Crida a La Catalunya Nord

Catalunya Nord

Article de Carles @Cjaumev

Des de @comuni_cats volem fer una crida a tots els nord-catalans perquè ens ajudeu a fer arribar #CatalunyaNord a la resta del país, a #Catalunya, també caldrà que vosaltres feu arribar la Catalunya Sud a la vostra realitat.

Cal tornar a fer una sola realitat mental el Principat de Catalunya i els Comtats, com era de bell antuvi i fins al Tractat dels Pirineus de 1659.

Ens cal la vostra col·laboració per fer-nos saber com podem fer-vos arribar l’ajuda i el suport que es pugui enviar des del sud i com vehicular-ho.

Cal restablir com més aviat millor les relacions entre les dues bandes de l’Albera, el Pirineu no divideix, ha de ser la nostra unió.

Necessitem el vostre ajut, les vostres idees, el vostre suport, la vostra complicitat per enfortir les relacions entre nosaltres, entre les dues parts separades del nostre país. Necessitem el vostre suport per trencar l’aïllament a què ens han sotmès els nostres ocupants de Castella i França.

Cat Nord - Aleix Renyé

Creiem molt important potenciar els intercanvis transfronterers a tots els nivells: econòmics, culturals, lingüístics, esportius, d’infraestructures, de comunicacions, etc. Aquest increment dels intercanvis afavoriria sens dubte el coneixement entre les dues realitats actualment força allunyades, tot i els avenços dels darrers anys.

Del coneixement sorgirà l’interès. L’interès per les persones de l’altre col·lectiu, les seves necessitats i les seves esperances. Aquest interès i un major coneixement propiciaria, de ben segur, intercanvis personals i econòmics que poden ser l’inici de la creació de nous lligams i xarxes econòmiques que dinamitzin les respectives economies, productes del sud, exportant-se cap al nord i productes del nord exportant-se al sud.

Les economies locals d’ambdós territoris poden tenir un bon reviscolament amb les sinergies generades, cooperatives agrícoles i industrials, petites empreses que creen riquesa dinamitzant l’economia de proximitat interactuant entre elles i també les entitats financeres.

El turisme inter-català també és una bona forma de coneixement i de generació de riquesa entre nosaltres els del sud desconeixem quasi completament els paisatges i els espais culturals i històrics, les ciutats i les viles del nord, segurament els del nord estareu en la mateixa situació respecte al sud.

Tots aquests nous intercanvis ens poden fer recuperar el sentiment col·lectiu nacional compartit, el sentiment de nació catalana no subjecta a cap invasor ni ocupant.

Recuperant la nostra visió particular del món, la nostra idiosincràsia com a poble sense estar pendent dels capricis de París i de Madrid, deixant de sentir a cada moment que mals francesos o espanyols que som, que la nostra llengua no serveix per a res, pidolant unes hores o una immersió cada dia menor, etc. Recuperant-nos com a poble unit, podrem per fi, deixar d’estar pendents de no fer enfadar l’amo.

Si ens feu la confiança i entomeu la invitació desenvoluparem en propers escrits els vostres suggeriments, idees, reflexions per tal de poder dur-les a la pràctica, entre tots i totes.

Perpinya

Carles @Cjaumev

ARTICLES DE L’AUTOR

La llengua és l’ànima de la Nació. Retuitador,curiós, Educació x canviar el mon, participa, coopera, estima i respecta.