Com millorar l’economia bàsica durant dècades (o segles): industria i turisme. Fils d’Estiu 14. Joan Canadell

Continuo amb la visió de model de país; si ahir parlava de l’economia basada en el coneixement, avui parlo sobre com millorar l’economia bàsica durant dècades (o segles): industria i turisme. Cap a on hem de transformar el model en aquests sectors?

CAT segueix sent motor industrial a Europa, amb un alt pes de la industria al nostre PIB. Amb un 16,2% en VA estem al nivell d’Austria, per sota d’Alemanya, però per sobre de la mitjana i d’Estats frugals com Finlandia, Suecia, Holanda i Dinamarca.

idescat.cat

La industria catalana està molt diversificada. Forta presencia en sectors com alimentació, textil, paper, química, farmàcia, plàstics, metal·lúrgia, maquinaria, vehicles i mobles. No podem renunciar a tots aquests actius, el que cal és potenciar-los.

Sector industrial. Econòmia Gencat

L’economia catalana té una gran tradició industrial. El pes del sector industrial en el valor afegit brut de l’economia és d’un 20,7 % l’any 2018, un pes superior al que té en l’economia espanyola (15,9 %) i en la majoria de les economies més grans de la zona euro (per sota del 20 % de mitjana a la zona euro i la Unió Europea).

Una part molt important de la industria s’ha centrat en l’exportació q ha crescut un 78% en 10 anys, ininterrumpudament. Les vendes fora de Catalunya els darrers anys ja suposen el 65% fora d’Espanya i només el 35% a la resta d’Espanya

Memòria econòmica  de Catalunya 2018. Cambra de Comerç de Catalunya. 

El PIB mundial va ser 87.698 bilions $ mentre Espanya representa 1.394 bilions $. El mon és 60 vegades més gran q Espanya i 80 més q Espanya sense Catalunya, per tant el potencial de seguir creixent al mercat exterior és pràcticament ilimitat.

Banco Mundial. PIB (US$ a precios actuales) – Spain
Datos sobre las cuentas nacionales del Banco Mundial y archivos de datos sobre cuentas nacionales de la OCDE.

A nivell turisme, Catalunya és la segona destinació turística preferida a la UE.

Catalunya ja és el segon destí turístic més popular a la UE
Encapçala el rànquing només per darrere de les Canàries. Ara.cat

i Barcelona la ciutat del món amb més congressistes.

Barcelona, líder mundial en congressistes internacionals.
La capital catalana atreu menys congressos el 2018, però continua sent la primera ciutat en delegats d’arreu del món. Via Empresa.

El turisme de congressos és d’alta qualitat i en molts casos repeteix amb la familia.

De fet Barcelona és una destinació amb alt nivell de repetició, el 47% repeteixen visita i els atractius hi seguiran sent. Cal seguir impulsant el sector turístic q representa el 12% del PIB però indirectament pot ser més del 20%

El 47% de turistes arribats a Barcelona i la seva demarcació repeteixen visita
L’Observatori del Turisme a Barcelona ha elaborat l’estudi sobre el perfil del turista que va visitar la ciutat de Barcelona i el seu entorn durant el 2017

Per tant, la industria, el turisme i les exportacions han de seguir l’impuls actual però amb molts més mitjans per tal de transformar el model cap a una economia del segle XXI. De nou, el dèficit fiscal de 16.000 milions anuals ha de permetre potenciar aquesta àrea.

La Conselleria d’Empresa i Coneixement té un pressupost anual de 1350 milions, la gran part per universitats. Imagineu que dediquéssim només 1000 milions més dels 16.000 per potenciar la industria i el turisme amb propostes com les que ara diré, i segur que n’hi ha moltes més.

• Fomentar clarament la internacionalització amb més oficines comercials

• Fomentar la reindustrialització del país en sectors com tèxtil i metalurgic

• Plans estratègics industrials comarcals

• Millorar la FP i la dual

• Promoció turística amb bigdata i IA…

• Foment de la industria en energies netes

• Foment de l’economia circular i cooperatives

• Potenciar el turisme cultural, històric i paissatgístic a tot el país

• Foment de la industria de la mobilitat sostenible La llista podria molt més llarga, és qüestió de recursos.

En resum, som una economia forta en industria i turisme, tot i no tenir gaires recursos per ajudar a potenciar les nostres empreses. Imagineu-vos si dediquéssim una petita part del dèficit fiscal a invertir de debó per potenciar i canviar el model econòmic…simplement imparables.

Joan Canadell

Joan Canadell @jcanadellb

Enginyer i Empresari <a href=”https://twitter.com/cambrabcn”>@cambrabcn</a><br>JuntsxCatalunya <a href=”https://twitter.com/search?q=%23PotencialdEstat&src=hashtag_click”>#PotencialdEstat</a>