FiberOptics-1024x640
e-REPÚBLICA,  ECONOMIA PER LA INDEPENDÈNCIA

Estendre xarxes pel país. Impulsar la fibra òptica arreu.

FiberOptics-1024x640

Article de Carles @Cjaumev

Els darrers dies vaig llegir una piulada de @ferranrego en la qual exposa i denuncia una situació desconeguda per molts de nosaltres, sobretot pels que vivim al voltant de Barcelona: a Flix, no arriba la fibra  òptica; a Flix i a bona part de les terres de l’Ebre, també per descomptat a moltes altres parts del país, sobretot a Ponent i al Nord del país, on no hi ha grans aglomeracions urbanes.

En aquesta piulada dóna a conèixer la campanya #Enstoquenlafibra, una campanya de sensibilització que vol fer palès que a les terres de l’Ebre, tot i haver-hi punts concrets on arriba la xarxa de fibra òptica (edificis públics), aquesta no arriba als habitants ni a les empreses de la zona.

A Barcelona, hi ha un punt neutre (dóna connectivitat a xarxes) de país, CATNIX , aquest punt allotja xarxes públiques i privades: XOC, XFOCAT, etc.

El 2007 la Generalitat va dissenyar la XOC per fer-la arribar a tota Catalunya. El 2010 adjudica la xarxa a una empresa privada, però com finalment no s’arriba a desplegar per la totalitat del territori català la Generalitat anuncia la posada en marxa d’un altre sistema.

Xfocat

El 2013 es crea la xarxa XFOCAT que havia de connectar la majoria d’edificis de la pròpia Generalitat i associava la XOC  a la nova xarxa, i havia de permetre que qualsevol operador pogués oferir internet a qualsevol punt del territori: la xarxa es desplega mitjançant un contracte amb Telefónica.

La teoria diu que qualsevol operador que vulgui oferir fibra tan sols ha de connectar-se al punt neutre més proper; la realitat és que ningú ofereix aquest servei atès que, segons exposa en el seu article, a les parts de la xarxa Xfocat
gestionades per Telefónica, ni els preus son públics, ni estan regulats.

Aquesta problemàtica no és exclusiva de les comarques de l’Ebre ja que ens exposa també el cas de poblacions o comarques que han posat remei a aquesta situació mitjançant projectes i la col·laboració de les institucions i la Fundació Guifi.net (@guifinet). Seria el cas de Deltebre, el Montsià i la Garrotxa (Consorci  Xafogar).

Com es pot veure als mapes de representació, hi ha moltes zones del país a les quals no hi arriba cap de les dues xarxes. El desenvolupament, l’ocupació i el benestar ho tenen complicat per arribar a aquestes contrades, i aquesta realitat menysté als seus habitants. El nostre govern, doncs, ha d’entomar el problema i revertir la situació: si és necessari cal que recuperi la titularitat de les xarxes i posi en marxa el desplegament efectiu a tota Catalunya; cal, si més no, que com més aviat millor els pobles i ciutats amb major població puguin accedir a la fibra òptica i que es puguin crear empreses que ofereixin aquest servei al territori.

Les possibles solucions passen per col·laboracions público-privades com les ja exposades.

El nostre país, que es defineix com a capdavanter en molts aspectes, no pot continuar sense resoldre aquesta situació.

Aquí podeu llegir l’article sencer de Ferran Reyes


Article de Carles @Cjaumev


 

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca