Presidents
COMUNICATS

Conferència “Catalonia and the trial on the referendum: a challenge for the EU”, Brussel·les. 18/02/2019

Conferència conjunta dels MH Presidents Carles Puigdemont @KRLS i Joaquim Torra @QuimTorraiPla a Brussel·les – “Catalunya i el procés del referèndum: un repte per a la UE”

Traducció per AnnA

Presidents

Intervenció del President Joaquim Torra

“Avui @Antonio_Tajani, ha fet una de les accions més antidemocràtiques i autoeuropees que podía fer: retallar la llibertat d’expressió de dos electes catalans que voliem explicar a la cambra europea el judici que s’està fent a l’Estat espanyol”.
“La lluita contra l’autoritarisme arriba dins les institucions de la UE. @Antonio_Tajani ha impedit els drets de reunió i d’informació. Ha pres una decisió ideológica quan ha de ser el president the tots els europeus, no només de la dreta més radical”.
“Les practiques d’ @antonio_tajani semblen guiades per la voluntat de boicot a Catalunya. Avui hem sabut que ha permès un acte al partit neofranquista Vox mentre prohibeix una exposició sobre la llengua catalana @llenguacat. Per què ens discrimina?”
“Hem vingut a defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya, i a recordar que els nostres líders polítics i socials estan a presó per organitzar un referendum, per les seves idees. Alguns com @junqueras i @raulromeva són exdiputats del @Europarl_EN
@Antonio_Tajani ha liquidat els principis del @European_EN, carregant-se la llibertat d’expressió i discriminant-nos per les notres idees. És una vergonya imperdonable en uns temps en què Europa hauria de ser un baluard de la llibertat”.
“Que els nostres líders socials i polítics estiguin acusats per ser demòcrates i organitzar el referèndum de l’1-O és un atac a la democràcia, als drets humans i una vergonya. L’Europa del segle XXI, la UE, té presos polítics i exiliats”
“Els mesos que venen són una oportunitat perquè la comunitat internacional vegi la veritable cara de l’estat espanyo, que ataca els valors i principis fundacionals de la UE. És un judici contra el referéndum, contra un moviment democràtic”.
Presidents_02
“Els nostres companys no tindran un judici just per la simple raó que, segons la legislació espanyola, la unitat d’Espanya està per sobre de la democràcia, dels drets humans; per sobre de tot”.
“L’Estat espanyol viu en un cercle viciós autoritari. És una situació molt complicada! Però mai ens rendirem. Mai. Al contrari: acusarem l’estat arreu per fer aquesta causa general contra l’independentisme, un moviment democràtic, legítim i pacífic”.
“Tots els europeus que aposten pel diàleg, que creuen en la democràcia, els drets humans, la justícia justa i el dret de les nacions a ser lliures, us necessitem ara. Us convidem a parlar abans que sigui massa tard per tothom. Cal actuar ja!”
“Si el preu de defensar la llibertat, els drets dels catalans i el dret d’autodeterminació és la meva llibertat personal, pagaré el preu. De la mateixa manera que els nostres amics paguen el preu de la presó i l’exili”.
Torra
“Com poden els catalans confiar en un estat que, fins i tot amb un govern socialista com el de @sanchezcastejon, no dubta atacar els nostres drets i abandonar el diàleg perquè no poden acceptar un relator independent o parlar d’autodeterminació?”
 “@sanchezcastejon ha trencat el diàleg amb Catalunya. Es nega a escoltar al 80% dels catalans que veuen normal un referèndum normal i pactat com el d’Escòcia. Ha arribat l’hora d’exercir el nostre dret d’autodeterminació i culminar aquest procés”.
“Vull la independència, el meu govern vol la independència i no renunciem a cap manera pacífica i democràtica per aconseguir-la. Hem ofert i sempre continuem oferint diàleg amb el govern espanyol per trobar una solució política”.

