Els separatistes catalans en vaga de fam parlen clar. The Associated Press. Projecte TransMate

The Associated Press

SANT JOAN DE VILATORRADA, Espanya (AP). Polítics separatistes de la regió espanyola de Catalunya, en encetar la tercera setmana de vaga de fam a la presó, diuen que el seu proper judici per rebel·lió els donarà una plataforma per promoure de manera pacífica la causa de la independència catalana.

Article traduït per Projecte TransMate

[spacer height=”20px”]

En les entrevistes poc freqüents a l’interior d’una presó al nord de Barcelona, Jordi Sánchez i Jordi Turull han repetit les crides al diàleg entre el govern regional de Catalunya i les autoritats del govern espanyol a Madrid. Turull és en una infermeria de la presó des de divendres.

El seu judici, que està previst que comenci a principis de l’any que ve, serà “un moment únic per denunciar l’actitud del Regne d’Espanya contrària als drets polítics i democràtics a Catalunya,” va declarar Sánchez a The Associated Press.

“No pensem deixar escapar aquesta oportunitat,” afegia.

Tots dos van rebutjar també les descripcions que pinten el moviment secessionista de la pròspera regió del nord-est com a violent.

Sánchez duia tres sostres de roba, tot i que la calefacció de la presó, gestionada pel govern català, funcionava. El fred que sent és el resultat de no consumir calories, segons el metge de Sánchez, que va dir que el pres, de 54 anys, ha perdut més de 5 kilos des que va començar a dejunar l’1 de desembre.

Segons Espanya els 22 acusats del cas no estan processats per les seves idees, sinó per a desafiar ordres dels tribunals i celebrar un referèndum d’independència prohibit l’octubre de 2017 i fer un intent il·legal de secessió.

Alguns han estat acusats per càrrecs de rebel·lió o sedició i afronten dècades a la presó, en el que mitjans de comunicació locals han descrit com “el judici del segle” al Tribunal Suprem espanyol. Una audiència preliminar està prevista per a dimarts, tot i que no s’espera que els acusats compareguin davant del tribunal fins setmanes més tard.

Dos exmembres més del govern català es van afegir a la vaga de fam el 3 de desembre, però altres interns d’un grup polític separatista rival, incloent-hi l’exvicepresident català Oriol Junqueras, han decidit no participar-hi, mostrant que hi ha diferents tendències dins el moviment independentista.

El referèndum d’independència prohibit de Catalunya, les violentes mesures d’Espanya per aturar-lo i una declaració posterior d’independència per part de les autoritats catalanes, van dur al fet sense precedents que les autoritats centrals assumissin durant set mesos el poder a la regió, on viuen 7,4 milions d’habitants. Al cap de més d’un any, les reverberacions encara es deixen sentir a tot Espanya. La divisió política entre el nacionalisme català i l’espanyol creix, un procés que ha donat embranzida a un partit populista d’extrema dreta, que recentment va guanyar una dotzena d’escons al parlament regional d’Andalusia.

Turull, excandidat a president de la regió, va ser enviat a la infermeria de la presó de Lledoners el divendres perquè els ronyons han quedat afectats després de perdre 6 kilos en dues setmanes. Va dir que enganyava la gana amb nicotina.

Turull va dir que la seva protesta va acompanyada “d’un sentit de responsabilitat” i que no té intenció de morir-se de fam.

“Es tracta de comprovar fins on ens arriben les forces i de cridar l’atenció sobre el problema judicial espanyol,” va dir l’advocat de 52 anys.

El seu objectiu és pressionar el Tribunal Constitucional espanyol perquè decideixi sobre les apel·lacions pels seus drets polítics i el prolongat empresonament preventiu. Els vaguistes consideren que el tribunal intenta deliberadament impedir-los l’accés al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, on compten poder exposar els defectes judicials que veuen al seu país.

L’alt tribunal espanyol ha començat fa poc a pronunciar algunes decisions sobre una sèrie d’apel·lacions i diu que treballa tan de pressa com ho permet el calendari judicial per “resoldre la complexitat d’un cas que afecta drets fonamentals i demana una anàlisi minuciosa del dret criminal”.

Les autoritats centrals espanyoles no veuen cap raó per a la vaga de fam.

“Els seus arguments són falsos. Tindran un judici just perquè a Espanya el sistema judicial és independent,” va dir fa poc el primer ministre Pedro Sánchez, i afegia que el seu govern rebutja tant portar la política als tribunals com “polititzar la justícia”.

Tot i que el sistema espanyol de designar els alts jutges i fiscals ha estat qüestionat a l’interior i a l’exterior d’Espanya, els que pensen que funciona enumeren les nombroses sentències contra l’elit política i econòmica del país. Una d’aquestes sentències aquest mateix any va provocar la destitució de Mariano Rajoy com a primer ministre i va dur Sánchez al poder.

Sánchez, un socialista, ha intentat adoptar un to conciliador, però el seu plantejament no ha reduït les tensions amb els separatistes catalans. Una retòrica endurida contra els nacionalistes s’ha estès per tot l’espectre polític espanyol coincidint amb l’ascens de Vox, un partit d’extrema dreta.

Turull, un veterà secessionista, diu que l’extrema dreta espanyola arrossega altres partits al seu extremisme i esdevé “una màquina de generar tensions” a Catalunya. També diu que Sánchez hauria de prendre més que mai en consideració el diàleg, incloent-hi el punt subjacent de l’autodeterminació catalana.

Cap primer ministre espanyol ho ha acceptat en el passat, argüint que va contra la constitució espanyola. Amb enquestes que indiquen que la societat catalana està dividida al 50% en la qüestió de la independència, Sánchez defensa en canvi més autogovern a Catalunya com a solució, i diu que preferiria dedicar el temps a parlar de polítiques socials i econòmiques.

“Hi ha maneres d’aprofundir en el tema central sense que ningú hagi de renunciar a les seves posicions fonamentals,” va dir Turull a la sala de visites de la presó.

Però va advertir que les converses no avançaran si es fan per aconseguir rèdits polítics.

“Haurien de tenir lloc en el reialme de la màxima discreció, lluny dels micròfons,” va dir.

El polític empresonat rebutja la idea que portar la setmana que ve una reunió setmanal del govern central a Barcelona entre mesures extraordinàries de seguretat sigui “una manera de manifestar afecte per Catalunya,” tal com Sánchez ho ha presentat.

Els separatistes donen suport a les protestes contra la presència del gabinet a la capital catalana, mentre intenten aconseguir una reunió entre el primer ministre i el cap regional de Catalunya, Quim Torra, el govern del qual ha estat criticat per no respondre de manera eficient als manifestants violents.

Turull ha dit que aquells que defensen la secessió “haurien de ser més estrictes que mai contra aquells que ens fan quedar malament.”

“Tenim una línia vermella, que és aconseguir els nostres objectius de manera pacífica, utilitzant la mediació i el diàleg. No posarem mai ningú en risc,” va declarar.


Article traduït per Miquel Santos segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Article translated by Miquel Santos to the best of my knowledge of English.


Font: The Associated Press @AP_News https://apnews.com

https://apnews.com/46de37a759484bd6a3721291162cd486

Autor: Aritz Parra @aritzparra
Data de publicació: 16 de desembre de 2018


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.