Cal revocar la llei que permet dur a terme expulsions fora de qualsevol procediment legal. Amnistie Internationale Canada Francophonie

Les autoritats espanyoles han de revocar de manera urgent una disposició de la “llei mordassa”, que permet fer expulsions sense permetre que les persones afectades puguin sol·licitar asil o una avaluació dels riscos a què s’enfronten en cas de ser retornades des de Ceuta i Melilla cap al Marroc. Amnistia Internacional llença aquesta crida mentre el tracte que Espanya destina als immigrants i refugiats està sent reexaminat pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

Article traduït per Albert (@HaedusCrabittu)

amnesty-canada-logo-transparent

 

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) començarà per escoltar les parts el 26 de setembre en el marc del recurs presentat pel Govern espanyol contra la decisió del Tribunal d’octubre de 2017, que va dictaminar que Espanya havia negat els drets de dos africans en deportar-los al Marroc, sense respectar les normes internacionals.

“La decisió d’Espanya de legalitzar les deportacions sumàries el 2015 incompleix totalment el dret internacional, que prohibeix als estats de deportar persones sense tenir en compte la seva situació i retornar-les a països on corren el risc de patir actes de tortura o maltractaments”, va declarar Francesca Pizzutelli, investigadora d’Amnistia Internacional sobre els drets dels immigrants i dels refugiats.“Fins i tot si el nou govern espanyol es compromet a modificar la llei, ens preocupa força la seva decisió de demanar la revisió de la sentència del TEDH. Davant d’aquesta decisió i les expulsions col·lectives al Marroc constatades aquests darrers mesos, tan sols ens podem preguntar sobre la seva voluntat de posar fi a aquesta pràctica il·legal.”

Els dos homes implicats en el cas davant el TEDH -un ivorià i un malià- van creuar la frontera que separa l’enclavament espanyol de Melilla del Marroc l’agost de 2014, quan van ser detinguts per membres de la Guàrdia Civil espanyola i retornats sobre el terreny al Marroc.

Tot violant el dret internacional, se’ls va privar de la possibilitat de demanar asil i d’obtenir una avaluació dels riscos a què s’exposaven si eren retornats al Marroc. El seu refús automàtic també els va privar de la possibilitat d’apel·lar la decisió d’expulsió i de tenir accés a un recurs efectiu davant els tribunals espanyols.

Amnistia Internacional ha constatat una intensificació de la repressió de les autoritats marroquines contra els refugiats i els immigrants, que s’ha traduït en nombroses incursions dirigides a milers de persones aquest any. Des de finals de juliol, s’han detingut fins a 5.000 persones, encabides en autobusos, víctimes d’una desaparició forçada i abandonades a zones remotes prop de la frontera amb Algèria o al sud del país.

“El Govern espanyol ha d’abolir la disposició que autoritza el rebuig a la frontera i posar fi a les expulsions cruels i il·legals d’immigrants i sol·licitants d’asil al Marroc, on no es poden atenir més que a una protecció mínima, és a dir inexistent, per part de les autoritats, va declarar Francesca Pizzutelli.

“En les seves relacions amb el Marroc, Espanya i la Unió Europea han d’acordar prioritzar la protecció dels drets humans de les persones en moviment i la creació d’un sistema d’asil al Marroc.”

Informació complementària

El 26 de setembre, la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) escoltarà els arguments en el cas N.D. i N.T. c. Espanya. El cas va ser remès a la Cort per dos demandants, un malià i un ivorià, que afirmen que els guàrdies fronterers espanyols els van expulsar sumàriament de l’enclavament espanyol de Melilla cap al Marroc el 13 d’agost de 2014, sense permetre’ls la possibilitat de sol·licitar asil i sense avaluar individualment la seva situació i els riscos que haurien d’afrontar al Marroc.

El 3 d’octubre de 2017, la Cambra del Tribunal Europeu de Drets Humans va emetre un dictamen a favor que concloïa que Espanya havia violat el seu dret a no patir expulsions col·lectives (article 4 del Protocol n° 4 de la Convenció Europea dels Drets Humans) i el seu dret a un recurs efectiu (article 13 de la Convenció). No obstant això, les autoritats espanyoles han decidit demanar que el cas sigui remès a la Gran Sala del Tribunal, que escoltarà els arguments de les parts el 26 de setembre.

Amnistia Internacional i altres organitzacions han presentat instàncies davant la Cambra i la Gran Cambra, oferint al Tribunal el seu parer sobre els drets humans i la legislació europea sobre la prohibició de les expulsions col·lectives i el principi de no devolució.


Article traduït per Albert (@HaedusCrabittu) segons el meu millor coneixement del francès.
Article traduït par Albert (@HaedusCrabittu) selon ma meilleure connaissance du français.


Font: Amnistie Internationale Canada Francophonie @AmnistieCA

Comunicat Internacional. Espanya

https://amnistie.ca/sinformer/communiques/international/2018/espagne/il-faut-abroger-loi-qui-permet-proceder-expulsions

Data de publicació: 25 de setembre de 2018; actualitzat l’1 d’octubre de 2018


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.