Intervenció del President Carles Puigdemont

“Dimarts passat es va iniciar a Espanya un judici polític contra membres de l’anterior @govern, contra líders socials de les principals organitzacions civils de Catalunya i contra l’expresident del @parlamentcat.”
“El simple fet que aquest judici pugui tenir lloc suposa una vergonya per a Espanya i, per tant, per a tota la #EuropeanUnion, les principals institucions han optat per romandre en silenci, davant d’una situació tan vergonyosa en què està en joc la democràcia”.
“La majoria dels ciutadans de Catalunya, com els ciutadans europeus, no poden entendre el silenci de les principals institucions europees, especialment de la Comissió @EU_Commission, davant la violència que van experimentar el #1oct i que va ser exercida per la policia espanyola”.
“Els tribunals europeus han demostrat el miserable que és la presó preventiva contra els nostres col·legues. El tribunal de Schleswig-Holstein va ser clar en dir que no hi havia rebel·lió. No hi va haver sedició. Els catalans no van provocar violència”.
“El nostre exili a Bèlgica, la nostra estada a Alemanya, el nostre exili a Suïssa i Escòcia, han demostrat que es tracta d’un judici polític. Que en els països d’Europa Occidental se’ns considera lliures perquè organitzar un referèndum no és un delicte.”
“La unitat d’Espanya no justifica tals violacions dels Drets Humans #HumanRights.”
KRLS
“Quan els alts representants de la UE van dir que el conflicte català és un assumpte intern de l’Estat espanyol, no es van adonar del greu error que havien comès.”
“El conflicte entre Catalunya i Espanya és un assumpte europeu, perquè des de fa més d’un any la UE té presos polítics i exiliats.”
“El fet és que avui en dia tenim presos polítics privats de llibertat a les presons europees. El que està passant ara a Catalunya, pot passar demà a qualsevol altre lloc de la Unió Europea.”
“Com evitarem que això passi en aquells països on els líders autoritaris són cada vegada més nombrosos? Què dirà la UE si ja ha tolerat aquesta situació a Catalunya?”
“Ha arribat el moment que els demòcrates europeus facin sentir la seva veu contra la intolerància, és el moment que les institucions europees actuïn com a garants dels drets i llibertats de tots els ciutadans europeus i això inclou als catalans.”
“El Parlament Europeu @Europarl_EN no pot continuar sent una institució allunyada de la realitat del nostre temps. Exigim que s’erigeixi com una autèntica assemblea democràtica de representants capaç de trobar solucions polítiques quan es produeix un atemptat contra la dignitat de milions de persones, com a Catalunya.”
“Contra els més de dos milions de catalans que van anar a votar en un #referendum, contra els que van votar legítimament a favor de la independència de Catalunya i contra els que van votar a favor de quedar-se a Espanya.”
“Vull recordar-los que el meu país sempre ha estat profundament europeu. I és també per això que volem exercir plenament la nostra sobirania, per poder compartir-la amb els nostres socis europeus en tots aquells àmbits que ens fan col·lectivament més forts.”
“No volem aixecar fronteres amb cap nació d’Europa ni de cap part del món; al contrari, volem treballar per esborrar-les.”
“No parlem d’un nacionalisme antiquat dels segles XIX i XX o d’un populisme del segle XXI, sinó d’un moviment polític democràtic i profundament arrelat.”
“Sóc un ciutadà europeu lliure que ha estat convidat a visitar i a parlar en els parlaments de Flandes, Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, el Regne Unit, Alemanya, les Illes Fèroe i Baviera.”
“I això mai ha estat una ‘amenaça per a la seguretat i l’ordre públic’, ja que el President del Parlament Europeu @Europarl_EN, @Antonio_Tajani, advoca per vetar la possibilitat que el President @QuimTorraiPla i jo poguéssim haver-nos dirigit avui al Parlament Europeu”.
“A l’altra banda del món, The Jakarta Post, un dels principals diaris d’Indonèsia, va fer referència al conflicte entre Catalunya i Espanya fa uns dies i, paral·lelament, va esmentar que el govern indonesi no toleraria cap moviment separatista a Papua.”
