Dones pedagogues: Celestina Vigneaux i Cibils
Celestina Vigneaux i Cibils (Girona 1878 – Barcelona 1964)
Autors: @Cjaumev i @annuskaodena

“Mai m’havia sentit tan feliç a l’escola com ara; perquè el benestar dels meus alumnes es reflecteix en el meu propi; perquè em trobo entre nens que comencen a considerar la vida sota un aspecte complet i agradable.”
Mestra i pedagoga catalana, casada amb Pere Coromines, periodista, escriptor i polític que va tenir una gran rellevància el primer terç del segle passat, i mare de vuit fills (tres del quals, el filòleg Joan Coromines, la psicòloga Júlia Coromines i el matemàtic Ernest Corominas).
Va estudiar per a mestra traient les màximes qualificacions, i amb vint anys va guanyar una bona plaça en una escola de pàrvuls a Madrid. Era una persona molt inquieta i de seguida va destacar per les seves accions dirigides a la innovació pedagògica. El 1900 va fer una conferència sobre el càlcul mental a l’escola normal, i va parlar de J. H. Pestalozzi, pedagog suís que defensava un ensenyament coeducador, vinculat a l’entorn, creatiu i lliure.
El 1902 es va casar amb Pere Coromines i un any després va fundar la primera cantina escolar a Madrid, al barri de Cuatro Caminos. El seu marit la va convèncer de tornar a Catalunya i el 1907 va establir la primera cantina escolar Barcelona, al barri d’Hostafrancs.
Considerada una de les pioneres de l’avantguarda educativa a Catalunya, va viatjar per Europa amb Rosa Sensat per conèixer les realitats educatives d’altres països. El 1914 va assistir becada al II Curs Internacional Montessori a Roma i després va ser una de les introductores del mètode de Maria Montessori a l’escola catalana.
Aquest enorme impuls professional es va aturar el 1922, per culpa d’una malaltia pulmonar. Des de llavors, es va dedicar a la família, amb qui es va exiliar a Buenos Aires després de la guerra civil. Allí va morir el seu marit. La Celestina va tornar a Barcelona l’any 1945, on va morir el 1964.
Fonts:
– Viquipèdia. Pàgina dedicada a Celestina Vigneaux i Cibils
– El diari de l’educació
– Sàpiens
– “Vint mestres i pedagogues catalanes del segle XX”. Joan Soler Mata, coordinador