El rei d’Espanya en el punt de mira dels independentistes catalans. Equinox

Equinox Capçalera

Visita tensa, el rei d’Espanya Felip VI arriba avui a Catalunya per inaugurar els Jocs Mediterranis de Tarragona.

Article traduït per Albert @HaedusCrabittu

Equinox El rei d'Espanya en el punt de mira dels independentistes catalans

La darrera vegada que el governant espanyol va venir a terra catalana, la recepció va ser gèlida. Des de la gran manifestació que es va produir després dels atemptats de la Rambla de Barcelona a finals d’agost, el rei va ser rebut amb xiulets i missatges hostils. Malestar. A algunes setmanes del referèndum, els independentistes estaven emocionats i no van ser capaços de contenir la seva animositat contra el cap d’Estat, trencant així la solemnitat i la dignitat d’un homenatge a les víctimes d’un atac.

Boicot

Després de la declaració d’independència, Felipe VI va tornar a Barcelona a finals de febrer per inaugurar el Mobile World Congress. L’article 155 de la Constitució espanyola era llavors en vigor, la Catalunya institucional estava suspesa i no tenia govern. Tan sols els representants en funcions, el president del Parlament Roger Torrent i l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau van boicotejar la cerimònia de benvinguda al sobirà.

Tensions

El retorn de Felip VI avui no serà afable. Diverses manifestacions estan previstes a Tarragona pels activistes dels Comitès de Defensa de la República (CDR) i per l’associació independentista ANC. El president de Catalunya Quim Torra ha anunciat que havia decidit trencar totes les relacions amb la Corona, encoratjat per Carles Puigdemont que des de la caiguda de Mariano Rajoy ha fet del rei d’Espanya la seva nova bèstia negra per així mantenir la pressió i la inestabilitat política. Torra ja no convidarà més a Felip VI a les cerimònies oficials de la Generalitat i no respondrà a les seves invitacions.

L’independentisme acusa l’actual inquilí de la Zarzuela pel seu discurs del 3 d’octubre, quan Felip VI va donar clarament carta blanca a Mariano Rajoy per iniciar l’aplicació de l’article 155. Els sobiranistes catalans se senten ofesos perquè el rei mai no ha condemnat la violència policial de l’1 d’octubre durant el referèndum. També consideren igualment que no ha jugat el paper de moderador que li confereix la Constitució espanyola.

Amb 17 milions d’euros injectats als Jocs de Tarragona, certs sectors del separatisme són, doncs, favorables a una col·laboració amb el cap d’Estat. Però l’estratègia de Puigdemont des d’Alemanya es manté igual: la situació política a Catalunya no ha de tornar a la normalitat.

Així, els tres presidents independentistes de Catalunya, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra ahir van escriure una carta conjunta al Rei demanant una disculpa pública per la violència de la policia espanyola durant el referèndum, per l’aplicació de l’article 155 i per la seva inacció en el dossier dels antics membres del govern català en detenció preventiva a Madrid. Poques possibilitats que s’entenguin, Felip VI es presenta de manera invariable com al gran garant de la unitat d’Espanya.


Article traduït par @HaedusCrabittu selon ma meilleure connaissance du français.
Article traduït per @HaedusCrabittu segons el meu millor coneixement del francès.


Font: http://www.equinoxmagazine.fr/

http://www.equinoxmagazine.fr/2018/06/22/le-roi-despagne-dans-la-ligne-de-mire-des-independantistes-catalans/

Autor: Nico Salvadó (@nico_salvado)

Data de publicació: 22 de juny 2018