Comunicats

Comunicació Alternativa Territorial

COMUNICATS INICIATIVES PER LA REPÚBLICA

Crònica: “Fem unes Birres Carteres amb Cartes x República”

Crònica de l’Albert @HaedusCrabittu

El passat dimecres, 11 de juliol, vam poder comprovar que la Vila de Gràcia segueix sent un lloc singular, en assistir a la trobada que va organitzar, a Casa Vall, Birres per la República (@Birresrepublica): el lema, “Fem unes Birres Carteres amb Cartes x República”.

Fem unes birres

És del tot innegable que una cervesa, una clara, una aigua trencada o un simple te ens uneix i ens obre la porta. El primer contacte amb aquestes persones fantàstiques va ser precisament poder brindar i fer un glop. I a partir d’aquí, es van desencadenar les paraules.

En un entorn plàcid, amb força assistents que s’hi anaven incorporant, Cartes per la República (@CartesxRep) volia compartir la tasca que vénen realitzant. I van compartir-la d’una manera tan ordenada, franca i cordial que van aconseguir el que s’havien proposat: “compartir”. Des del nostre punt de vista, la trobada va ser tot un èxit; va permetre que xerréssim, que tothom qui va voler exposés els seus dubtes o preguntes, i en definitiva que ens adonéssim que estem alineats, tenim clar l’objectiu i que les xarxes són una eina formidable per comunicar i arribar a tot el món.

Van explicar la seva manera d’abordar les campanyes, que atenent al context tiren endavant amb un caire diferent: n’hi ha d’immediates, com el cas de Trapero o de la detenció de Puigdemont, o de més llarg recorregut. La redacció de les seves cartes es fa de manera molt acurada, procurant objectivar amb documents i enllaços allò que volen transmetre. És fonamental, atès que els mitjans espanyols i molts de catalans diuen mitges veritats, en força ocasions menteixen sense embuts i poden arribar a atiar l’odi. Per tant, cal contrarestar amb solidesa aquest mediastorm i les fake news arreu del món.

Els destinataris de les cartes són ben diversos: polítics, diplomàtics, parlamentaris, activistes, personalitats del món de la cultura… Persones influents en els seus països que tenen dret a rebre una informació no manipulada. Això és important, ja que a Cartes per la República (@CartesxRep) són extremadament curoses en la transmissió del missatge i a més cada carta la signen amb els seus noms i cognoms. I aquí està la força de l’acció: un ciutadà de a peu que s’adreça personalment a un altre d’un país estranger.

A banda de respostes escrites, el principal feedback que reben als seus escrits, que naturalment se sumen a tota la tasca comunicativa que es fa des del país i les organitzacions que treballen per la República a l’estranger, el principal retorn, dèiem, consisteix a veure com va variant progressivament l’opinió pública, política i de la premsa a cada país. I certament el canvi s’està produint, fins i tot en països a priori hostils a les nostres raons.

La violència de l’estat espanyol el dia 1 d’octubre va deixar el món en estat de xoc. Hi va haver una onada de solidaritat, moltes respostes donant ànims; preocupació fins i tot. Tan sols per posar un exemple, tenim Reddit, que és un web de marcadors socials, on s’hi agreguen notícies i on els usuaris comparteixen enllaços, i amb un ús molt estès als Estats Units; doncs precisament a Reddit, l’1 d’octubre, els primers links van ser ocupats per les declaracions del President Puigdemont.

En el món, cada vegada som més els que advoquem per la defensa d’una democràcia real, per l’exercici dels drets fonamentals dels ciutadans. Respecte a la defensa del cas català, s’han produït mobilitzacions a favor en moltes ciutats del món, però es dóna el cas que de la majoria no en rebem notícia. És de gran importància teixir contactes, que ens informin, poder publicar al marge dels mitjans oficials o, millor dit, dels més consolidats.

Respecte a les organitzacions que són a altres països, ens trobem que, i un bon exemple en serien els Casals Catalans, en ser organitzacions sense ànim de lucre, que depenen en part d’ajuts econòmics, no poden tirar endavant iniciatives amb la contundència o claredat que necessitem a l’estranger. Per això, les associacions diguem-ne privades poden actuar amb independència, teixint xarxes lliures, del poble, sense jerarquies. Lluny del pur folklorisme.

Des de la individualitat de cadascú, la corresponsabilitat, l’accés a informació directa (@CanalRepublica), neix l’empoderament que es tradueix en cohesió de grup. Pot semblar paradoxal, però és així. Com el lema americà de negocis, del “És que…” hem de centrar-nos en el “Hi ha que…”. I el resultat d’aquestes sinèrgies no és altra que la motivació d’altres persones del nostre entorn. En aquesta línia, es fa la reflexió que a partir de l’aportació individual ens anem unint, es cohesiona el grup; cadascú aporta allò que sap fer, allò en què excel·leix. I arrenca el bull…

I el camí que hem emprès és el que va estudiar i exposar en Gene Sharp, el de la lluita activa noviolenta (podeu trobar l’enllaç al final de la presentació del llibre “La defensa civil noviolenta”). Cada grup en diferents graus o tipus: CartesxRep du a terme la “Protesta simbòlica”, que serveix per a difondre informació i també per a cohesionar. Altres tipus o graus d’acció serien la “No cooperació” i la “Intervenció”.

En darrer terme, ens van fer un esment a un document rellevant i que cal donar a conèixer: El Minotaure del 78. Es tracta d’un informe molt complert, on a banda d’elements de caràcter metodològic hi trobareu un inventari rigorós de la repressió de l’estat que hem vingut patint.

El Minotaure del 78. Informe sobre la violència institucional de l’estat espanyol contra el procés d’autodeterminació de Catalunya 2015-2017”.

El Minotaure del 78
Font de la imatge: Candidatura d’Unitat Popular

“El Minotaure és un personatge important de la Història i de l’actualitat. És el poder. A vegades s’emmascara i adopta formes benvolents i pacífiques (…) Això és l’excepció. Generalment s’allunya i es fa respectar, i cada dia que passa, més (…) Abstracte en teoria, és una realitat quotidiana que cal saber manejar. Hi ha pobles que hi estan familiaritzats, d’altres que no saben com fer‐s’hi. Aquest darrer és el cas històric de Catalunya.” J. Vicens Vives, Notícia de Catalunya

Aquest paràgraf de la introducció resumeix perfectament l’objecte de l’informe:

“El present informe té per objectiu esdevenir un material de referència per a la socialització i col·lectivització de la informació d’aquesta situació, que desenvolupi una perspectiva àmplia de l’aparell d’Estat i de la repressió i que treballi amb fonts d’informació centrades en les denúncies presentades per persones i organitzacions víctimes de la repressió de l’Estat.”

I bé, tan sols ens queda recapitular. La trobada va ser acorde amb l’objectiu que ens proposava prèviament Birres per la República (@Birresrepublica): conèixer la tasca que duen a terme Cartes per la República (@CartesxRep), exposar línies de millora i treball, fer equip/grup/pinya, debatre i, finalment, brindar amb una cervesa com no podia ser d’altra manera…

Endavant! #Seguim


Enllaços d’interès: 

LEAVE A RESPONSE

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca