Estudi publicat d'”Obstetrics & Gynecology” dels efectes secundaris causats per la vacuna en la menstruació. “Associació entre la durada del cicle menstrual i la vacunació contra el Coronavirus 2019 (COVID-19)”
OBJECTIU: Avaluar si la vacunació contra la malaltia per coronavirus 2019 (COVID-19) s’associa amb canvis en la durada del cicle o de la menstruació en les persones vacunades en comparació amb una cohort no vacunada.
Association Between Menstrual Cycle Length and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Vaccination
A U.S. Cohort
Edelman, Alison MD, MPH; Boniface, Emily R. MPH; Benhar, Eleonora PhD; Han, Leo MD, MPH; Matteson, Kristen A. MD, MPH; Favaro, Carlotta PhD; Pearson, Jack T. PhD; Darney, Blair G. PhD, MPH
Covid-19 : comment le vaccin modifie le cycle menstruel des femmes.
EFFET SECONDAIRE – Le cycle menstruel des femmes est rallongé d’un peu moins d’une journée en moyenne, après une injection de vaccin anti-Covid, selon une étude publiée ce jeudi dans la revue Obstetrics & Gynecology.
La present pandèmia ha tornat a posar de manifest que les dones són més resistents a les malalties infeccioses, en particular víriques.
En general, la resposta immune adaptativa –mitjançada per les cèl·lules presentadores d’antígens i per limfòcits T CD4+, que donarà lloc a la producció d’anticossos antivirals i limfòcits T CD8+ citotòxics específics– és més intensa en dones. Després d’haver passat una infecció viral el sistema immunitari torna al seu estat homeostàtic. L’anàlisi de l’evolució del VIH confirma que les dones tenen una menor càrrega viral en la sang que els homes.
Diferències en el sistema immune i endocrí
Quina és la raó d’aquestes diferències? La hipòtesi més comunament acceptada en l’actualitat resideix en el diferent comportament del sistema immunitari i endocrí, estretament relacionats. Les hormones sexuals presenten efectes oposats quan un virus ataca a les cèl·lules: l’estradiol, la principal hormona femenina, té un efecte potenciador de la resposta immune. La testosterona, la principal hormona masculina, és majoritàriament supressora.
Jacques Monod, biòleg i guanyador del Premi Nobel de Fisiologia o Medicina, diu que “sembla que el virus és el que decideix.”
Una recerca realitzada en la Universitat Royal Holloway de Londres i publicada en Nature Communications proposa que són els mateixos virus els que decideixen respectar més a les dones. Homes i dones poden transmetre els virus de persona a persona, però només les dones poden fer-ho verticalment a la descendència.
Aquesta transmissió a la descendència fa que per als virus sigui poc avantatjós establir una infecció letal en la dona, atès que pararia la seva propagació.