Homenatge d’un escultor britànic a uns herois de la Guerra Civil espanyola. The Guardian. Traducció de Projecte TransMate

The Guardian

El públic contribuirà a la creació d’una escultura catalana per honorar un vaixell torpedinat quan es dirigia a lluitar contra el feixisme

Probablement no se sabrà mai quants hi van perdre la vida exactament. Però segons dades històriques almenys 45 homes d’arreu del món van morir el 30 de maig de 1937 quan el seu vaixell, el Ciudad de Barcelona, va ser torpedinat davant la costa de Catalunya per un submarí.

Aquests homes es trobaven entre els 300 brigadistes internacionals que es dirigien a Espanya per lluitar per la causa republicana contra forces nacionalistes espanyoles encapçalades per feixistes.

Uns pescadors que vivien prop de la vila costanera de Malgrat de Mar, a la província de Barcelona, van ajudar a salvar més de 120 homes, però desenes més van quedar atrapats quan el vaixell es va enfonsar. Relats de testimonis presencials diuen que els brigadistes cantaven la Internacional mentre s’enfonsaven. Almenys 23 dels supervivents van morir més endavant a la guerra civil.

Era cap al tard“, recorda Alun Menai Williams, un gal·lès que va escriure un llibre sobre les seves experiències, Des de Rhondda a l’Ebre. “Estava repenjat a la barana del vaixell, donant un primer cop d’ull a Espanya i la seva costa, a una milla i mitja de distància, quan vam sentir una explosió esgarrifosa. El vaixell va sotsobrar i es va aixecar enlaire abans de caure en un angle inversemblant“.

Va ser espantós“, deia un altre supervivent, un nord-americà anomenat Jack Freeman “Alguns van morir mentre dormien, alguns van quedar atrapats sota coberta“.

Homenatge d’un escultor britànic a uns herois de la Guerra Civil espanyola
Vaixell Ciudad de Barcelona, 1937 / Alamy

El record de la tragèdia, com moltes altres històries de la Guerra Civil espanyola, va quedar prohibit sota el règim del general Franco. Però ara un escultor britànic instal·lat a Catalunya vol crear un memorial durador als brigadistes i als rescatadors.

Quan estigui acabat, el Parc de la Solidaritat consistirà en 60 escultures de mig metre d’alçada, tallades en pedra calcària local. Les figures dels brigadistes es representaran cantant a bord d’una interpretació abstracta d’un vaixell sobre un marc d’ones i estarà situat sobre un mapamundi de pedra.

El seu creador, Robert MacDonald, originàriament de Rugby, a Warwickshire, va dir que les escultures seran idèntiques en la forma, representant “la unitat de la lluita dels brigadistes, però cadascun tindrà trets individuals per expressar la diversitat de tots nosaltres“.

El projecte, que MacDonald espera completar a finals de maig de l’any que ve, per celebrar el 82 aniversari de l’enfonsament, serà una obra col·laborativa que implicarà estudiants, historiadors, ciutadans locals i les famílies i amics dels brigadistes.

Tallers públics animaran la gent perquè col·labori a fer l’escultura, que s’exhibirà en un petit parc a la platja de Malgrat de Mar. Fins ara s’han recollit més de 13.500 € a través d’una campanya de mecenatge popular, dels 20.000 que s’estima que costarà el projecte.

És un memorial i un projecte per a tothom“, va dir MacDonald. “És per això que no vull ficar-me al taller, començar a picar i presentar una cosa. Vull que la gent digui: “Vaig col·laborar a fer-ho, aquesta és la meva història“.

La participació és molt important. L’art, en un cert sentit, està un xic empresonat a la societat. Està darrere de portes tancades. Per a mi l’art comunitari no va de fer classes de terrissa el dimarts al vespre. Va de gent creant una cosa que té significat polític i cultural. No crec que en aquests dies existeixi un art així en el sentit autèntic“.

MacDonald va dir que el projecte anava d’utilitzar l’art per exposar la veritat. “També és un projecte per descobrir la història i com més enrenou fem, més coses descobrim“.

Va decidir fer el projecte en llegir sobre un homònim seu que va morir en l’enfonsament. “Em va deixar sense esma. Vet aquí un noi, Rob Macdonald, que amb 23 anys es va jugar la vida i no va arribar a la Guerra Civil espanyola. Tenia si fa no fa les mateixes idees polítiques que jo. Un dels viatges que he fet durant aquest projecte va ser per trobar la seva família i saber-ne alguna cosa. És una persona amb qui tinc una connexió molt forta“.

MacDonald espera que el treball animarà la gent a pensar en el tracte que donem als estrangers, als immigrants i als refugiats en un moment en què les tensions semblen anar a l’alça.

És una història que és rellevant en moltes situacions del món en el moment actual. “Em sembla que com a artista, la nostra tasca és dir les coses d’una manera diferent per ajudar la gent a veure-les realment“, afirmava.

En preguntar-li si hi havia escassesa de memorials de la guerra civil a Espanya, MacDonald va dir: “Diria que el que escasseja és la comprensió del que va passar. És per això que engego el procés del memorial. Si ha de ser un record de la gent, llavors és la gent qui l’hauria de fer. Com creieu que es va fer l’Illa de Pasqua? Tota la comunitat s’hi va involucrar“.


Article traduït per Miquel Santos segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Article translated by Miquel Santos to the best of my knowledge of English.


Font: The Guardian @guardian

https://www.theguardian.com/world/2018/may/19/spain-civil-war-heroes-memorial

Autor: Jamie Doward
Data de publicació: 19 de maig 2018
Font de la imatge 1: Robert MacDonald
Font de la imatge 2: Alamy


 

 

One Reply to “Homenatge d’un escultor britànic a uns herois de la Guerra Civil espanyola. The Guardian. Traducció de Projecte TransMate”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.