Catalunya: Espanya no s’escapa del judici europeu. Le Soir

Le Soir

La justícia belga es va negar el proppassat dimecres a extradir els tres exconsellers catalans contra els quals la justícia espanyola havia emès una ordre de detenció europea el passat mes de març.

Article traduït par @HaedusCrabittu

PhotoNews-Puigdemont
PhotoNews

Malauradament, per a l’interès del debat, els jutges belgues ni tan sols havien de decidir sobre el fons: tan sols han pogut constatar que els seus col·legues espanyols havien omès, tot i dos recordatoris, d’integrar tots els documents a l’expedient…

També es van emetre ordres d’arrest semblants en contra d’altres dos exconsellers refugiats al Regne Unit i a Suïssa i, òbviament el més mediàtic, contra l’expresident Carles Puigdemont a Alemanya, on havia estat arrestat i alliberat ràpidament amb mesures cautelars, mentre tornava a Bèlgica des de Finlàndia, on s’havia exiliat com els seus altres col·legues.

La decisió dels jutges belgues, la primera de la sèrie que es va produir, ha estat acollida amb fredor per les autoritats espanyoles i per l’opinió pública espanyola. Veuen Bèlgica com un aliat tàcit de l’independentisme català, d’ençà que el seu primer ministre va criticar la violència de la repressió als votants en el referèndum català de l’1 d’octubre de 2017, i encara més des que una primera ordre de detenció europea emesa per Espanya contra els exconsellers catalans refugiats a Bèlgica va haver de ser retirada pel jutjat de Madrid, perquè les consideracions exposades semblaven estar ja abocades al seu rebuig.

Un cas que esdevé europeu.

La decisió judicial belga, encara que no ha pogut passar de l’examen formal, constitueix el primer revés jurídic, i per tant polític, per a l’Estat espanyol en l’àmbit europeu. I això en dos nivells. En primer lloc, pel seu efecte material: els exconsellers catalans, ja definitivament, no poden ser importunats en territori belga. Ho podrien ser si, teòricament, es traslladen i són detinguts en un altre país de la Unió, on es reeditaria el mateix procediment d’ordre de detenció europea. Però altres tres estats europeus s’hauran de pronunciar aviat sobre els altres tres casos, amb força possibilitats que se segueixi la mateixa lògica que la dels magistrats belgues.

Més rellevant en el pla polític i simbòlic, Madrid ha perdut la primera ronda d’una batalla que realment volia evitar a tota costa: permetre que la qüestió catalana esdevingui un assumpte europeu. Fins aquest moment, les autoritats polítiques espanyoles havien aconseguit, gràcies a esforços polítics i diplomàtics més obstinats que no pas efectius, que tots els seus socis europeus reconeguessin que el problema català era purament intern i que, per tant, no podia ser resolt d’altra manera que sota les regles i principis interns de l’estat espanyol. (La més eloqüent, pel seu mutisme complaent, ha estat la Comissió Europea, poc explícita en altres qüestions. És el seu paper, el de cridar a l’ordre els Estats que es desvien de l’ordre del dret i dels valors europeus).

Cacera fora de les fronteres

Fins aquí, la caracterització de l’estat de dret, i en particular la legitimitat de les reivindicacions d’independència o de la seva repressió per part de l’estat central, era una responsabilitat tan sols del mateix estat espanyol i de la majoria de l’opinió pública espanyola. Però arran de la seva decisió de perseguir els seus “sediciosos” fora de les seves fronteres on havien marxat per evitar la presó, l’Estat espanyol ha dut a examen a escala europea, sembla que de manera no gaire conscient, la valoració de l’estat de dret a Espanya.

La decisió judicial belga ha vingut a demostrar que Espanya no ha respectat la legislació europea. El primer resultat concret és el següent: mentre els empresonaments d’antics dirigents catalans expressament escollits per les seves conviccions independentistes s’han reproduït en una unanimitat nacional sense espai per a cap crítica, la decisió judicial belga ha vingut a mostrar que, a un nivell molt bàsic, Espanya no ha respectat el dret europeu. Fins i tot si aquest no era ni el seu propòsit ni objecte, el parer purament formalista d’uns simples jutges belgues ha colpejat la tesi nacional espanyola, segons la qual l’estat està simplement perseguint, per la plena independència del poder judicial i el respecte a totes les normes, simples delinqüents que van organitzar l’alçament de la població contra l’ordre institucional. Catalunya: Espanya no escapa pas al judici europeu.


Article traduït par @HaedusCrabittu selon ma meilleure connaissance du français.
Article traduït per @HaedusCrabittu segons el meu millor coneixement del francès.


Font: Le Soir

http://plus.lesoir.be/157928/article/2018-05-21/catalogne-lespagne-nechappe-pas-au-jugement-europeen

Data de publicació: 21/05/2018
Font de la imatge: PhotoNews


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.