Comunicats

Comunicació Alternativa Territorial

FILS TWITTER

Una visió del model de país que penso li convé a Catalunya. Fils d’estiu 13. Joan Canadell

Acabo la serie de #FilsdEstiu aquesta setmana amb una visió del model de país que penso li convé a Catalunya. Ho intentaré resumir en 2 o 3 fils, tot i que podria ser molt més detallat. Començo amb el que fa referència a una economia basada en el coneixement.

Permeteu-me primer exposar alguns indicadors clars que demostren que Catalunya està millor que la resta d’Espanya pel que fa a ciència, patens, tecnologia, startups…Després explico que més podriem fer, però de fet ja som en el bon camí, el que calen son recursos…

Catalunya genera el 28% de les publicacions científiques d’Espanya, reben el 36% de l’impacte científic, i produim el 44% de les publicacions científiques considerades d’alt impacte internacional i estem un 47% per sobre de la mitjana mundial.
Catalunya va acumular el 2019 fins a un 34% de les patents europees registrades a Espanya, segons dades publicades per l’Oficina Europea de Patents (OEP). Recordem que som el 16% de la població.
El 12,5% de les exportacions catalanes son d’alta tecnologia, mentre que a Espanya només representa el 7,5.
Barcelona és la 3ª ciutat europea preferida per muntar startups, despres de Londres i Berlin. Madrid és la 12ª
Barcelona és la 5ª ciutat europea en inversió en startups despres de Londres, Berlin, Paris, Amsterdam
Barcelona concentra el 65% d’inversió en startups de l’estat.
Barcelona concentra el 65% de les inversions en start ups
L’informe Startup Ecosystem Overview destaca la maduresa de la ciutat com a centre tecnològic i innovador del sud d’Europa
Barcelona i Catalunya tenen la 2ª millor estratègia per captar inversió tecnològica d’europa segons el @FinancialTimes

Catalunya inverteix un 1,52% del PIB en R+D+i mentre que Espanya ho fa un 1,24%. La mitjana europea es sitúa al 2,12%, molt per sobre. Cal millorar! La diferencia entre Catalunya i Espanya és a la part privada (empreses).-Despesa en R+D interna respecte al PIB. Per sectors d’execució. Institut d’Estadística de Catalunya.

Que més podriem fer si tinguessim un Estat català? Segur que moltes més coses, algunes ja les fem bé però ens manquen recursos que sense dèficit fiscal, podriem dedicar com altres paisos.

En concret:

• Potenciar R+D+i cap al 3% PIB

• Desgravació x inversió en tecnologia

• Potenciar centres tecnològics, sincotró, supercomputador

• Fomentar transferència tecnològica, apropar la ciència (investigadors i universitats) al món de l’empresa

• Captar inversió estrangera tecnològica

• Fomentar les noves tecnologies com blockchain, industria 4.0

• Fomentar el talent i la innovació a les escoles i universitats

• Potenciar sectors de valor afegit com l’espai i la industria submarina

• Fomentar l’economia de ciutats inteligents, nova mobilitat

• Potenciar l’emprenedoria i ajudar els joves a crear els seus projectes

Ja vaig explicar al #FilsdEstiu 12 que patim un dèficit fiscal proper als 16.000 milions anuals de fa dècades, imagineu q en dediquèsim uns 3500 (1,4% PIB) a canviar el model econòmic cap a una societat del coneixement. En pocs anys ens situariem en els llocs capdavanters d’UE…

Joan Canadell


 

Autor/a

Volem estar Comunicats.

https://t.me/Comunicats

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca