Comunicats

Comunicació Alternativa Territorial

LaBorda, Catalana, SostreCívic
BANCA ÈTICA COOPERATIVISME ECONOMIA PER LA INDEPENDÈNCIA

Catalana de Serveis Financers. Invertint en habitatge cooperatiu i energia verda

LaBorda, Catalana, SostreCívicArticle de Carles @Cjaumev En l’arrencada com a cooperativa de serveis financers, Catalana de Serveis Financers ha volgut començar les seves inversions  en dues àrees crucials avui en dia pel benestar i el desenvolupament humà, l’habitatge i l’energia verda.

És voluntat d’aquesta jove entitat, prioritzar el fet de posar els diners dels catalans a treballar per Catalunya, per la seva gent i pels petits tallers, microempreses, petites empreses, societats limitades i escampar la seva acció per tot Catalunya.

L’habitatge digne és un dret fonamental segons les lleis vigents, un dret que han de garantir les institucions, nacionals, regionals i locals, la realitat sol ser tota una altra cosa.

LaBorda imatge capçalera web
Imatge capçalera web LaBorda

Catalana de Serveis Financers ha començat a treballar en la mesura de les seves possibilitats en problema de l’habitatge i com obtenir-lo a un preu assequible.

Els qui tenim una edat, podem recordar que les caixes d’estalvi en la seva obra social comptaven amb habitatges de lloguer a preus molt competitius, més endavant, es van desfer ràpidament dels mateixos quan van canviar a una activitat financera més bancaritzada.

Per fer-ho i facilitar a aquelles persones interessades, un altre model d’habitatge, que sigui més assequible i el més sostenible possible, Catalana de Serveis Financers (futura caixa cooperativa) està col·laborant amb entitats com, Sostre Cívic @sostrecivic a l’edifici en cessió d’ús al C/ Princesa,49 de Barcelona o l’edifici en cessió d ‘ùs de la cooperativa  La Borda @BordaCoop.


Aquestes actuacions pretenen mobilitzar un milió d’euros dels socis per a finançar la construcció d’aquests tipus d’edificis i habitatges, diversificant-ne les inversions en cooperatives independents unes d’altres per així millor garantir la inversió i el repartiment pel territori català d’aquestes.

Aquestes primeres inversions de @CatalanaServFin en habitatge cooperatiu estan basades en el model imperant al nord d’Europa  Dinamarca, Suecia, Noruega, també a Canadà i els Estats Units el conegut com a model Andel consisteix en una cooperativa d’habitatges, el propietari dels habitatges és la mateixa cooperativa mentre els cooperativistes gaudeixen de l’ús indefinit i transferible de l’habitatge. Cal pagar una entrada d’accés retornable i un lloguer moderat.

Entre els avantatges que suposa aquest model a banda de l’econòmic hi ha també els socials, atès que viuen en una comunitat en la qualen la qual probablement compartiran algunes afinitats.

En aquest model l’Administració és la propietària del sol, el cedeix durant 75 anys  a les cooperatives permetent així habitatge assequible, també té l’avantatge per l’administració que els ajuda a reduir la inversió en habitatge públic alhora que en pot fer promoció, ja no cal invertir tants recursos en construcció, reparacions, manteniment, alliberant així aquests recursos per a utilitzar-los en altres necessitats  de les administracions.

La inversió en energia verda també és prioritària per a la cooperativa Catalana de Serveis Financers, la conservació i millora de la qualitat de vida de les persones i el seu entorn forma part del seu ideari, per això altra inversió en la qual ha col·laborat, ha estat l’Aerogenerador promogut per EOLPOP, SL. (Viure de l’aire del cel) donant així suport a un projecte innovador i  ecològic, aquest ja està operatiu a Pujalt (Anoia)

Tenen previst seguir col·laborant amb altres iniciatives d’aquest estil, així com anar ampliant el camp d’actuació cap a microempreses i petites empreses d’arreu de Catalunya per posar el crèdit a l’abast de les mateixes, amb l’operativa bancaria actual, és molt difícil per les mateixes  obtenir finançament per a qualsevol activitat productiva, crear ocupació, ampliació d’instal·lacions, etc.

El model de cooperativa financera està contrastat arreu del món, la Caixa Desjardins

(Canadà),DZ Bank (Alemanya) Credit Agricole (França) entre d’altres en són bons i exitosos exemples.

Mentre es parla de crear una banca pública catalana i mentre aquesta arriba, una bona iniciativa com Catalana de Serveis Financers pot ser d’utilitat i profit pel país portant el crèdit allà on no arriba, retornant el capital i els estalvis a Catalunya recuperant la gran deslocalització produïda amb la fallida de les antigues caixes d’estalvi.


 


Article de Carles @Cjaumev 


Adreces d’interès: 

Catalana de Serveis Financers

La Borda Coop 

Sostre Cívic


 

LEAVE A RESPONSE

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Sí, és clar, a ComuniCATs també fem servir galetes, carquinyolis, neules... Les tenim amb o sense gluten, de xocolata, farina d'espelta..., boníssimes totes. Si les vols clica! Benvinguda! Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca