Food Coop. La Projecció

Dimecres 14 de març es va projectar al cinema @AribauClub el documental que mostra el funcionament del supermercat cooperatiu Park Slope FoodCoop, @foodcoop creat a Brooklyn, Nova York el 1973.

Article de Carles @Cjaumev 

Food Coop doc - Food Coop. La Projecció

Forma part d’una sèrie de presentacions que s’estan fent arreu de Catalunya i a l’Estat Espanyol sobre aquesta alternativa al supermercat convencional i dins del marc de les jornades “Fins on pot arribar el cooperativisme alimentari” i que l’endemà va tenir continuïtat, al matí amb dues taules rodones per compartir experiències relacionades amb les cooperatives de consum, de productors, etc. i a la tarda amb una trobada per definir el grup impulsor d’un supermercat cooperatiu a Barcelona.

Algunes dades d’interès sobre Park Slope Food Coop:

  • Està format actualment per més de 17.000 persones associades
  • Els associats, són socis i treballadors del supermercat
  • El menjar que ofereixen és considerat el millor de la ciutat, i una dada molt interessant
  • Els seus preus són al voltant d’un 40% més barats que en un supermercat convencional

Millor qualitat i millor preu semblen una proposta molt engrescadora per qualsevol consumidor.

El director del documental, Tom Boothe, que actualment viu a França, va crear el supermercat cooperatiu La Louve, @LouveCoop (6.000 membres) el 2016 a imatge del Park Slope Food Coop. Va passar cinc anys estudiant-ne les claus de l’èxit per replicar-lo.

El documental ens mostra el dia a dia del Slope Park Food Coop i dels seus socis, hi podem veure entre d’altres les diverses motivacions que van dur a algun soci a participar en el projecte, quines són les tasques que duen a terme i com s’organitzen per tirar-ho endavant. Ens mostra també les opinions i diferències de matís entre els cooperativistes.

Food Coop - Food Coop. La Projecció

Algunes de les característiques del projecte:

És cooperatiu, inserit en el comerç just, els sabors són de qualitat, preus econòmics per a classes populars. No és un projecte dogmàtic. En algunes ocasions no es compleixen tots aquests requisits a l’hora.
Es treballa amb proveïdors de confiança i la confiança és mútua.
Els socis són treballadors i aporten unes tres hores de treball mensual, tothom ha de complir amb el seu torn, no es pot pagar a un altre soci el torn i que te’l faci. Hi ha un sistema de control efectiu.
La cooperativa ofereix productes de tots els àmbits, gamma àmplia de productes, es pot trobar de tot allà i no cal sortir després a cap altra botiga a acabar les compres.

La presentació i les trobades han posat de manifest que existeix un interès i també un grup de persones nombrós, disposades a explorar i donar forma a la creació i posada en marxa d’un supermercat cooperatiu d’aquestes característiques.


Article de Carles @Cjaumev 


Algunes adreces i enllaços d’interès relacionades amb el tema:

 

Twitter @foodcoopBCN #IniciemFoodCoopBarcelona

Revista Opcions http://opcions.org/

Revista Soberanía Alimentaria http://www.soberaniaalimentaria.info/

Universitat de Barcelona http://www.ub.edu/noticies/cgi/event.pl?id=112029&noticiaub=BIOLOGIA

Pla Estrategic Metrop. BCN https://t.co/CdCeLmTU93

Puntuació dels lectors
vots1 mitjana5

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.