Entrevista al MHP Carles Puigdemont a Kyodo News, 15-10-2018: Esperit intransigent de lluita
El MHP Carles Puigdemont concedeix la primera entrevista a la premsa japonesa després de sortir d’Espanya coincidint amb el primer aniversari de la celebració del referèndum
Article traduït per l’Anyilaisa (@anyilaisa )
Ha passat un any des de que es va celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya, fet que va cridar l’atenció a nivell mundial. El MHP President de Catalunya Carles Puigdemont, que va forçar-lo com a cap del govern català sense fer cas de l’oposició del govern central, va fugir de la persecució per part de les autoritats judicials espanyoles, que l’acusen de rebel·lió, i actualment continua l’activitat independentista des de Bèlgica. L’expresident ha acceptat per primer cop una entrevista a la premsa japonesa després de sortir d’Espanya i ha manifestat el seu esperit intransigent de lluita per realitzar la independència.
(Kyodo News:K) -Com analitza, en retrospectiva, la seva decisió de forçar el referèndum?
(MHP Carles Puigdemont) Des del punt de vista personal em trobo en una situació dura, perquè se m’ha obligat a anar-me’n de Catalunya. Però és una decisió correcta per canviar la situació política actual. Ningú no pot viure en una societat on es reprimeix la llibertat d’expressió. Estic molt orgullós del que hem fet.
[spacer height=”20px”](K) – Vostè se’n va anar de Catalunya, però molts dels seus col·legues són a presó. Preveia aquesta situació?
(MHP Carles Puigdemont) No esperàvem que el govern espanyol prendria mesures violentes contra nosaltres, com ha anat fent històricament, però va ser una previsió equivocada.
[spacer height=”20px”](K) – No preveia venir a Bèlgica?
(MHP Carles Puigdemont) Vam examinar tots els escenaris possibles, des del millor fins al pitjor. La situació actual és el pitjor d’aquells escenaris. Com que l’estat espanyol va decidir fer servir la política de repressió, havíem de prendre algunes mesures per seguir endavant. Si ens haguéssim quedat a Catalunya, ara no podríem fer res.
[spacer height=”20px”](K) Segons el resultat del referèndum, la majoria de vots va ser a favor de la independència. Malgrat això, els sondejos d’opinió pública diuen que ambdues posicions tenen forces similars. Amb què justifica democràticament la independència?
(MHP Carles Puigdemont) La votació es va celebrar mitjançant un procediment democràtic i, d’aquesta manera, vam manifestar la nostra voluntat de resoldre el conflicte de forma pacífica. És cert que una part de ciutadans no comparteix la nostra idea. Alguns partits volien boicotejar el referèndum per tal d’impedir la independència, però no és just que ho facin, perquè una votació és un procediment legítim. Si no hi ha cap possibilitat que el govern central negociï l’autodeterminació amb nosaltres, hem de celebrar una votació.
[spacer height=”20px”](K) – No obstant això, la reacció de la UE va ser indiferent a la de vostès.
(MHP Carles Puigdemont) No esperàvem que la UE defensés la independència. Encara estem en una etapa on s’estan reconeixent els problemes que patim. Però allò que ens ha decebut és que la UE ha mantingut silenci sobre les repressions a la llibertat d’expressió per part del govern espanyol.
[spacer height=”20px”](K) – Com és la relació amb el nou govern de Torra que l’ha succeït?
(MHP Carles Puigdemont) Ens comuniquem sempre per videoconferències. Establim una relació col·laboradora i molt estreta, però no sóc jo qui pren decisions importants al govern català.
[spacer height=”20px”](K) – Però, a la pràctica, vostè és el líder, no?
(MHP Carles Puigdemont) Al capdavant del govern hi ha el president Torra. És cert que jo també tinc lideratge polític. De fet és la meva responsabilitat, ja que vaig ser el cap de llista del meu partit a les eleccions del 21-D. No puc dir que no tingui cap influència; de fet ajudo el nou president.
[spacer height=”20px”](K) – El nou govern espanyol de Sánchez fa una crida a vostès al diàleg.
(MHP Carles Puigdemont) Nosaltres ja veníem demanant diàleg al govern de Rajoy. El fet que Sánchez ens l’ofereixi és un senyal positiu, però encara no sabem què ens vol proposar. Tenim per objectiu establir la República Catalana, un país totalment sobirà. Sempre estem disposats a asseure’ns en una taula de negociació.
[spacer height=”20px”](K) – No tenen certes condicions?
(MHP Carles Puigdemont) L’única condició és que es respecti la nostra idea de celebrar un referèndum per tal de decidir la nostra sobirania. No pressuposem que el govern central hagi d’acceptar la independència de Catalunya. Però no és insignificant el fet que més de dos milions de catalans van votar a favor de la independència. Sánchez ha de dialogar amb nosaltres sobre aquest fet.
[spacer height=”20px”](K) – Quina injustícia denuncia Catalunya al món?
(MHP Carles Puigdemont) El que es denuncia és precisament el fet que no hi hagi cap mesura per administrar la nostra situació. Per exemple, el nostre parlament no té competències per prohibir les corrides de toros. Els ports i els aeroports són administrats pel govern central. Les nostres competències en matèria lingüística es veuen infringides sistemàticament. No diem que vulguem tots els nostres diners només per a nosaltres. Ben al contrari: volem continuar mantenint la solidaritat amb Espanya. No obstant això, la quantitat d’inversió que rebem és massa petita en comparació als impostos que paguem al govern central. No podem acceptar aquesta situació.
[spacer height=”20px”](K) – És possible mantenir la solidaritat amb Espanya tot i haver aconseguit la independència?
(MHP Carles Puigdemont) Això és possible dins del marc europeu. No tenim una posició antagònica vers Espanya. Seguirem parlant tant català com castellà.
[spacer height=”20px”](K) – Quina hauria de ser la línia d’actuació d’ara endavant?
(MHP Carles Puigdemont) Aquesta discòrdia amb el govern central dista molt d’arribar a la fi. Mantindrem la nostra postura d’obtenir la independència i seguirem fent una crida a la UE i Espanya a fi que ens reconeguin.
[spacer height=”20px”](K) – No planeja el seu retorn a Catalunya?
(MHP Carles Puigdemont) Cada dia abordo el tema pensant que avui serà l’últim dia a l’exili.
[spacer height=”20px”](K) – L’òrgan jurídic espanyol manté l’ordre de detenció contra vostè.
(MHP Carles Puigdemont) Ara mateix el retorn a Catalunya significaria silenciar-me. Si em detenen, no podria fer res. Per tant, no és una opció real per a mi.
[spacer height=”20px”]L’1 d’octubre els independentistes van tornar a mostrar múscul en organitzar una gran manifestació a la capital catalana, Barcelona. Tanmateix, els antiindependentistes també han aconseguit alçar la seva veu pels mateixos mitjans, la qual cosa sembla evidenciar que les diferències entre uns i altres s’han fet, si més no, més profundes. D’altra banda, s’ha produït una gran esquerda a la unió independentista existent entre el grup intransigent liderat per Puigdemont i el grup que demana una direcció més realista. És per aquesta raó que, sota aquesta situació, el futur del moviment independentista a Catalunya sigui encara més difícil de preveure.
Article traduït per l’Anyilaisa (@anyilaisa) segons el meu millor coneixement del català.
翻訳: Anyilaisa (@anyilaisa) カタルーニャ語学習中の日本人
Font: Kyodo News. Japó
https://this.kiji.is/423385554726585441
Autor: Jun Nagata 永田潤
Data de publicació: 15-10-2018
Font de la imatge: Kyodo News