Espanya: La debilitat de la dreta podria beneficiar Vox. Libération

Liberation

La historiadora Sophie Baby posa en perspectiva l’auge del moviment liderat per Santiago Abascal en resseguir l’evolució de les idees d’extrema dreta a Espanya des de la mort de Franco.

Article traduït per Carles (@Cjaumev)

Sophie Baby és professora d’història contemporània a la Universitat de Bourgogne-Franche-Comté. En concret, ha treballat especialment sobre la transició del franquisme a la democràcia i el seu llibre El mite de transició pacífica, violència i política a Espanya (1975-1982), publicat el 2013 (Casa de Velázquez), s`ha traduït aquest any al castellà (Edicions Akal).

Després de la mort de Franco el 1975, què va ser del seu llegat polític?
Va ser encarnat en el partit Fuerza Nueva. Abans, sota la dictadura, no hi havia partits, sinó un “moviment nacional” que reagrupava les forces polítiques sobre les quals es basava el règim. Incloent la Falange, una formació de caire feixista, creada als anys 30, i que encara existeix.

Amb la introducció de la democràcia el 1977, desapareix l’extrema dreta?
En realitat, Fuerza Nueva, malgrat els modestos resultats electorals (només un diputat elegit el 1977), va mantenir una forta capacitat de mobilització, reunint a centenars de milers de persones a Madrid cada 20 de novembre, per l’aniversari de la mort Franco. Finalment, el partit va desaparèixer durants els anys 80. El seu projecte polític era crear un cop militar, un projecte arruïnat pel fracàs de la insurrecció contra la democràcia el febrer de 1981.

Les idees extremistes han estat representades per un altre partit?
El segment de l’opinió catòlica, rural i unit als valors morals de la dictadura, es troba naturalment en el Partit Popular (PP). Recordem que el PP té per ancestre Alianza Popular, partit sorgit de l’aparell franquista i que va reciclar molts dels seus quadres. El PP (va canviar el seu nom quan José María Aznar va assolir el lideratge) es va modernitzar acceptant les normes democràtiques i l’entrada a Europa, però va romandre com a guardià de molts valors conservadors.

Igual que l’adhesió a la unitat d’Espanya i el rebuig de les temptacions separatistes, especialment a Catalunya?
Sí, però també en altres regions. Un dels ideòlegs de Vox és José Antonio Ortega Lara, un funcionari de presons segrestat per ETA a la dècada de 1980, i molt actiu a la xarxa de víctimes del terrorisme, que el PP ha utilitzat àmpliament.

Quines són les perspectives de creixement de Vox?
Tinguem present que ara per ara és un moviment molt marginal. No pot utilitzar la nostàlgia per la dictadura, que no és central a Espanya. Per exemple, l’exhumació de les restes de Franco, votat al setembre pels diputats, no provoca manifestacions d’hostilitat. Tanmateix, Vox sí que pot aprofitar la debilitat d’un PP desacreditat per escàndols de corrupció i ocupar un espai a la dreta que Ciudadanos, teòricament més centristes, no encarnen. Pel que fa a la recepció i acollida dels immigrants, que actualment no és un assumpte prioritari a Espanya, es pot introduir en el debat i beneficiar Vox.


Article traduït par Carles (@Cjaumev) selon ma meilleure connaissance du français.
Article traduït per Carles (@Cjaumev) segons el meu millor coneixement del francès.


Font: Libération @libe

https://www.liberation.fr/planete/2018/10/11/espagne-la-faiblesse-de-la-droite-pourrait-profiter-a-vox_1684733

Autor: François-Xavier Gomez
Data de publicació: 11 d’octubre de 2018


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.