Cultura Catalana a la Catalunya Nord
L’erm que pateix la cultura catalana és ple de petits oasis
Que la cultura popular catalana passa per dificultats al Principat de Catalunya és probablement conegut per molts, que la cultura catalana a la Catalunya Nord es troba en un erm, també. Aquesta és l’opinió i la visió que podem tenir des del sud.
Si fem una mica de recerca i seguiment, podem veure que ben bé no és del tot així. Al Rosselló s’hi fan un seguit d’actes tot l’any, ballades de sardanes, castellers, trobades culturals, actuacions musicals, rescat i manteniment de tradicions, que per molts de nosaltres passen desapercebuts o quasi, actes dels quals no rebem cap informació ni als mitjans de comunicació, o ben poca cosa, potser són molt testimonials i de reduïda concurrència vistes des del sud, que prou feina tenim també per mantenir les nostres.
Faríem bé d’interessar-nos-hi i veure que en condicions encara més difícils els catalans del Rosselló malden per conservar-les, transmetre-les als seus fills, per fer-les conèixer fora del territori concret del Rosselló i donar-les a conèixer a la resta de la nació.
Hem vist néixer associacions com Aire Nou de Bao, Casal del Conflent, Amics de la Bressola, Castellers del Riberal, Angelets del Vallespir, Pallagos del Conflent, Nyerros de Conflent, etc. que apleguen al seu voltant cada vegada més gent i poden ampliar algunes activitats, tot i les dificultats i el poc suport institucional que reben de banda i banda del Pirineu.
Tot i que la retallada de les subvencions de la Generalitat el 2012 i el tancament de la delegació de TV3 han estat un cop molt dur i que serà bo de revertir, les Entitats, l’interès i les ganes de tirar endavant en la seva organització i difusió sembla que estan assegurades.
Al Vallespir les Festes de l’Ós es mantenen als pobles de Sant Llorenç de Cerdans, Prats de Molló i Arles i sembla que apleguen més públic darrerament. Les celebracions de la Festa de l’Ós a tres pobles nord-catalans tenen lloc cada mes de febrer.

L’Ós és el personatge central d’aquesta festa mil·lenària que només s’ha mantingut amb aquesta importància en el Pirineu nord-català. A més de recordar el lligam que tenen les nostres muntanyes amb el plantígrad, les festes de l’ós barregen en la memòria col·lectiva el Carnaval i els seus rituals de fecunditat, llegendes, pors i transgressions. La festa reprèn el ritu simbòlic de la relació entre els humans i els animals salvatges. La trama, d’origen medieval, és sempre la mateixa: l’ós baixa de la muntanya i entra al poble.
Llavors, un grup de caçaires es reuneix sota la direcció del Paranyer i la seva companya Roseta –que va rebre anteriorment uns assalts seductors de l’ós–. Els caçaires persegueixen l’animal pels carrers del poble i acabarà capturat, afaitat amb una destral per uns barbers enfarinats. Un últim càstig que permet a l’animal de recobrar una figura humana.
El Festival Identica’t compta ja amb 17 edicions i s’ha consolidat com la festa de la Cultura de Catalunya Nord on es reivindica la catalanitat plenament, Identica’t té lloc als vilatges de Bao i Pesillà.
El Total Festum de Vinçà, al Conflent, que aquest any s’ha desenvolupat els dies 7 i 8 de juliol, amb correfocs, diables, castellers, gegants, bèsties, sardanes i rumba catalana.
Vídeo – Festival Total Festum, le festival des cultures régionales
A Ceret sense anar més lluny aquest passat cap de setmana s’ha celebrat el 61è Festival de la Sardana mostra de la seva vitalitat i arrelament.

A Prada de Conflent es fa el Festival Pau Casals d’ençà de l’any 1950 on el mestre del violoncel creà en homenatge a Johann Sebastian Bach com a expressió de l’Apertura, la Pau, la Tolerància i la Unitat. Aplega el bo i millor de la música mundial a llocs tan emblemàtics com el Priorat de Serrabona, Sant Miquel de Cuixà, i d’altres indrets.

A banda d’aquestes més conegudes cal tenir en compte que en molts pobles i ciutats es fan actes, concerts musicals, aplecs, actuacions de Castellers, fins i tot en aquests moments concerts en suport i solidaritat dels presos polítics catalans.
Cal doncs com a catalans que fem el que sigui al nostre abast per potenciar, conèixer, divulgar, participar, contractar i finançar les associacions, grups, esbarts i fins i tot portar aquestes festes i activitats culturals que ens parlen del bressol de Catalunya i dels nostres orígens, als nostres pobles i ciutats, ens parlen de la seva pertinença a la nació catalana i a les seves ganes de seguir-ho essent.
Webs i articles diversos d’interès de Catalunya Nord:
- El Punt avui
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/-/1059889-comencen-les-festes-de-l-os-al-vallespir.html - Web de Joan Pere Sunyer
http://jpsunyer.chez.com/Cat/Pagina1.html - Web d’Alà Baylac-Ferrer
http://alabaylacferrer.free.fr/ - Web del Casal del Conflent
http://casaldelconflent.cat/final-del-total-festum-a-vinca/ - Web de la revista cultural Mirmanda
http://mirmanda.blogspot.com/
Vídeo – Les Festes de l’Ós del Vallespir: tradició, trapelleria, dansa i diversió
http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/mans/les-festes-de-los-del-vallespir-tradicio-trapelleria-dansa-i-diversio/audio/992245/