“Aquest diari preguntava com és possible que els Estats membres de la UE permetin amb el seu silenci l’agressió que Espanya està perpetrant a Catalunya, però alhora aquests països donen lliçons de moral a Indonèsia sobre els seus problemes a Papua Occidental.”
“Malauradament, la Unió Europea #EuropeanUnion no pot donar lliçons al món si no posa ordre a casa seva.”
“La Unió Europea no pot continuar donant suport a actituds demofòbiques com la posició del Sr. Antonio Tajani davant els partits polítics espanyols que han donat suport a la repressió contra Catalunya. El Sr. Antonio Tajani ha imposat una llei mordassa de facto a Catalunya.”
“La meva Europa defensa els drets humans fonamentals #HumanRights. Fins i tot si pogués comprendre el silenci del Parlament Europeu respecte a la independència de Catalunya.”
KRLS_2
“Em sorprèn la passivitat d’Europa davant un judici polític que podria portar a condemnar líders polítics pacífics i democràtics, acusats de rebel·lió i sedició, a fins a 25 anys de presó”.
“Demano a tots els diputats al Parlament Europeu que obrin els ulls i actuïn com a demòcrates. Els recordo que entre els responsables hi ha dos exdiputats d’aquesta Cambra: @junqueras i @raulromeva. “
“És hora que la UE entengui que l’autodeterminació funciona al seu favor. Que les fronteres no són eternes. Que una forta defensa de la democràcia és l’única manera que Europa segueixi sent lleial als seus valors fundacionals.”
“Va ser un president americà, #WoodrowWilson, qui fa 100 anys va posar el concepte d’autodeterminació al centre de la geopolítica europea.”
“Des de 1945, Occident, i en particular Europa, ha estat governat per institucions basades en regles que han promogut la liberalització del comerç i la democràcia arreu del món.”
“Des de 1945, el comerç mundial s’ha multiplicat per 12 i el nombre d’estats independents ha augmentat de 76 a 195. I molts són nacions europees.”
“Eslovènia, Letònia, Lituània, Croàcia, Estònia, Eslovàquia, República Txeca, etc. Quants Estats europeus són ara independents gràcies al principi d’autodeterminació? Algú creu realment que la UE seria la UE en què confiem si aquests estats no haguessin format part de la mateixa UE?”
“La preferència de la UE per les solucions democràtiques als conflictes polítics és una raó fonamental per la qual cada vegada és més racional que les nacions petites tinguin els seus propis Estats independents.”
“Com a nació independent, la viabilitat econòmica de Catalunya està garantida, és clar. Catalunya té una economia de la mateixa mida que Portugal o Finlàndia, amb un PIB de més de 200.000 milions d’euros i exportacions tant com Dinamarca.”
“És més, si Catalunya com a Estat independent dins de la UE fos un Estat de mida mitjana, amb una població de 7,5 milions d’habitants, seria el 16è de 28. Dotze estats membres actuals són més petits que Catalunya.”
“Una Catalunya independent seria un molt bon aliat per a la UE, tant com a Estat membre com com a motor de la millora democràtica i la prosperitat.”
“Amb tots els seus defectes, la UE és el context en el que la nostra lluita es fa possible. Com qualsevol altre poble, els catalans tenen dret a l’autodeterminació, a decidir el seu propi futur.”
“No ens espanta la violència física i institucional de l’Estat espanyol, la rebutgem per considerar-la una vergonya per a tots els europeus.”
“L’instint de censura que avui ha portat als polítics espanyols a impedir-nos entrar al Parlament Europeu @Europarl_EN és el mateix que els porta a acceptar que els nostres líders polítics i socials romanguin a la presó per raons polítiques.”
“És odi i venjança davant la racionalitat i el principi fonamental de la humanitat és la llibertat. La solució racional per celebrar un referèndum acordat, com a Escòcia i Quebec, ha estat rebutjada per la força.”
“Ho hem proposat dotzenes de vegades, però mai un Govern espanyol ha tingut el valor d’afrontar el cas català escoltant la majoria dels catalans: el 80% dels catalans voldrien veure un referèndum acordat.”
