Davant l’actual debat sobre model policial és imprescindible abordar, la millora dels sistemes de control, avaluació e investigació del cos de Mossos. IRÍDIA @centre_IRIDIA

5a nit d’aldarulls per l’empresonament de Hasél / Jordi Borràs

[Fil] Davant l’actual debat sobre model policial volem remarcar que és imprescindible abordar, el primer de tot, la millora dels sistemes de control, avaluació e investigació del cos de @mossos

Sol·licitem als grups parlamentaris fer-ho en una Comissió d’Estudi parlamentària.

Per què considerem que és el més urgent i important?

Perquè si no es generen mecanismes eficaços per prevenir, investigar i sancionar les males praxis policials qualsevol mal ús de qualsevol arma que s’utilitzi pot generar dany social i dany al propi cos.

És necessari abordar el debat sobre les armes que utilitzen els mossos?

Per descomptat, però abans és necessari generar un veritable mecanisme intern i extern que faci pràcticament impossible la impunitat davant un ús de la força contrari a la legalitat.

El problema actual és que els mecanismes actuals no permeten generar una política de tolerància 0 davant usos de la força contraris a la legalitat.

El model de control intern ha caducat, cal actualitzar-lo des de la voluntat política i social d’acabar amb la impunitat.

En cas contrari continuaran produint-se cops amb la porra al cap de manifestants generant lesions greus, cops policials que busquen castigar en lloc de dispersar, o trets de foam cap a la zona del cap. Això, entre altres males praxis.

Hem de revisar la idoneïtat del foam com arma en context de protesta?

Efectivament, però si abans no reformem els sistemes de control de la policia per evitar situacions d’impunitat qualsevol arma pot generar efectes lesius en context d’ordre públic.

Hem de recordar que les possibles alternatives al foam poden ser també altament lesives com l’ús més habitual de gasos lacrimògens, canons d’aigua, esprais pebre, augment exponencial de les dotacions de cossos antiavalots, etc.

S’han de revisar les tècniques i les armes emprades per la policia però si no generem un sistema efectiu de control, avaluació, investigació i sanció dels cossos policials no estarem encarant en profunditat el problema dels usos irregulars de la força en context de protesta.

Per això, és necessari dotar de més mitjans, més indepedencia i obertura a la ciutadania als mecanismes interns de control de mossos.

Però també generar un mecanisme independent de control de la policia com existeix al Regne Unit i que fa temps sol·licitem amb @AmnistiaCAT

A més no tot s’esgota aquí: apostem per la creació d’una fiscalia especialitzada en delictes de violència institucional, un torn d’ofici de l’advocacia específic per aquests casos així i que s’impulsin mecanismes per a millorar les investigacions judicials.

En definitiva, és necessari abordar al més aviat possible en el @parlamentcat el debat sobre la modernització dels mecanismes interns i externs de control del cos de @mossos.

@socialistes_cat @Esquerra_ERC @JuntsXCat @cupnacional @EnComu_Podem @CiudadanosCs @PPCatalunya

IRIDIA (@centre_IRIDIA) 19/02/2021.