Catalans a la presó per xiulet, màscara i mapa. Una història que no és un cas aïllat. Maria M. Garayoa. Mladina. Eslovènia

A l’octubre, un jutjat penal de Barcelona va dictaminar que Tamara Carrasco, una jove activista independent catalana acusada de desordres públics, era innocent. El cas de Tamara il·lustra com la policia, els fiscals i els jutges espanyols estan assolint un nivell ridícul en la seva obsessió per perseguir les aspiracions polítiques de la minoria nacional catalana.

Tamara Carrasco va ser arrestada el 2018 durant un període de protestes per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Carles Puigdemont, el president de Catalunya destituït pel govern espanyol, es va exiliar a Bèlgica per evitar la venjança de la justícia espanyola. L’arrest de Tamara va ser un muntatge totalment desproporcionat de la policia antiterrorista, que va ser difós pels mitjans de comunicació etiquetant Tamara com a cap dels comitès de defensa de la república (CDR).

Les úniques coses que la policia espanyola va trobar a casa de Tamara van ser un xiulet groc (el color de la llibertat dels presos polítics), una màscara de cartró d’un dels presos polítics catalans i un mapa imprès de Google. Va ser acusada d’animar amics i companys a unir-se a les manifestacions a través de WhatsApp. Tamara va ser traslladada a Madrid, acusada de terrorisme i rebel·lió, i va estar tancada en una cel·la durant dos dies sense comunicació.

Després es va veure obligada a fer un moviment limitat, només dins del seu municipi. Durant els tretze mesos vinents, l’acusació contra Tamara es va convertir del terrorisme, la sedició i la rebel·lió en un embolic públic. Al final, el jutge va dictaminar que Tamara no havia comès cap delicte i que les protestes dels CDR eren perfectament legals.


Aquesta història no és un cas aïllat i es repeteix de tant en tant. Per exemple, la policia espanyola va repetir el mateix programa un any després quan van detenir nou membres més dels CDR. Els van acusar de tramar atacs terroristes, però van quedar en llibertat sota fiança al cap de tres mesos … Sorprenentment. Encara estan pendents de judici.

El propòsit d’aquestes dues operacions, i moltes altres que no explicarem ara, és clar. Si sou catalans i defenseu la independència, heu de tenir por, perquè qualsevol dia poden trucar a la porta de casa vostra i veure deu policies emmascarats armats i un núvol de periodistes llançant una història als mitjans de comunicació que sou terrorista, encara que només hi hagi un xiulet a casa vostra, una màscara de cartró i un mapa.

Maria M. Garayoa

Article original:

https://www.mladina.si/204100/katalonci-v-zaporu-zaradi-piscalke-maske-in-zemljevida