Els polítics catalans visitants insten al poble escocès a fer més per la independència catalana. The National

The National 300x61 - Els polítics catalans visitants insten al poble escocès a fer més per la independència catalana. The National

Una alcaldessa catalana ha instat a Escòcia a fer més per explicar la difícil situació de Catalunya a un públic internacional com a “germans, germanes i ciutadans d’Europa”.

Article traduït per AnnA (@annuskaodena)

The National Els polítics visitants 300x174 - Els polítics catalans visitants insten al poble escocès a fer més per la independència catalana. The National
Els polítics visitants van parlar de la necessitat de protegir el dret a l’autodeterminació / AP

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va parlar ahir amb The National, mentre ella i un grup de col·legues d’autoritats locals de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) es preparaven per abandonar Glasgow després de cinc dies d’intercanvi d’idees culturals amb els ajuntaments escocesos.

Va dir que volia explicar què estava passant a Catalunya, on “els nostres drets essencials, els nostres drets humans són oprimits”.

“Creiem que el poble escocès ens pot entendre millor que altres regions”, va dir Madrenas.

“Però volem més, no volem només que els escocesos ens entenguin, necessitem que el poble democràtic d’Escòcia ens ajudi.

“Per exemple, necessitem posicions fermes a tot Europa, per explicar-nos clarament i elevar les protestes davant les autoritats espanyoles.

“Parleu amb ells i digueu: ‘Espanya, no ets una democràcia. Estàs abusant de les normes democràtiques i has de canviar. Si no ho fas, no volem treballar amb tu’.

“Els ciutadans demòcrates haurien de poder votar en unes eleccions. Si creieu en els drets humans, hauríeu de permetre-ho, no podeu tancar els ulls i deixar-ho passar perquè som germans i germanes i ciutadans d’Europa, tots nosaltres”.

La política exterior és una qüestió reservada a Westminster, i el Govern escocès ha dit que la qüestió de la independència catalana s’ha de resoldre políticament i democràticament.

Tanmateix, Madrenas va dir que fer soroll sobre el dret a l’autodeterminació era important: “El soroll és important per a nosaltres. Ahir vaig escriure un tuit sobre Joan McAlpine [coordinador de la comissió de Cultura, Turisme, Europa i Relacions Exteriors de Holyrood] que es va reunir amb nosaltres, i alguns espanyols em van respondre: “això t’ho has inventat, on ho podem veure això? Estàs mentint”.

“Hem de demostrar que no estem mentint. També és important fer projectes comunitaris amb ciutats de Catalunya i dir: “no volem treballar amb les ciutats espanyoles perquè no són democràtiques. Volem treballar amb les ciutats catalanes”. És important dir-ho públicament. Tots els pobles democràtics haurien de dir això. Necessitem declaracions públiques, no simbòliques, però reals”.

Va afegir:

“Estic trista pels espanyols perquè no saben què està passant. Es creuen les mentides de l’estat espanyol. No saben la veritat i hem de demostrar als espanyols que nosaltres estem dient la veritat.”

“Sou la gent més europea amb qui he parlat. Nosaltres som catalans amb el mateix sentit d’Europa: som veritables europeus i crec que podem ajudar-vos”.

Josep Cervera, president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va dir que havia esperat una reacció més positiva per part de les autoritats escoceses, però va afegir: “Entenc que és molt difícil que entenguin la nostra situació perquè aquí no heu patit la situació que estem patint a Catalunya … Esperava potser una reacció més solidària, més suport”.

El president de l’ACM, David Saldoni, va dir que podrien aprendre molt dels festivals d’Edimburg i altres esdeveniments arreu d’Escòcia, que atrauen patrocini privat.

Per contra, aquests tipus d’esdeveniments es paguen des de la bossa pública catalana i la gent no espera pagar res per veure’ls.

Va dir: “Al nostre país la majoria dels municipis financen la cultura ells mateixos. Hem de treballar en això.

“A Catalunya els ciutadans estan acostumats a no pagar res d’això. Si es paga una mica, la cultura millorarà molt”.

Un portaveu del govern escocès va dir: “El govern escocès dóna suport al dret del poble català a decidir el seu propi futur.”

La secretària d’Afers Exteriors, Fiona Hyslop, va escriure recentment a l’ambaixador d’Espanya i la Primera Ministra, Nicola Sturgeon, va fer una declaració conjunta amb el President Torra deixant clara la nostra opinió que el diàleg entre el govern espanyol i els líders polítics de Catalunya és essencial.

“Seguim encoratjant els governs català i espanyol a resoldre les seves diferències mitjançant mitjans democràtics acordats mútuament”.


Article traduït per AnnA (@annuskaodena) segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Article translated by AnnA (@annuskaodena) to the best of my knowledge of English.

Font: The National @ScotNational 

http://www.thenational.scot/news/16606762.visiting-politicians-urge-scots-do-more-for-catalan-independence/

Autor: Greg Russell (@MediaNetScot)
Data de publicació: 30 d’agost de 2018
Font de la imatge 1: AP


 

Puntuació dels lectors
vots0 mitjana0

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.