“Si Espanya és realment un Estat democràtic, ha d’escoltar les demandes de la gent de Catalunya. Espanya ha d’escoltar als tribunals de Bèlgica i Schleswig-Holstein.”
“Espanya hauria d’escoltar a Amnistia Internacional @amnesty i a l’Organització Mundial Contra la Tortura @omctorg quan demanen l’alliberament dels nostres presos polítics. Espanya ha d’escoltar @PENamerican. Espanya hauria escoltar les acadèmies canadenques i americanes de ciències polítiques.”
“Espanya hauria escoltar Human Rights Watch quan diu que l’1 d’octubre hi va haver un ús excessiu de la violència policial. Espanya hauria d’escoltar als relators de l’ONU, hauria d’escoltar als Premis Nobel de la Pau que demanen la fi de la repressió.”
“Hauria escoltar totes les veus democràtiques del món que reclamen una solució política a un problema polític. Si Espanya és democràtica, ha de permetre que el poble de Catalunya decideixi lliurement el seu futur sense persones a la presó, sense persones a l’exili.”
“Amb el judici i la convergència de la dreta espanyola en una aliança ultranacionalista, és clar que només la mediació internacional convencerà a la classe dirigent espanyola que la solució política per a Catalunya s’ha de basar en la voluntat democràtica del seu poble.”
“El poder de la pressió internacional obligarà l’Estat espanyol a seure a la taula i negociar. L’opinió pública internacional serà crucial en les pròximes setmanes. Aquesta és la raó per la qual estem aquí, i la raó per la qual viatjarem al voltant del món en les properes setmanes.”
“Un Estat català independent [#RepúblicaCatalana] seria un exemple de com resoldre conflictes històrics de forma democràtica i, com Escòcia, també seria un soci en l’esforç per promoure un món més democràtic, un món més europeu.”
KRLS_3
“Aquesta idea hauria d’estar al centre de la visió geopolítica de la Unió Europea. La democràcia, els drets de les minories, l’autodeterminació ha de ser l’ànima d’una nova Europa, com sempre ha estat.”
“L’exercici del dret a l’autodeterminació a Catalunya s’ha d’entendre com una oportunitat per a Europa.”
“La crisi catalana posa a Europa davant del mirall i es planteja una pregunta: ¿vol la UE continuar sent un club tancat d’Estats o una administració que salvaguardi els drets dels seus ciutadans?”
“La disjuntiva és clara: ¿volem que Europa sigui capaç d’aturar l’onada de populisme polític monopolitzat per la ultradreta, o volem ser l’Europa dels ciutadans, del respecte i del diàleg?”
“Trobarem la resposta a la continuïtat o la ruptura del silenci respecte a la crisi catalana.”
“El 24 de gener de 2017, juntament amb els antics diputats @junqueras i @raulromeva, llavors membres de la meva @catalangov i ara empresonats, ens dirigim al Parlament Europeu per explicar el que volíem fer.”
Vaig citar literalment:
«Defensarem el referèndum acordat amb el Govern espanyol, ja que és l’opció més plausible per a tothom. Aquesta oferta de diàleg i recerca de consens romandrà oberta fins a l’últim dia.» 
«Estem disposats a parlar de tot: la pregunta, la data, els requisits de participació, el percentatge necessari de l’opció guanyadora …. Estem asseguts a la taula de negociacions i no ens aixecarem fins a l’últim dia. L’oferta de diàleg és permanent.» 
“Dos anys després, tot i la repressió, tot i l’empresonament i l’exili, tot i la censura imposada per @EP_President als dos últims presidents de Catalunya, l’hi demanem a l’Estat espanyol.”
“Una solució política basada en el diàleg i la negociació, sempre en el camí de la no violència i la democràcia. La proposta és molt simple: un # referèndum sobre l’autodeterminació acordat, vinculant i reconegut internacionalment.”

Vídeo sencer de la Conferència


Catalana. Londinenca. Republicana. Llicenciada en Filologia Anglogermànica. Traductora i correctora. Estimo les llengües i els llibres. Estimo la meva terra, Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca