deixat pas la imatge d’un gestor rigorós.

Article traduït per Albert @HaedusCrabittu 

Capital. La gestió d'Évry de Manuel Valls

A la recerca d’un repte polític, l’antic primer ministre Manuel Valls ha anunciat aquest dimarts la candidatura a l’alcaldia de Barcelona. Als 56 anys, intenta una aposta molt més agosarada que la d’Evry, la ciutat de 50.000 habitants ubicada a l’Essonne, de la qual va ser edil entre el 2001 i el 2012. Els barcelonins segurament tindran curiositat per veure com ho va entomar. Quin record n’ha deixat? El d’un increment boig d’impostos: sota el seu mandat, la pressió fiscal va créixer un 45,7%. Gràcies a la qual cosa la factura mitjana de les bases imposables, que d’entrada era propera als 2.100 euros anuals, va ser una de les més altes de França per a una ciutat d’aquesta entitat.

Es podria dir que aquest mannà financer li va oferir una gran flexibilitat per dur a terme les seves polítiques. Però tot i aquests cops de mall, el municipi no ha aconseguit tancar els seus pressupostos. Una constatació compartida per Philippe Pascot, adjunt de Manuel Valls en tot aquest període: “Evry és una ciutat que gasta molt i es finança principalment a través de préstecs”. El mateix opina Claude Jaillet, un expert en finances locals: “Rarament, he vist un municipi que tingui tants problemes per pagar els seus deutes”.

Cal dir que l’exalcalde no era del puny tancat. Al llarg dels seus dos mandats, va cremar els diners públics amb una gran constància. En una ciutat de 50.000 habitants com Évry, per exemple, sols el director general de serveis està autoritzat a disposar d’un cotxe oficial. Ara bé, el Tribunal de Comptes va assenyalar, ja el 2006, que el municipi en va posar 26 a disposició dels seus membres, sense comptar els 45 vehicles “de serveis”.

Prodigalitat fins i tot en els costos de comunicació, que es van incrementar un 852,6% entre el 2001 i el 2003. Per al 2012, el compte administratiu detalla pels volts de 800.000 euros per a aquest concepte (dels quals 110.000 dedicats tan sols a l’edició de catàlegs, impresos i d’altres publicacions). Però no informa de la més mínima concreció a l’apartat “divers” situat tot just a sota, del qual la despesa és de gran magnitud (400.000 euros). “Atès el títol, es tracta també sense dubte de costos de comunicació, però van tractar de llençar una cortina de fum per evitar preguntes”, assegura Claude Jaillet. A més, el departament de comunicació de la ciutat, que gairebé no existia a l’arribada de Valls, va ocupar tota una planta d’una de les ales de l’Ajuntament el 2012.

De la mateixa manera que en molts d’altres serveis, i això no resulta sorprenent. Tot i que una part de les competències municipals van ser transferides gradualment a l'”Àrea metropolitana” -que el mateix Manuel Valls va dirigir entre el 2008 i el 2012-, la plantilla no ha disminuït. És cert que Évry no és l’única comuna en aquesta situació. Però mostra la particularitat d’haver reclutat gestors en profit de l’alcaldia. “Hi havia 49”, diu algú proper a l’antic cercle. Observant que, en un intent d’ocultar l’onada d’assessors, Manuel Valls fa temps que ha utilitzat un petit truc: “A l’organigrama, feia passar funcionaris per telefonistes”.

El 2012, les despeses de personal a la capital d’Essonne van ascendir a 791 euros per habitant, 50 més que la mitjana per a aquest tipus de ciutat. I això, tot i que “les compres i els càrrecs externs”, és a dir, la contractació a proveïdors externs, es van mantenir exorbitants (416 euros per habitant, això és un 55% més que la mitjana). A Barcelona, ja poden témer el pitjor …

De la mateixa manera que el malbaratament també afecta les inversions de la seva ciutat. Manuel Valls ha estat incapaç d’arribar a un acord amb el seu homòleg de Corbeil-Essonnes -el senador fabricant d’avions Serge Dassault, qui va morir el passat mes de maig- per racionalitzar i gestionar conjuntament la depuració de l’aigua. Per tant, va haver de fer fortes inversions per a la seva planta de tractament d’aigües residuals. Segons el Tribunal de Comptes, aquesta decisió hauria costat als contribuents 10 milions d’euros, sense comptar els 1,1 milions en despeses de funcionament addicionals cada any. “Cap actor no ha pogut fer prevaler l’interès públic”, denuncien els magistrats.

Si l’antic socialista si més no, hagués aconseguit desenvolupar el teixit econòmic de la seva ciutat… Però els seus resultats són força magres. La crisi no el va ajudar, està clar. Però les ciutats veïnes de Corbeil-Essonnes i Mennecy han aconseguit desenvolupar àrees d’activitat. Pitjor: diversos empresaris importants han fet recentment les maletes, com el Centre Nacional d’Estudis Espacials (Cnes) el 2012, i especialment la seu de Carrefour i els seus 2.300 empleats. Manuel Valls va fer una bona oferta proposant oficines més àmplies amb un lloguer un 30% menys car; el gegant de la distribució va reagrupar tots els seus espais a Massy, amb un millor servei de transport. “En darrer terme, Valls sobretot ha funcionaritzat la seva ciutat”, somriu l’alcalde d’una vila veïna.


Article traduït par @HaedusCrabittu selon ma meilleure connaissance du français.
Article traduït per @HaedusCrabittu segons el meu millor coneixement del francès.


Font: https://www.capital.fr/

https://www.capital.fr/economie-politique/la-gestion-devry-par-manuel-valls-le-bilan-que-les-barcelonais-ne-doivent-pas-surtout-lire-1308944

Data de publicació: 28 de setembre de 2018


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.