Comunicats

Comunicació Alternativa Territorial

FOTO 1 - Colònia de gats ferals
BIOS EDUCATS

COLÒNIES DE GATS FERALS

Article de l’Esther (@estherbellido)

COLÒNIES DE GATS FERALS_1
www.enelnombredelgato.com

Què és una colònia de gats?
Per definició una colònia de gats és un conjunt de gats sense propietari determinat que viuen en llibertat en un entorn rural o urbà. Aquests gats solen ser gats ferals, és a dir, no s’apropen a les persones i no poden viure tancats.

Què és una colònia controlada?
Parlem de colònia controlada quan els individus que la formen estan esterilitzats i són alimentats per una persona o un conjunt de persones que en tenen cura d’ells, no només alimentant-los sinó també atenent les seves necessitats sanitàries. L’esterilització es realitza pel mètode C.E.S, on Catalunya va ser una de les pioneres a la Península en implantar-ho.

Què és el mètode C.E.S?
Captura, Esterilización y Suelta. És un mètode aplicat internacionalment amb èxit, i s’ha demostrat que és l’única forma de controlar la superpoblació felina, ja que als municipis on s’han eliminat les colònies de gats, aquestes han estat substituïdes immediatament per nous membres.

Els gats es capturen vius a la seva colònia, normalment mitjançant gàbies trampa, es porten al veterinari qui els fa una revisió sanitària, els esterilitza i els hi marca l’orella. Posteriorment es deixen anar al mateix lloc on han sigut capturats.

Els gats són animals territorials, i ells mateixos no permeten que nous individus entrin al seu territori. Per tant, una colònia controlada és garantia de control de població felina.

Perquè s’han d’esterilitzar els gats?
Les desavantatges d’una colònia de gats descontrolada són nombroses: crits i baralles nocturnes, marcatges d’orina i femtes, reproducció massiva que provoca la proliferació de malalties entre ells i la mort de molts, especialment dels cadells.

La capacitat reproductora de les gates és molt alta: només en un any una femella pot tenir fins a 40 cries. Això afegit a què la seva època fèrtil pot començar als 6 mesos de vida fa que la multiplicació dels gats es faci en forma exponencial.

COLÒNIES DE GATS FERALS_2
Imatge d’Esther Bellido

Quins avantatges té que una colònia de gats estigui controlada?
A més de l’eliminació de les pudors provocades pels marcatges d’orina i dels sorolls de les baralles, una colònia de membres esterilitzats i sans elimina la possibilitat de contagi de malalties i redueix el nombre d’insectes i rates i ratolins de la zona.

Com puc reconèixer una colònia de gats controlada?
El veterinari, després d’esterilitzar-los, els fa una marca a l’orella, normalment en forma de V. Així, és molt fàcil per a les cuidadores identificar de forma ràpida quins membres estan esterilitzats.

Qui es fa càrrec de l’alimentació i l’esterilització dels gats ferals?
A Catalunya, segons el Decret Legislatiu 2/2008 del 15 d’abril, pel qual s’aprova el text de la Llei de Protecció Animal, estableix al punt 16.1 que el control dels animals salvatges urbans pertany als ajuntaments.

Per tant, els ajuntaments tenen l’obligació per llei d’intervenir destinant recursos per l’esterilització dels gats. Tant la Generalitat de Catalunya com la Diputació tenen partides pressupostàries per a aquest fi pels ajuntaments que ho sol·licitin.

L’alimentació en canvi, no està regulada legalment. Molts particulars i associacions privades que lluiten pel benestar dels animals són els que s’encarreguen d’alimentar-los.

Què puc fer si veig una colònia de gats no controlada?
Presenta una instància a l’ajuntament informant de la situació i sol·licitant la intervenció. Si l’ajuntament no contesta o ho fa negativament, es pot presentar una queixa al Síndic de Greuges per inacció i incompliment legal.

Com puc col·laborar?
A tots els municipis existeixen diferents entitats sense ànim de lucre que treballen conjuntament amb els ajuntaments per tal de garantir una bona convivència entre animals i persones. Si no en coneixes cap, a l’ajuntament del teu barri o municipi t’informaran de quina és amb la que col·laboren, i de ben segur que estaran felices de comptar amb més ajut.

Gràcies a tota aquesta feina s’aconsegueix tenir una colònia controlada, sana i feliç.

COLÒNIES DE GATS FERALS_3
Imatge d’Esther Bellido

Fonts:
www.faada.org
mediambient.gencat.cat
www.terapiafelina.com

Foto 1 – www.enelnombredelgato.com
Foto 2 – Esther Bellido
Foto 3 – Esther Bellido


 

LEAVE A RESPONSE

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca