Barcelona posa fi als dofins en captivitat

Barcelona, ciutat amiga dels animals des del 1998, ha assolit una fita molt important, ja que no vol continuar mantenint cetacis en captivitat.

Article de l’Esther (@estherbellido)

Dofí_fons_blancL’Ajuntament de Barcelona va anunciar la seva decisió el desembre del 2016, en el marc de les reunions que mantenen amb diferents entitats per perfilar el model d’un nou zoo a la ciutat.

Els dofins són animals excepcionalment intel·ligents, amb una gran consciència pròpia, que viuen en societats complexes i organitzades i que fins i tot han desenvolupat un idioma articulat propi. Però, malauradament, la morfologia els ha dotat d’un gest que als humans ens recorda un somriure.

Quan viuen en llibertat, formen grans comunitats d’individus dels dos sexes, amb edats des dels 0 fins als 60 anys, dividint-se alhora en petites famílies d’entre 5 i 15 membres. Les femelles constitueixen el centre de la seva societat.

Els seus llaços socials són molt forts, en especial entre les mares i les seves cries. Cooperen mútuament per a pescar i fins i tot s’ajuden en situacions de perill.

Dofins_Knossos
Fresc dels dofins. Mègaron de la reina, Palau minoic de Cnossos (Creta)

Poden arribar a nedar distàncies de fins a 160 km en un dia, amb velocitats de fins a 40 km/h i tan sols passen un 10% del seu temps a la superfície. També disposen d’un avançat sistema d’ecolocalització per a detectar obstacles, aliments i altres animals.

Tot això es veu alterat quan viuen en captivitat, ja que se’ls força a conviure en grup amb altres espècies de dofins en tancs reduïts sense cap enriquiment ambiental i sense accés a res del que disposarien en els oceans. Això els hi provoca estrès crònic, depressions i un estat de salut immunodeprimit, per la qual cosa són més propensos a patir malalties.

La mortaldat als delfinaris és molt elevada: tan sols al Zoo de Barcelona, s’han arribat a registrar 32 morts de dofins, xifra que augmentaria si es tingués en compte el nombre de cries nascudes en captivitat que també han mort.

Ara, després de molts anys de lluita d’entitats com la Fundació Faada a través de la seva plataforma SOS Delfines, i amb la col·laboració d’altres entitats de prestigi com la Dolphin Project, s’han presentat diferents opcions per reubicar els sis dofins propietat del Zoo de Barcelona, ja que com a molts altres animals salvatges, els anys d’explotació no els permetrien sobreviure en llibertat, i més encara en el cas dels nascuts en captivitat, que no han pogut aprendre els costums i les habilitats necessàries per viure en llibertat.


Article de l’Esther (@estherbellido)

Comptes de Twitter:

@FAADAorg

@SOSDelfines


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.