Irlanda: la veu de les dones al cor de la campanya sobre la liberalització de l’avortament. L’express

L'express

Dublín – Com moltes dones que han evitat la prohibició constitucional de l’avortament a Irlanda, la Fabiana Mizzoni fa campanya per la seva derogació en el referèndum de divendres i denuncia la hipocresia del seu país sobre el tema.

Article traduït per AnnA (@annuskaodena)

Irlanda - la veu de les dones

“Dir que l’avortament ha de romandre il·legal no impedeix que es practiqui, només evita que es practiqui amb tota seguretat”, diu la jove de 27 anys. Tenia 17 anys quan va optar per acabar amb un embaràs no desitjat.

Gairebé deu anys després dels fets, ja no té cap complex per explicar la seva elecció i el seu alleujament d’haver avortat a l’estranger.

A l’edat de l’escola secundària, va preferir no dir res als seus amics que, com ella, assistien a “Escoles catòliques on ens van dir coses terribles sobre les dones que es quedaven embarassades accidentalment”.

A part dels seus pares, que li van donar llibertat per decidir, ningú no ho sap, ni tan sols les seves tres germanes grans que només van conèixer la història uns anys més tard, “tristes” i “enutjades” per no haver-la pogut recolzar.

– “Paranoica”

La dublinesa recorda el clima de tensió que va envoltar l’organització del seu viatge a Anglaterra, explicant les “trucades fetes des d’aparcaments” per arribar a la clínica i l’excusa d’una visita a la seva àvia per fer el viatge.

“Em vaig tornar paranoica i tenia por que es veiessin contradiccions en la meva història”, explica, afirmant que si els seus records sobre l’avortament són “borrosos”, recorda el seu alleujament en despertar.

Fins i tot convençuda que la seva decisió va ser la correcta, evoca “un sentiment contradictori” de vergonya en tornar a Irlanda que s’explica pel fet d’haver sigut criada en una societat on l’avortament és tabú. La seva prohibició, excepte quan la vida de la mare està en perill, ha estat a la constitució durant 35 anys.

La jove d’aspecte apagat ha estat fent campanya pel dret a l’avortament des de fa uns anys, convençuda que malgrat estar prohibit, és una realitat quotidiana.

“Em va sorprendre, a la clínica de Liverpool on vaig ser, que les infermeres fossin particularment agradables amb les irlandeses, perquè ens hi veuen cada dia”, explica ella.

Va compartir públicament la seva història ara fa dos anys, quan les raons de les dones sobre l’avortament es van poder exposar més lliurement, considerant un deure el “parlar en nom de persones que no poden”.

I esmentant dones amb discapacitats, dones immigrants que no poden viatjar o que no es poden pagar el viatge i que no han tingut el mateix suport moral i financer que ella.

– Vergonya i secret

En una campanya de referèndum on es multipliquen els testimonis personals, Fabiana Mizzoni considera que aquests són necessaris per posar de relleu el fenomen que durant un llarg temps ha estat “cobert sota un vel de secret i vergonya”.

Segons ella, això també ha permès desmitificar l’avortament, mostrant que “afecta a persones normals”, lluny dels “estereotips de dones que practiquen sempre el sexe sense protecció i que tant els hi fa quedar-se embarassades”.

Ella que es trobava massa jove per ser mare considera la prohibició de l’avortament “molt injusta”, explicant que havia anat porta a porta i reunint-se amb dones “que en la seva cinquantena o seixantena es posen a plorar perquè mai no havien parlat del seu avortament”.

A mesura que s’apropa la votació, la professora de ioga diu que és “optimista amb prudència” sobre el resultat, mentre que les enquestes d’opinió donen l’avantatge al Sí, però encara hi ha molt indecís.

Denunciant els atacs sovint “agres” de l’altre bàndol, recorda les setmanes “esgotadores” que va passar donant voltes als records personals. Si el No guanya, ella està preparada per baixar a protestar al carrer.


Article traduït per AnnA (@annuskaodena) segons el meu millor coneixement del francès.
Article traduït par AnnA (@annuskaodena) selon ma meilleure connaissance du français.


Font: l’express

https://www.lexpress.fr/actualites/1/styles/irlande-la-parole-des-femmes-au-coeur-de-la-campagne-sur-l-avortement_2010832.amp.html?__twitter_impression=true

Autoria: Styles / Per L’Agence France-Presse (AFP)
Data de publicació: 23 maig 2018
Font de la imatge: afp.com/Artur Widak


 

One Reply to “Irlanda: la veu de les dones al cor de la campanya sobre la liberalització de l’avortament. L’express”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.