Europarlamentaris critiquen les dures sentències contra els presos polítics catalans. The Parliament Magazine. Traducció de Projecte TransMate
Traducció de Projecte TransMate
[spacer height=”20px”]Membres de diversos grups polítics del Parlament Europeu posen el crit al cel per les exagerades penes de presó que demana el fiscal espanyol per als líders independentistes catalans.
[spacer height=”20px”]
La plataforma de diàleg UE-Catalunya ha signat una declaració conjunta expressant la seva profunda inquietud per les “dures” sentències demanades pel fiscal espanyol per als presos polítics catalans, que havien perseguit “de manera pacífica i democràtica” el dret a l’autodeterminació de la seva nació.
Diversos líders independentistes catalans han estat en detenció preventiva durant més d’un any pel seu paper en l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya l’octubre de 2017.
Oriol Junqueras i Raül Romeva, dos exeuroparlamentaris del grup Verds/Aliança Lliure Europea, es troben entre els detinguts. S’espera el judici per a principis de l’any que ve.
Una declaració conjunta signada per membres de la plataforma de diàleg UE-Catalunya, constituïda per promoure un “paper més fort de la UE com a mediadora” en l’actual topada entre Espanya i Catalunya, s’ha enviat a les autoritats espanyoles.
En la declaració els europarlamentaris diuen:
“Nosaltres, membres de la plataforma de diàleg UE-Catalunya, volem expressar la nostra profunda inquietud per la petició del fiscal espanyol d’un total de 177 anys de presó per als líders independentistes catalans, que han passat en presó preventiva més d’un any per haver organitzat un referèndum d’autodeterminació.”
Segons dades de la votació proporcionades pel govern català, aproximadament el 90% dels vots emesos eren a favor de la independència.
Divendres passat, el fiscal general del Tribunal Suprem espanyol, va acusar formalment Junqueras, l’exvicepresident català, de rebel·lió, i va demanar-li una sentència de 25 anys. Els exministres del govern català Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa afronten tots sentències de 16 anys.
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, president i exdirigent respectivament dels dos principals moviments populars catalans, i Carme Forcadell, expresidenta del Parlament català, afronten 17 anys com a “promotors i líders” de la rebel·lió.
Segons els papers del tribunal, els acusats estaven “assabentats” que hi podia haver un esclat de violència durant l’intent de dur a terme la independència de Catalunya, i estan acusats d’una “sublevació general, que duria a accions de força, agressió i violència”.
En la declaració, els europarlamentaris diuen: “No tan sols aquestes acusacions són falses i manipulades per encaixar en una narració que justifica la imputació de rebel·lió, sinó que han estat també refutades pels tribunals belgues i alemanys, quan van negar-se a extradir l’expresident català Carles Puigdemont (dues vegades) i els ministres a l’exili sobre la base de rebel·lió.”
Puigdemont es troba actualment a l’exili a Bèlgica.
La declaració continua:
“Els líders catalans han estat acusats de crims que no han comès, basats en una violència que no ha existit. A més, el fet que la premsa tingués accés al document abans que els advocats dels acusats és, una vegada més, una clara evidència de les moltes irregularitats i violacions dels drets dels acusats que envolten aquesta causa.”
“La decisió de presentar les acusacions més serioses contra els acusats ha destruït qualsevol esperança que el govern socialista pugui conduir una negociació significativa sobre la qüestió catalana. La manca de resposta política per part de les autoritats espanyoles està provocant conseqüències dramàtiques i farem el que tinguem a les mans per denunciar-ho. No hi ha hagut cap delicte; aquesta construcció no té res a veure amb la realitat.”
Els europarlamentaris han dit que, si s’aproven sentències semblants, es crearia un precedent “perillós” a Espanya i a la Unió Europea.
“La posició ja en retrocés de la UE com a garant de drets fonamentals quedaria irreversiblement afectada; i el seu silenci també ha contribuït a fer que els ciutadans europeus sentin que les institucions europees estan molt lluny i no els protegeixen realment tal com s’espera d’elles.”
“Per totes aquestes raons, volem fer una crida a les institucions europees perquè reconsiderin urgentment què vol dir per a elles protegir, promoure i garantir drets civils i polítics,” afegia la declaració.
Sobre l’autor: Martin Banks és un veterà periodista de The Parliament Magazine.
Article traduït per Miquel Santos segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Article translated by Miquel Santos to the best of my knowledge of English.
Font: The Parliament Magazine @Parlimag https://www.theparliamentmagazine.eu
Autor: Martin Banks [email protected]
Data de publicació: 13 de novembre de 2018
Font de la imatge: PA