Catalunya ha de canviar de model econòmic i fer del talent i el coneixemenent el pont que ens portarà a la societat del benestar. Joan Canadell @jcanadellb

Com podem aconseguir una Catalunya com la que he descrit en aquest fil?? Obviament sense dèficit fiscal (cal ser Estat) tot serà més fàcil, però mentrestant podem avançar.

1. La societat del coneixement.

Hem de potenciar la R+D+i, la pública depèn dels recursos però la privada no.

Cal prioritzar seguir atraient noves empreses tecnològiques com hem fet els darrers 3 anys, fer una llei de mecenatge, i una llei de la ciència, millorar la transferència de coneixement universitat-empresa, atraure fons d’inversió en startups i tecnològiques, potenciar talent.

Però sobretot cal actuar en la formació, des de 0-3 a universitat, molt important la FP, cal potenciar dual i fer llei de l’aprenent, impulsar STEM i sobretot cal treballar per la paritat en el món tecnològic per captar el talent femení desaprofitat.

La idea clau és q Catalunya ha de canviar de model econòmic i FER DEL TALENT I EL CONEIXEMENT EL PONT QUE ENS PORTARÀ A LA SOCIETAT DEL BENESTAR. Es una aposta de país com aquella de “les coses ben fetes no tenen fronteres, les coses mal fetes no tenen futur”, recordeu?

2. Una societat basada en el talent i el coneixement és una societat de valor afegit

Que genera riquesa, competitiva i oberta al món i q per tant pot pagar salaris mínims alts, clarament per sobre els 1500€, a la llarga, si ho fem bé fins i tot més, només cal veure el nord d’EU.

És cert q ara el salari mínim q poden aguantar alguns sectors encara està lluny dels 1500€, però cap sector hauria d’estar ara per sota 1100€ segons el darrer estudi de la @cambrabcn https://premsa.cambrabcn.org/content/la-cambra-recomana-situar-el-salari-minim-de-referencia-a-catalunya-entre-1-000-i-1-100-euros/ En pocs anys hauríem de pujar als 1500€ quan siguem Estat.

3. L’atur previ a la pandèmia era x sota del 11% xò segons enquestes 2018-9 un 25% de les empreses no creixia per manca de personal qualificat i un 80% d’empresaris tenien dificultats de trobar personal qualificat.

Perquè? Doncs perquè @treballcat no ha fet polítiques adequades.

Calia analitzar quins eren els perfils més demandats de les empreses (ho va fer la @cambrabcn https://www.cambrabcn.org/jovullser) i actuar en conseqüència fent un pla d’acció immediat amb recursos públics per reduir l’atur i ajudar les empreses a créixer. Això caldrà fer després del #14F

Estic convençut q integrant les Conselleries de @empresacat i @treballcat i posant com objectiu clar la plena ocupació, en 5 anys podem aconseguir-ho.

4. Sobre el PIB per càpita la mateixa reflexió.

Una societat basada en el coneixement implica una economia de més valor afegit i salaris més alts, i en conseqüència un PIB per càpita superior. Només com exemple, els programadors del sector de videojocs on BCN és lider mundial.

tenen salaris de 80.000-90.000€ anuals, i no troben gent!! Mireu si podem apujar el PIB si fem bé les coses…
Només cal estar a prop de les empreses, escoltar i actuar pel bé del país, no per interessos de partit com han estat fent molts fins ara…

5. Sobre l’administració friendly

Només cal q deixin treballar al HC @jordiPuignero sense q l’Estat li posi pals a les rodes a cada nova acció de millorar q proposa. Amb l’excusa q vol fer la República Digital li han parat els peus contínuament frenant la digitalització

Una vegada més l’Estat espanyol ens va a la contra, a la contra del progrés tecnològic, econòmic i social, només utilitzant com a bandera la unitat de la pàtria com si això donés de menjar algú…i els altres partits catalanistes es mantenen callats pq no és el seu espai…

6. Finalment sobre els referèndums

Desgraciadament això serà impossible fins q no tinguem un Estat, perquè Espanya és just al contrari d’això, per ells s’ha de fer el q diu el señorito, sigui un rei, un president, un alcalde o l’amo de l’empresa…Independència és Democràcia. FI.

Joan Canadell

Joan Canadell @jcanadellb

Enginyer i Empresari @cambrabcn
JuntsxCatalunya #PotencialdEstat