El #14F haurem de votar pensant en el país volem construir. Joan Canadell

El q jo defensaré és un govern de transició cap a un nou Estat q prioritzi la societat del coneixement, amb SMI de 1500€, atur 5-7%, referèndums constants, PIB/càpita en torn 40.000€, i administrativament friendly.

Tot això sembla difícil però no és impossible. El que cal és lideratge per anar [email protected] a una i assolir-ho en 5-10 anys. Si mirem al nostre voltant, altres ho han aconseguit, perquè nosaltres no? El que cal és ser un Estat independent obviament. Veiem casos d’èxit propers

Bèlgica té un salari mínim superior als 1600€ mensuals, vs 950€ aquí. Fins i tot a la Catalunya Nord cobren més de 1500€.

Què tenen a Perpinyà que nosaltres no tinguem? Son més competitius? No, simplement prioritzen el benestar de la gent per damunt oligarquia.

Portugal té atur entre el 5-7% segons regió, mentre que les comunitats del voltant el tenen del 12-25%. L’efecte frontera és obviament claríssim. Aquestes regions dins de Portugal no patirien tant d’atur. Catalunya Estat tindria plena ocupació, tenim millor estructura econòmica.

Estònia fa anys gaudeix d’una república digital q permet connectar-se amb l’administració de forma senzilla a través del mòbil i votar, establir residència, gestió bancària, pagar impostos, gestionar la salut…mireu el seu trajecte en els darrers 20 anys!!

Irlanda l’any 1992 tenia el mateix PIB per càpita q Espanya, i per tant era a la cua d’Europa amb Grècia i Portugal. En canvi avui és el tercer de la UE per darrera Luxemburg i Islàndia q son dos estats molt petits. Per tant és el primer d’Europa amb 5 milions d’habitants.

Suïssa fa referèndums contínuament, amb debats interns profunds i tractant els seus ciutadans de forma responsable i a la vegada donant-los informació equilibrada.

Mireu com en els darrers 10 anys ha fet 31 referèndums!!! 

Finlàndia és el tercer país del món q més inverteix en Recerca i Desenvolupament, amb un 3,2% del PIB, molt a prop de Suïssa, Suècia, Aústria, Dinamarca i Alemanya.

Això demostra una aposta clara pel coneixement i el talent, la base de les societats modernes i avançades. 

Per tant no cal inventar res, cal seguir el patró del q han fet altres Estats petits europeus. Tots els q he mencionat tenen una població similar a Catalunya però cap és líder mundial en fires i congressos, ni líder en inversió estrangera, ni 3r destinació en startups.

Ni lider europeu en creuers, ni té un 20% del PIB industrial, ni és la 2a destinació turística, ni genera tantes publicacions científiques, ni té centres de referència com supercomputador i sincotró…
Però clar, cap d’ells depèn de l’Estat espanyol…

El #potencialdEstat de Catalunya és enorme si ens ho creiem, si tenim un govern disposat a fer efectiva la República i fer un govern de transició per assolir fites com les q he comentat. Si sóc al proper govern aquest serà el meu repte personal i segur q colectiu de @JuntsXCat !! 

Joan Canadell

Joan Canadell @jcanadellb

Enginyer i Empresari @cambrabcn
JuntsxCatalunya #PotencialdEstat