Els exdirigents catalans entre reixes continuen compromesos amb la causa separatista. The New York Times. Traducció de Projecte TransMate

The New York Times

[spacer height=”20px”]

SANT JOAN DE VILATORRADA, Espanya — Segons a qui pregunteu, Oriol Junqueras és o bé un líder català rebel que buscava la implosió d’Espanya, o bé un polític electe que ha passat de manera injustificada l’últim any a la presó, esperant judici, per organitzar un referèndum d’independència desafiant el govern espanyol i els tribunals.

La resposta que s’imposi és vital per al destí de Junqueras i uns altres 17 exdirigents catalans inculpats. Amb tota probabilitat també influirà en el conflicte polític més ampli sobre l’estatus de la regió, que té la seva pròpia cultura i llengua, i una història en alguns moments definida per una lluita contra el poder central de Madrid.

“L’important és saber què vols,” va dir Junqueras, que havia estat el vicepresident de Catalunya, durant una visita recent a la presó. “Amb qui vols viure i amb qui no… no pas exactament quan tindrà lloc el matrimoni.”

Junqueras sap el que vol. Però aquest mes, el fiscal general espanyol el va acusar formalment a ell i altres líders secessionistes de rebel·lió i malversació de fons públics, entre altres delictes, pel seu paper l’any passat al referèndum que havia estat declarat inconstitucional, i en la declaració d’independència que va seguir.

Junqueras s’enfronta a les acusacions més dures entre els separatistes, i podria passar fins a 25 anys a la presó si se’l troba culpable. Com a líder d’Esquerra Republicana, un dels principals partits polítics catalans, continua sent una figura central en el futur de la regió, particularment després de la recent esquerda de la coalició separatista per la manera de reviscolar els plans per a la independència, tres anys després de guanyar una majoria d’escons en el Parlament català.

Ell i altres líders separatistes catalans van ser empresonats poc després de ser destituïts pel govern espanyol l’octubre de 2017. Des d’aleshores, tot i que han restat entre reixes, el conflicte secessionista ha anat covant i ha continuat dividint la societat catalana, alhora que amenaçava l’estabilitat política espanyola.

The New York Times - Els exdirigents catalans entre reixes_2
El primer ministre espanyol Pedro Sánchez, a l’esquerra, i Quim Torra, el dirigent català, al centre, han posat a prova els límits de la seva fràgil aliança política sense fer progressos significatius sobre la qüestió catalana. Fons fotogràfic Andreu Dalmau

En entrevistes el mes passat a la presó de Lledoners, al nord-oest de Barcelona, Junqueras i Raül Romeva, que havia tingut a càrrec seu els afers estrangers en l’exgovern català, van negar que s’hagués fet res de dolent i van dir que continuaven compromesos a convertir Catalunya en una república independent. Però els costava presentar un camí clar cap a la secessió després de la declaració fallida d’independència de l’any passat.

“Es pot argumentar que vam subestimar algunes de les dificultats del que volíem fer l’any passat, però ningú hauria de subestimar ara la fortalesa del nostre moviment, tant si se’ns reté a la presó com si no,” va dir Junqueras. “Estic segur que ens farem més forts.”

Per complicar-ho encara més, nous presidents van assumir aquest any el càrrec tant a Catalunya com al govern nacional de Madrid. El maig, els parlamentaris catalans van elegir com a president per poc marge Quim Torra, un separatista que no estava inculpat per les autoritats espanyoles.

Llavors el juny, Pedro Sánchez va esdevenir el primer ministre espanyol, després de guanyar una majoria parlamentària amb el suport de diputats nacionalistes de Catalunya i la regió basca. Va succeir Mariano Rajoy, que havia suspès l’autonomia de Catalunya i imposat el control directe des de Madrid, servint-se dels seus poders constitucionals d’emergència.

A canvi del seu suport, Sánchez va prometre restaurar el diàleg polític amb l’administració de Torra, i aviat es va avenir a traslladar Junqueras i altres polítics catalans empresonats a Madrid a centres catalans, més a prop dels seus familiars i advocats.

Però en els últims mesos, Sánchez i Torra han posat a prova els límits de la seva fràgil aliança parlamentària sense fer cap progrés significatiu en la qüestió catalana. Torra va respondre fa poc als càrrecs de rebel·lió presentats contra Junqueras i altres advertint que els diputats catalans se’n rescabalarien bloquejant el proper pressupost nacional de Sánchez al Parlament.

“El govern ha perdut una oportunitat d’or per treure el conflicte català dels tribunals i tornar-lo a l’arena política, que és on li correspon,” va dir Torra.

El judici dels líders catalans també serà un test significatiu per al sistema judicial espanyol, que està sota la pressió dels extremistes que volen dures penes de presó que serveixin de precedent per a altres grups que intentin separar-se d’Espanya en el futur. Els separatistes catalans, d’altra banda, avisen que el judici podria ser una farsa d’uns jutges espanyols profundament polititzats.

The New York Times - Els exdirigents catalans entre reixes_3
L’exdirigent català Carles Puigdemont, que va fugir d’Espanya cap a Brussel·les, parlant amb seguidors a través d’una pantalla a l’octubre. Josep Lago/Agence France-Presse — Getty Images

“Per a la gent que no creien que l’estat espanyol tenia un problema estructural, la nostra llarga estada a la presó ja hauria d’haver-los mostrat el fracàs d’aquest estat,” va dir Romeva, que compartia telèfon amb Junqueras mentre parlaven a través del vidre d’una cabina de visites de la presó.

El judici dels separatistes, que té l’inici previst a principis de 2019, també té lloc en circumstàncies excepcionals perquè el principal protagonista de l’enrenou polític de l’any passat, Carles Puigdemont, expresident de Catalunya, ha resistit amb èxit els intents espanyols de fer-lo extradir a Madrid. Havia fugit a Brussel·les l’octubre de 2017, juntament amb un grapat d’altres membres del seu antic gabinet, després que el govern central de Madrid el va destituir i va decretar al cap de poc la intervenció de Catalunya.

Des d’aleshores, Junqueras i Puigdemont s’han allunyat, no tan sols a causa de les circumstàncies personals diferents, sinó també per punts de vista divergents sobre la manera d’enfrontar-se a Madrid. Preguntat sobre el que pensava de la decisió de Puigdemont d’evadir el processament i reconstruir un partit separatista radical des de Brussel·les, Junqueras va dir: “No m’interessa avaluar les actuacions d’altres dirigents.”

“El meu objectiu sempre ha estat quedar-me a prop de la meva gent,” va afegir, “per mostrar-los que estic disposat a fer tots els esforços i sacrificis possibles per defensar allò en què crec.”

En una carretera que duu a la presó de Lledoners, els separatistes han pintat senyals grocs reclamant “Llibertat” i “Independència.” També han fet vetlles a l’exterior del centre penitenciari per exigir l’alliberament de Junqueras i els seus excol·legues.

Però algunes publicacions espanyoles han pintat Junqueras gaudint de condicions de detenció privilegiades, fins i tot comparant-les amb les que havia tingut Pablo Escobar, el senyor de la droga colombià que va poder mantenir un estil de vida privilegiat, a més de dirigir el seu negoci de la cocaïna, mentre restava en una presó de cinc estrelles.

Junqueras diu que l’únic privilegi real que ha rebut des que va ser traslladat ha estat permetre-li revifar la seva vocació acadèmica, com a exprofessor universitari. Se li ha permès ensenyar ocasionalment astronomia, història, matemàtiques i altres assignatures a companys de presó.

“M’interessa la política,” va dir. “Però també m’agrada que la gent conegui el nostre descobriment d’UY Scuti, l’estrella més gran del nostre univers.”

 


Traducció de Projecte TransMate segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Traducció de Projecte TransMate to the best of my knowledge of English.


Font: The New York Times @nytimes

Autor: Raphael Minder @RaphaelMinder 
Data de publicació: 28 de novembre de 2018


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.