Durant el referèndum d’independència, Merkel va dir a Rajoy ‘Europa no pot acceptar’ la brutalitat policial. The National

El govern de Mariano Rajoy va trencar una sèrie de lleis europees sobre drets humans amb la seva resposta violenta i “desproporcionada” al referèndum d’independència catalana a l’octubre, segons el Síndic de Greuges de drets humans de l’estat.
Article traduït per AnnA (@annuskaodena)

En declaracions exclusives a The National, Rafael Ribó va dir que hi havia evidència que la cancellera alemanya Angela Merkel va trucar a Rajoy per dir-li que a Europa no li agradava el que estava fent, mentre les imatges d’agents de la Policia Nacional espanyola colpejant als votants amb porres antiavalots es veien a les pantalles de televisió arreu del món.
“L’1 d’octubre, quan la policia actuava brutalment, tenim proves que Merkel va trucar a Rajoy per dir-li que Europa no ho podia acceptar”, va dir.
“Jo no tinc la cinta de la conversa, però de sobte, al voltant de la una o dues de la tarda, tot es va aturar.”
“La policia espanyola va començar a les 9 del matí, d’una manera brutal, en diferents parts del territori. A les 13-13.30 hores es van aturar per complet i no hi havia cap motiu, perquè si vols impedir la celebració del referèndum i comences a les nou del matí, el normal fora continuar fins que tanquin els col·legis electorals, no t’atures a mitja tarda.”
Es diu que Merkel va intervenir dient que “Europa no pot acceptar el que esteu fent a Catalunya”.
“És l’únic fet on tenim una connexió entre els polítics europeus i els espanyols”.
Ribó ha preparat un informe sobre la violació dels drets i llibertats fonamentals derivats de la “reacció de la justícia penal” a l’1 d’octubre, i l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, que presentarà als jutges de drets humans a Estrasburg el dimarts.
Va dir que l’ús “abusiu i desproporcionat” de la presó preventiva pels ministres acomiadats i figures públiques a causa del referèndum va ser “potser la violació més flagrant dels drets fonamentals en aquesta situació”.
Atès que el conflicte afectava els drets fonamentals, es necessitava un diàleg constructiu per aconseguir una solució política.
En les seves recomanacions, Ribó va dir que era necessari “enfortir les garanties democràtiques” per garantir drets i llibertats fonamentals, com ara la llibertat d’expressió, de reunió i de manifestació; i el conflicte polític a Catalunya s’ha d’abordar amb “mínima intervenció penal”.
Va afegir: “Cal un restabliment complet de l’autogestió a Catalunya, sense intervenció en la seva administració ni en les seves finances”.
Ribó va dir que no hi havia cap motiu perquè els detinguts estiguessin a la presó: “És una gran injustícia, però estem parlant d’una realitat i són a la presó”.
La primera llei que es va trencar té relació amb el seu empresonament a Madrid, no amb les institucions catalanes.
“Has de poder ser jutjat per un jutge proper i si has d’anar a la presó hauria de ser al teu propi territori … No hi ha raó perquè no puguin ser dins el nostre sistema penitenciari a Catalunya.
“La majoria d’ells tenen fills i fa dues setmanes els ministres del Consell d’Europa van dir que qualsevol detingut hauria d’imposar els drets dels infants: tenen el dret de poder veure la seva família fàcilment.
“El primer que el govern de Pedro Sánchez pot fer és traslladar els presos a presons catalanes”, va dir.
El Síndic de Greuges va dir que ni els càrrecs de rebel·lió ni de sedició superen l’escrutini:
“Ningú amb experiència legal considera que el que van fer fos un acte de rebel·lia i cap dels tribunals internacionals que estan analitzant les peticions d’extradició accepten la rebel·lió.
“La sedició és un aixecament tumultuós, i això no té res a veure amb la sedició”.
Ribó va afegir que Espanya també havia violat la llei relativa a la llibertat d’expressió política: “Un polític pot expressar qualsevol opinió que vulgui si és membre electe, té llibertat d’expressió sota tots els codis de drets humans.”
“Al Parlament escocès, podries declarar la República Soviètica d’Edimburg si volguessis i no seria il·legal”.
Ribó va dir que esperava que María José Segarra, la nova fiscal general de l’Estat, a qui es descriu com “progressista”, reconsideri els càrrecs per ajudar a apaivagar el conflicte.
Article traduït per AnnA (@annuskaodena) segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Article translated by AnnA (@annuskaodena) to the best of my knowledge of English.
Font: The National @ScotNational
Autor: Greg Russell @MediaNetScot
Data de publicació: 15 de juny 2018
Font de la imatge: The National
Web del Síndic de Greuges. El defensor de les persones @sindicdegreuges