Els catalans que no vam viure el franquisme. Xavi F. Domènech (@xavidomenech99)

Els catalans q no vam viure el franquisme, d’alguna manera hem tingut “l’oportunitat” d’intuir el funcionament pervers del feixisme a través de certes pràctiques q l’Estat espanyol ha utilitzat a Cat, aquest cop en nom d’una suposada “normalitat constitucional”.

Hem vist brutals agressions per impedir que el poble manifestés la seva voluntad a través de les urnes, governs escollits democràticament, destituits de manera il.legítima, presos polítics, exiliats i milers de represaliats en una operació de càstig que sembla no tenir fi.

Hem vist una guerra bruta on s’han utilitzat coaccions, amenaces, i tota classe d’accions subterrànies amb el fi de destrossar el teixit econòmic, polític i social del país, per atemorir-nos i obligarnos a seguir les pautes q sempre ens han intentat imposar.

Molt possiblement hem patit atemptats terroristes de falsa bandera, on serveis secrets de l’Estat tindrien molt a explicar, si, des del mateix Estat i des dels partits constitucionalistes, no s’haguéssin vetat investigacions per aclarir accions i omissions injustificables.

Hem vist la presència intimidatòria de la Policia i l’exèrcit al carrer i l’extrema dreta actuant gairebé com a cos parapolicial, amb total impunitat, destrossant símbols i cartells on simplement es demanava “democràcia” o “llibertat als presos” i agredint als “disidents”.

Hem vist mitjans pùblics censurats, amenaces a funcionaris, a alcaldes i regidors d’ajuntaments, campanyes d’odi i mentides difoses sense mesura per la majoria de mitjans de comunicació espanyols.

Hem vist al cap d’Estat encapçalar una campanya q tenia com a objectiu obligar a les empreses amb seu a Cat a traslladar-se a altres comunitats. Hem vist imposar un estat d’excepció (del q encara no ens hem lliurat) a l’objecte d’intervenir i neutralitzar Cat política i econòmicament, i com altres CCAA aprofitaven per expoliar patrimoni cultural.

No, no vam viure la duresa de la dictadura franquista. Però crec q hem entés perfectament q s’amaga darrere les coaccions, els càstigs i les amenaces per impedir al preu q sigui l’exercici de drets i llibertats que ens pertanyen. I sabem perfectament q s’ha de fer. I ho farem.

Que ningú ho dubti.

Xavier F. Domènech (@xavidomenech99) 28/04/20