Catalunya vira cap a la independència. The National. Traducció de Projecte TransMate

Catalunya va endavant, i l’opinió de la població tendeix cap a la independència, segons líders empresarials de Barcelona.
Si el govern espanyol no fa res per satisfer la voluntat d’autodeterminació, el moviment independentista creixerà fins a assolir el seu objectiu, diuen Ricard González i Roger Brumwell, membres destacats de l’organització empresarial catalana FemCAT.
González, director d’Infraplan, que capta i analitza dades i hi afegeix un component geogràfic, va dir a The National que el canvi arribaria en gran part a través dels votants joves.
“Confiem que estem avançant“, va dir.
“Per als joves té més importància. Si agafes algú que fa uns quants anys en tenia 10 i en tindrà 18 a les properes eleccions, no volen un govern com el de [Mariano] Rajoy”.
Segons Brumwell, que té la seva pròpia empresa i d’assessorament financer i impositiu, les conseqüències del referèndum d’octubre, de la brutalitat de la Policia Nacional espanyola i la imposició del control directe sobre Catalunya, significaven que el canvi ja era inevitable.
Segons ell “conec molta gent que va anar a votar el primer d’octubre i va veure el que passava. No eren independentistes, però eren partidaris de la democràcia i volien emetre el seu vot i que fos vàlid.
“D’altres van veure què va passar i van dir ‘a partir d’ara vull la independència. Abans no però ara sí’. El canvi s’apropa”.
Cap dels dos és admirador del nou primer ministre socialista espanyol Pedro Sánchez, a qui consideren una incògnita, massa atent a influir en l’opinió internacional a expenses de la política interior.
Segons va dir Brumwell, “si el Primer Ministre fa alguna cosa per acontentar els catalans, causarà un enrenou a la resta d’Espanya.”
González afegia: “Si no hi fan res [sobre l’autodeterminació catalana] el moviment independentista creixerà perquè s’enemistaran amb els nous votants. Els més grans voten pels partits per qui han votat sempre, senzillament ho accepten perquè en saben les conseqüències.
“Cal respectar el que la gent decideixi, per a mi es tracta de pragmatisme. Respectar allò que vol la gent és qüestió de democràcia, que vol dir obeir el poble. El que ha passat a Espanya amb la corrupció dels partits polítics els ha decebut molt.
“Encara voten pels partits per qui sempre han votat, però la població hauria d’apartar els governs i fer canvis”.
Brumwell va dir que la corrupció política gairebé havia esdevingut la norma per a alguns: “Bona part de la població ja hi compta i només entenen el funcionament del sistema amb gent corrupta a dintre. És un fet cultural i educatiu”.
González afirmava que la intervenció del rei Felip VI donant suport a la imposició per part de Rajoy del control directe després del referèndum d’independència semblava haver desencadenat un augment de republicanisme.
“Volem una república catalana, alguns voldrien una república espanyola, però són una minoria els que volen que les coses es quedin com estan. Cada dia hi ha més republicans a Espanya.
“I l’endemà que el rei expressés suport a les tàctiques de Rajoy, la gent d’aquí deia: “Entesos, no ets el nostre rei”.
Segons Brumwell, “hi havia molta gent amb la lleugera esperança que potser intentaria tornar a ajuntar Espanya o fer-hi alguna cosa millor del que va passar. Conec molta gent que quan van veure-ho per TV volien tirar-hi alguna cosa. Els pocs que hi tenien alguna esperança van quedar ben decebuts”.
Traducció de Projecte TransMate segons el meu millor coneixement de l’anglès.
Traducció de Projecte TransMate to the best of my knowledge of English.
Font: The National
http://www.thenational.scot/news/16288817.___Catalonia_is_shifting_towards_independence___/
Autor: Greg Russell
Data de publicació: 14 de juny 2018
Font de la imatge: The National